Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

H ώρα της κρίσης για την Μέρκελ - Εκλογές υπό το βάρος του προσφυγικού
13-3-16

Στις κάλπες περίπου 13 εκατ. πολίτες για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα κοινοβούλια τριών γερμανικών κρατιδίων την Κυριακή. Στα τρία γερμανικά κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία- Άνχαλτ διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα τοπικά κοινοβούλια με το προσφυγικό να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Η αναμέτρηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι βέβαιη η είσοδος του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα κοινοβούλια των τριών κρατιδίων, μεταδίδει η DW.

Πρόκειται για το πρώτο crash test για την Γερμανίδα καγκελάριο από τότε που δέχτηκε τα πυρά των πολιτικών της αντιπάλων - εσωκομματικών και μη - για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Η τριπλή κάλπη μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την Καγκελάριο, με το επιτελείο της να παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την εντυπωσιακή ενίσχυση του ξενοφοβικού κόμματος AfD, ενόψει των εκλογών της 13ης Μαρτίου.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αύξηση της επιρροής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, σε βάρος κυρίως του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ.

Το γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο κρατίδιο της Έσης πριν από λίγες ημέρες, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Φράουκε Πέτρι απέσπασε διψήφιο ποσοστό (13,2% ), έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Την ερχόμενη Κυριακή οι ευρωσκεπτικιστές της Γερμανίας στοχεύουν στην τρίτη θέση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες να εμφανίζονται λαβωμένοι και το κόμμα των Πρασίνων όπως και των Ελεύθερων Δημοκρατών να ολισθαίνουν επικίνδυνα.

Το ξενοφοβικό κόμμα AfD φαινομενικά δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στους Γερμανούς ψηφοφόρους την ώρα που υπάρχει προσφυγική ασφυξία στην Ευρώπη. Μετά την προκλητική δήλωση της Πέτρι ότι οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να πυροβολήσουν τους πρόσφυγες, αν βρεθούν σε ανάγκη, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της εκτοξεύτηκε στο 13%, τουλάχιστον στις τοπικές εκλογές της Έση.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του AfD στο κρατίδιο της Έση μπορεί να επαναληφθεί την Κυριακή, τουλάχιστον στα ανατολικά της χώρας.Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης αναφορικά με την δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου θα αποτυπωθούν στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, φρενάροντας το ξενοφοβικό κόμμα. Πάντως, αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για τους Χριστιανοδημοκράτες, η πίεση στη Μέρκελ θα κορυφωθεί, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές με την Γερμανίδα καγκελάριο να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία της χώρας.

Τι διακυβεύεται;

Το μεγαλύτερο... βραβείο είναι στο κρατίδιο Βάδη-Βυρτεμβέργη, πατρίδα 10,7 εκατ. ανθρώπων στα σύνορα με την Ελβετία και με οικονομία μεγαλύτερη από αυτή της Πολωνίας. Πατρίδα εταιρειών όπως οι Porsche, Daimler AG και HeidelbergCement, είναι το πρώτο κρατίδιο το οποίο «διοικεί» το Κόμμα των Πρασίνων από το 2011 και μάλλον πολύ δύσκολα οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ θα κατορθώσουν να το κερδίσουν εκ νέου,. Εκλογές γίνονται ακόμη στα κρατίδια του Rhineland-Palatinate, στον Βορρά, γενέτειρα του πρώην καγκελάριου Κολ και σε Saxony-Anhalt στην πρώην ανατολική Γερμανία, που έχει ποσοστό ανεργίας 11%.

Τι θα συμβεί στο κόμμα της Μέρκελ;

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, γνωστή για τα κρασιά της αλλά και ως έδρα της BASF SE, ενδέχεται οι Χριστιανοδημοκράτες να κατορθώσουν να κερδίσουν τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι το διοικούν εδώ και 25 χρόνια. Σε Σαξονία-Άνχαλτ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χριστιανοδημοκράτης Rainer Haseloff βρίσκεται πολύ κοντά στο να κερδίσει μία ακόμη 5ετή θητεία, αν και οι Σοσιαλιστές είναι μία ανάσα πριν την κατάκτηση της εξουσίας. Στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου, οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονταν ικανοί να κερδίσουν και τα τρία κρατίδια, όμως, μεσολάβησε η προσφυγική κρίση και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Θα παραιτηθεί η Μέρκελ εάν χάσει το CDU;

Εξαιρετικά απίθανο, αν και οι αντιδράσεις ενάντια στη μεταναστευτική της πολιτική θα ενταθούν, κυρίως από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι Γερμανοί την εξέλεξαν το 2013 για μία τετραετή θητεία. Αν και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση κατά τη διάρκεια των 10 ετών που είναι καγκελάριος, δεν υπάρχει κάποιος ικανός διάδοχος, ενώ οι αντιρρησίες του κόμματός της, κυρίως ενάντια στην πολιτική της στο προσφυγικό, δεν έχουν τόση δύναμη ώστε να την «ρίξουν» από την εξουσία. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γίνονται μετά από 18 μήνες και το κόμμα της κυρίας Μέρκελ έχει όλα τα εχέγγυα να παραμείνει στην εξουσία.

Θα αλλάξει πολιτική η Μέρκελ;

Δεν φαίνεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Όσο το κλείσιμο στα σύνορα βαλκανικών χωρών μειώνει τη ροή προσφύγων από Συρία και άλλες χώρες, η κυρία Μέρκελ επιμένει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σχεδόν καθημερινά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της, φέρνοντας ως επιχείρημα το ότι σχεδόν το 90% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες.

Ποιο είναι το φαβορί;
Το Alternative for Germany (ΑfD.) Η ρητορική του κατά των προσφύγων ενισχύθηκε μετά τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα δεχθεί περί του ενός εκατ. εξ αυτών που φθάνουν στην Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες. Το κόμμα απειλεί το status quo των καθιερωμένων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι θα κερδίσει αρκετές έδρες και στις τρεις τοπικές εκλογές, με καλύτερο αποτέλεσμα να αναμένεται στο κρατίδιο της Saxony-Anhalt, με το ποσοστό του σε αυτό να μπορεί να φθάσει έως και το 18%.

Γιατί ξεχωρίζουν οι εκλογές στο Βάδη-Βυρτεμβέργη;

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο των εκλογών της Κυριακής, με την ανεργία να βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 4%. Η περιοχή της Βάδης, στα σύνορα με τη Γαλλία είναι πατρίδα του Β. Σόιμπλε, ενώ σε αυτήν γεννήθηκε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Επίσης στην πόλη του Freiburg, γεννήθηκε ο «ορθός καπιταλισμός», ο τρόπος διακυβέρνησης της σύγχρονης Γερμανίας, που αποτελεί έναν συνδυασμό ελεύθερης αγοράς αλλά και κοινωνικού κράτους.

Επηρεάζουν οι τοπικές εκλογές την εθνική πολιτική;

Μέσω αυτών στελεχώνεται η Άνω Βουλή της χώρας, η Bundesrat, στην οποία «κατοικούν» οι εκπρόσωποι των 16 γερμανικών κρατιδίων. Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει την πλειοψηφία στην Bundesrat, η στήριξη από την αντιπολίτευση έχει εμποδίσει τη δημιουργία προβλημάτων στην ψήφιση νόμων. Εκ των 69 εδρών της Άνω Βουλής, οι 14 κρίνονται την Κυριακή.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***