Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Παράνομο εμπόριο όπλων για DAESH και διαδρομές (Γ μέρος)10.3.2016

Σφαίρες που βρέθηκαν σε Ιράκ και Συρία. Από πάνω αριστερά προς τα δεξιά: Κίνα 2009, Συρία 1960, Ρωσία 2012, ΗΠΑ 2006, ΗΠΑ 2004, Τουρκία 2013, Σουδάν 2012, Ιράν 2006

Σύμφωνα με αναφορά του Conflict Armament Research (ανεξάρτητης αρχής με αντικείμενο την παρακολούθηση της διακίνησης οπλισμού σε εμπόλεμες ζώνες), άγνωστες ομάδες που δρουν σε Συρία και Ιράκ σβήνουν τους αριθμούς σειράς παραγωγής (serial numbers) των πολεμοφοδίων που χρησιμοποιούνται στις συρράξεις των εν λόγω περιοχών, με χρήση φλογοβόλων ασετιλίνης.

Τα μέλη της ανωτέρω ανεξάρτητης αρχής συνέλεξαν πυρομαχικά από το πεδίο της μάχης στην βορειοκεντρική και βορειοανατολική Συρία και ανέλυσαν αυτά βάσει της χώρας προέλευσης και του έτους κατασκευής. Αν και το δείγμα είναι μικρό σε σχέση με τα συνολικά πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στις συρράξεις, ωστόσο ο τυχαίος τρόπος με τον οποίο συλλέγονται αυτά επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

Τα πολεμοφόδια του DAESH προέκυψε ότι προέρχονται από 21 διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένου και των ΗΠΑ. Οι εξτρεμιστές αποκτούν πρόσβαση σε αυτά, τόσο από τη λεηλασία πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όσο και από αγορά τους μέσω δικτύων λαθρεμπόρων όπλων. Αυτό έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή την παροχή οπλισμού προς μη σταθεροποιημένες ζώνες ανά τον κόσμο όπως στην περίπτωση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, όπου η αμερικανική βοήθεια πέρασε στα χέρια αντιπάλων, μετά από υποχώρηση των τοπικών δυνάμεων σε διάφορες συρράξεις με τα εξτρεμιστικά στοιχεία. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι δε γνωρίζουν τον τρόπο, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, αφού ακόμα και σήμερα πολλές συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο κογκρέσου. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα πυρομαχικά, που εντοπίστηκαν, υπήρχε μέχρι και σφαίρα προέλευσης ΕΣΣΔ και κατασκευής του 1945, δείχνει πως τα πυρομαχικά αυτά μπορούν να επηρεάσουν, αρκετές γενιές μετά, τον κόσμο.

Οι κάτωθι πίνακες αποτελούν ένα δειγματοληπτικό στοιχείο τυχαίας συλλογής. Το γεγονός ότι πολλά πυρομαχικά προέρχονται από ΕΣΣΔ, Ιράν, Κίνα και Συρία, οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά οι εξτρεμιστές (DAESH - Al Nusra), αλλά και η αντιπολίτευση, είχαν καπηλευτεί μεγάλο μέρος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Συρίας, η οποία είχε προμηθευτεί τέτοιου είδους εξοπλισμό από τις συμμάχους, προς αυτή, χώρες.


Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα, στη σχετική κατάταξη με τον συνολικό αριθμό των πυρομαχικών που εντοπίστηκαν σε αυτή την έρευνα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το διαμέτρημα αυτών είναι το νατοϊκό 5.56mm, που δεν είναι συμβατό με το αγαπημένο, των τζιχαντιστών και της αντιπολίτευσης, τυφέκιο ΑΚ-47. Αυτό δείχνει πως στα χέρια των αντιπάλων του Άσσαντ βρίσκεται νατοϊκός εξοπλισμός, όπως το αμερικανικής κατασκευής M16A4. Φυσικά κάποιος μπορεί να υποστηρίξει, πως ο εξοπλισμός αυτός προέρχεται από αποθήκες του ιρακινού στρατού, που επίσης έπεσαν σε χέρια τζιχαντιστών, ωστόσο, η ευρεία χρήση ενός όπλου από τους τζιχαντιστές, για το οποίο δε μπορείς να βρεις πυρομαχικά στην περιοχή, μιας και αυτά που ίσως βρέθηκαν σε αποθήκες δεν είναι αστείρευτα, δείχνει πως στις τάξεις των εξτρεμιστών υπάρχει η «πεποίθηση», πως θα μπορέσουν να βρουν επιπλέον πυρομαχικά, όποτε το θελήσουν… ιδιαίτερα όταν από τα 1730 δείγματα που συλλέχθηκαν μόλις το 5% ήταν διαμετρήματος 7.62 x 39 mm που χρησιμοποιεί το ΑΚ-47, το οποίο βρίσκεται εν αφθονία στις στρατιωτικές αποθήκες της περιοχής! Επίσης από τα πυρομαχικά πιστολιών το 17% προερχόντουσαν ΜΟΝΟ από την Τουρκία και ήταν κατασκευής από το 2011 κι εντεύθεν…

