Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο στην πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντησή τους στην Κούβα


21-3-16Ραούλ Κάστρο: Οι διαφορές μας δεν εξαλειφθούν ούτε θα εκλείψουν

Μιλώντας πριν από λίγα λεπτά σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε: " Συζητήσαμε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ζητήματα που αφορούν και τις 2 χώρες και η επίλυση τους θα επιφέρει ομαλότητα και σταθερότητα και στους 2 λαούς .

Μιλήσαμε για την ειρήνη στην Κολομβία και τις προσπάθειες που από κοινού μπορούμε να κάνουμε ώστε η ειρήνη να επιστρέψει σ' αυτή τη χώρα.Οι διαφορές μας δεν θα εξαφανιστούν, είναι πολλές και σημαντικές σε πολλά ζητήματα. Προσπαθούμε να μάθουμε και οι 2 πλευρές την τέχνη της αρμονικής και ισότιμης συνύπαρξης. Είμαι πεπεισμένος πλέον πως και οι δύο χώρες μπορούμε να υπάρξουμε με τρόπο ειρηνικό, ασφαλή και πολιτισμένο.


Σήμερα επιβεβαιώνω πως θα εφαρμόσουμε την τέχνη της αρμονικής συνύπαρξης και θα αποτρέψουμε κάθε τι που μπορεί να βλάψει τις χώρες και τους πολίτες και των 2 χωρών. Ο δρόμος μπροστά είναι και δύσκολος και μακρύς αλλά σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να τον βαδίσουμε μαζί. Είναι πολύ ευκολότερο να γκρεμίσεις μία γέφυρα από να την ξαναοικοδομήσεις.
Ομπάμα: Τα 50 χρόνια χάσματος δεν γεφυρώνονται σε ένα βράδυ – Σήμερα είναι η αρχή


Στόχος μας σήμερα είναι η κοινή πρόοδος αλλά και η κοινή βελτίωση της ζωής των πολιτών μας. Οι αλλαγές είναι απίθανοι να γίνουν σε ένα βράδυ, έχουμε άλλωστε 50 χρόνια χάσματος και είναι αδύνατο να τα γεφυρώσουμε σε μία στιγμή. Θα το προσπαθήσουμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις. Το μέλλον της Κούβας θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς και όχι από κάποιον άλλο. Σήμερα μιλήσαμε τόσο για τη δημοκρατία, όσο και για τις ελευθερίες. Μιλήσαμε επίσης για τη φτώχια και τα ίσα δικαιώματα στην αμοιβή και την εργασία. από τη σημερινή συζήτηση είναι βέβαιο πως και οι δύο έχουμε πολλά να αποκομίσουμε. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να υποδεχθούμε από κοινού κλιμάκιο του ΟΗΕ το οποίο θα διερευνήσει υποθέσεις human trafficking και αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα.
Συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσουν άμεσα οι από κοινού ενέργειες ώστε να διευκολυνθούν οι μεταξύ των δύο χωρών μετακινήσεις τόσο ανθρώπων όσο και εμπορευμάτων. Μας χωρίζουν μόλις 90 μίλια και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε άμεσα και από κοινού εμπορικοί εταίροι. 10% ποινή στο δολάριο καταργείται και αυτό είναι μία εξαιρετική κίνηση από την πλευρά της κουβανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά μας βρισκόμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε την ολική κατάργηση του εμπάργκο προς την Κούβα. Συζητήθηκε επίσης η άμεση συνεργασία μας στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κούβα.


πηγή: ΑΠΕ, skai.gr

*** Internet News ***