Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

STRATFOR: Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτύχει στις προσπάθειες διασφάλισης της από την τρομοκρατία.


http://cdn1.img.sputniknews.com/images/103675/48/1036754887.jpg
27.3.2016

Η προ ωρών ανάλυση της Stratfor για την ασφάλεια της ΕΕ δεν λέει κάτι διαφορετικό από όσα έχουν επισημανθεί από διάφορους ειδικούς εδώ και καιρό (και από το δικό μας χώρο εδώ στο Geopolitics ).


1. Η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως collective security διότι είναι έθνη κράτη και οχι κράτη έθνη. Αυτό σημαίνει πώς ακριβώς λόγω της διαφορετικότητας τους και των διαφορετικών στόχων και επιθυμιών ανά έθνος , πάντα θα υπερισχύει το Βεστφαλιανό σύστημα και η ανάγκη για εθνική ασφάλεια.

2. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί. Αν όμως οι χώρες της Ε.Ε δεν μπορούν καν να τα βρούν εκεί, πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ένας ενιαίος στρατός και υπηρεσία ασφαλείας; Ειδικά όταν οι χρηματοδοτήσεις τους είναι υποδέεστερες από τις ανάγκες κάθε χώρας συγκριτικά; (άλλη ανάγκη για ασφάλεια από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία... άλλη από Πολωνία και Πορτογαλία π.χ. )

3. Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβιώσει ως "Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης" διότι είναι έθνη κράτη με μεγάλη ιστορία και διαφορές. Μπορεί μόνο να είναι συνεργασία με ενδιαφέροντα και ανάγκες αλληλοεξυπηρετούμενες. Η έμφαση πώς δεν γίνονται δεκτά πλέον αλλα μέλη προς το παρόν , υπογραμμίζει το παραπάνω. Η έννοια της εθνικής ασφάλειας ΠΑΝΤΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ και για πολύ καιρό ακόμη θα υπερισχύει κάθε εντύπωσης φεντεραλισμού και κεντρικοποίησης εξουσίας.. κυρίως γιατί οι δυνάμεις δεν παίζουν τίμια αλλά προς το συμφέρον των ισχυρών.

Παρακάτω μπορει να βρεί κάποιος το σχετικό κείμενο από Stratfor.

Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


*** Internet News ***