Άλλωστε η ηγεσία της Κεντρικής Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων (CENTCOM) είχε για χρόνια την άποψη, πως εφόσον οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο, θα έπρεπε να παρακαμφθούν οποιεσδήποτε γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες εξοπλισμού των αμερικανικών συμμάχων, όπως αποκαλύπτει και ο πρώην Δντης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ Thomas Moore. Συγκεκριμένα, η διαδικασία πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ ξεκινά από την Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας του Πενταγώνου, η οποία ελέγχει κάθε λεπτομέρεια της προμήθειας, που έχει αποφασιστεί από το ΥΠΑΜ, από το αρχικό συμβόλαιο, μέχρι τον ενδιάμεσο προμηθευτή και το πιστοποιητικό τελικού χρήστη. Εν συνεχεία, ο τελικός αποδέκτης υπογράφει μία Επιστολή Αποδοχής (LOA), με την οποία δεσμεύεται για την ορθή διαχείριση του εξοπλισμού και για την αποδοχή περιοδικών και έκτακτων ελέγχων από τις ΗΠΑ. Περίπου από το 2005, η διαδικασία έγινε πολύ πιο «χαλαρή», με το LOA να αντικαθίσταται με μία επιστολή που ονομαζόταν «ψεύδο-LOA» και με την οποία ήταν πολύ πιο μικρής σημασίας, οι δεσμεύσεις προς τον τελικό αποδέκτη, προκειμένου η ροή πολεμοφοδίων προς το Ιράκ να συνεχίσει απρόσκοπτα.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περισσότερα από 30 δις δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ΜΟΝΟ!  Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007, πριν δηλαδή την έναρξη της καταπολέμησης του DAESH, οι αμερικανικές δυνάμεις που ήταν υπεύθυνες για την διανομή των πολεμοφοδίων στο Ιράκ δεν μπορούσαν να εντοπίσουν 190.000 όπλα, σύμφωνα με έκθεση που είχε συνταχθεί για τις επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου!

Πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι κατά τη θητεία του 2003-2008 στο Ιράκ δε μπορούσε να καταγράψει πλήρως τον εξοπλισμό που παρέδιδε στις ιρακινές δυνάμεις, αφού το κράτος ήταν διαλυμένο, οι παραδόσεις όπλων μπορεί να γίνονταν απευθείας στις εμπόλεμες ζώνες και υπήρχαν αρκετά φορτία χωρίς καν αριθμό σειράς παραγωγής ή τα απαραίτητα έγγραφα… ακριβώς δηλαδή ότι γίνεται σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία, που οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξοπλίσουν τις αντικαθεστωτικές ομάδες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, όπως έχει αναφερθεί ξανά περί προμήθειας όπλων από Ουκρανία, Βουλγαρία ή και άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. Michael Barbero, που ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των κρατικών δυνάμεων στο Ιράκ, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολεσθούν όπλα κατά τη διαδικασία μεταφοράς. «Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να αποδεχτεί ένας διοικητής. Άλλωστε ακόμα και αν τακτικά ηττηθείς θα απολέσεις και μέρος του εξοπλισμού από τους αντιπάλους σου»… ο εν λόγω αξιωματούχος σήμερα συμμετέχει σε επιτροπές, που υποστηρίζουν τη συνέχιση εξοπλισμού των ιρακινών δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

Σε αρκετές από τις σφαίρες που εξετάστηκαν, από το Conflict Armament Research, εντοπίστηκε το έμβλημα της αμερικανικής εταιρείας «Sporting Supplies International Inc.», με έδρα την Καλιφόρνια. Η εταιρεία αυτή κατέχει εγκαταστάσεις βιομηχανίας πυρομαχικών, στην Tula της Ρωσίας, με την επωνυμία «WOLF», η οποία έχει κατασκευάσει μεγάλες παρτίδες πυρομαχικών για επιθετικά τυφέκια και πολυβόλα ως μέρος προμήθειας των ΗΠΑ προς το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή βάση δεδομένων προμηθειών των ΗΠΑ η εν λόγω εταιρεία έχει προμηθεύσει δεκατέσσερις φορές το αμερικανικό ΥΠΑΜ με παρτίδες πυρομαχικών από το 2007 έως το 2010, συνολικής αξίας 5.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικηγόρος της εταιρείας ανέφερε, πως η  «Sporting Supplies International Inc.» ουδέποτε αδειοδότησε την πώληση πυρομαχικών στη θυγατρική WOLF, εκτός από τις περιπτώσεις προμήθειας του αμερικανικού ΥΠΑΜ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως άλλες μικρότερες και συνεργαζόμενες με τη WOLF, εταιρείες του χώρου, με έδρα τη Ρωσία, μπορεί να πραγματοποίησαν παράνομα εξαγωγή, τέτοιων πυρομαχικών, με το έμβλημα της WOLF

Επίσης Το 10% των εξεταζομένων πυρομαχικών ήταν κατασκευής 2010 δηλαδή στο χρονικό διάστημα από το οποίο ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία. Τα μισά από αυτά είχαν κατασκευαστεί σε Κίνα και Βουλγαρία, γεγονός που δείχνει ότι οι εν λόγω χώρες συνέχισαν την προμήθεια πολεμοφοδίων προς όλες τις πλευρές σε διευρυμένο βαθμό. Άλλωστε, όπως έχει φανεί σε διάφορες δημοσιεύσεις οπτικού υλικού από το DAESH, δεν είναι λίγες οι φορές που οι τζιχαντιστές έχουν καταφέρει να απαλλοτριώσουν προηγμένο εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, όπως θωρακισμένα οχήματα Μ1114 με ενισχυμένη θωράκιση εναντίον ναρκών, αλλά και περίπου 60 (!) από τα βαρύτερα θωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ: τεθωρακισμένα M1 Abrams, ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ Bradley και αυτοκινούμενο πυροβόλα M109 howitzer.

Τζιχαντιστής περήφανος για την «απαλλοτρίωση» θωρακισμένων οχημάτων Μ1114 από τον ιρακινό στρατό
Το ότι το λαθρεμπόριο όπλων ανθεί σε κάθε εμπόλεμη ζώνη είναι λίγο πολύ γνωστό, ωστόσο οι πάντες αρνούνται την ύπαρξή του ως νέοι «Πόντιοι Πιλάτοι». Δε θα πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι, ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ δεν οφείλεται σε «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ή «έλλειψη δημοκρατίας», αλλά στο κέρδος κάποιων επιτήδειων που παρουσιάζουν τα όπλα ως παυσίπονα για τον πόνο των συρράξεων. Όσο παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα «απώλειας οπλισμού» και οι δρόμοι του λαθρεμπορίου όπλων, οι συρράξεις στην πολύπαθη περιοχή Συρίας και Ιράκ και το προσφυγικό θα αποτελούν πρώτο θέμα στις ειδήσεις των 8…

Αντιαρματικά Μ79 των 90mm. Πρόκειται για μέρος παρτίδας όπλων, γιουγκοσλαβικής κατασκευής, με την οποία η Σαουδική Αραβία προμήθευσε τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά κατέληξε στα χέρια των εξτρεμιστών.
https://www.youtube.com/watch?v=i0ZTLCF1Oig

Βίντεο με την καταστροφή ενός πυροβόλου Howitzer αμερικανικής κατασκευής που βρισκόταν υπό την κατοχή του DAESH από F-18 της USAF
--- Πολυδεύκης ---
Ειδικός Συνεργάτης


=============================================================
 
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***