Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 13.4.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 13.4.2016Μετά την τρομοκρατική επίθεση σε Τουρκία στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ , με νεκρούς και τραυματίες απο παγιδευμένο φορτηγό που ενεργοποίησε το ΡΚΚ (σύμφωνα με τον Νταβούτογλου) κοντά σε στρατιωτική βάση, το τμήμα αντιτρομοκρατίας του Ισραήλ εξέδωσε μέσα από το αντίστοιχο ΥΠΕΞ οδηγία προς πολίτες του, να φύγουν από την Τουρκία και να αποφύγουν κάθε ταξιδιωτική δραστηριότητα προς αυτήν, αφού το επίπεδο θεωρείται "αξιόπιστη ύπαρξη απειλής. "

Στις 24 Απριλίου θα γίνει η ηλεκτρονική συζήτηση όλων των ειδικών ασφαλείας του κόσμου που θα αναλυθούν και θα τοποθετηθούν τα περισσότερα προβλήματα διεθνούς ασφάλειας και γεωστρατηγικών θεμάτων προς συζήτηση. Η εκδήλωση αναφέρεται ως Security Jam και έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια ως το μεγαλύτερο brainstorming event παγκοσμίως, όπου μετέχουν διάφοροι αξιωματούχοι πολλών χωρών (κυρίως από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ) λαμβάνοντας ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών απο κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχει προχωρήσει η Ιταλία, έχοντας ήδη τοποθετήσει μονάδες εθνοφυλακής, στρατού και αστυνομίας σε μέρη ενδιαφέροντος (π.χ. ΜΕΤΡΟ, αεροδρόμια, σταθμούς τερματικούς, τουριστικές τοποθεσίες κτλ. ). Η ανακοίνωση που ακολούθησε μιλάει για σχέδιο προστασίας που θα φτάσει τα 336 εκατομμύρια δολάρια κατά πιθανών τρομοκρατικών δράσεων. Προσθετικά των κρατικών δυνάμεων έχουν ήδη τοποθετηθεί και ειδικές εταιρίες ασφαλείας με ιδιωτικά συμφωνητικά που κάποιοι σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες φέρουν και οπλισμό.

Σε προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ χθες στην Ειδομένη, ατόμων που φέρονται να προσποιόντουσαν πώς είναι στελέχη από ΜΚΟ και υποκινούσαν μετανάστες και πρόσφυγες στην μαζική παραβίαση συνόρων με την Βαρντάρσκα. Αναμένεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες για δεκάδες παραβάσεις του Ποινικού κώδικα.

Σε σύλληψη Μουσουλμάνου που φέρεται να πέρασε ως πρόσφυγας στην Γερμανία προχώρησε η αστυνομία, καθώς ομολόγησε την πράξη του για εμπρησμό χώρου υποδοχής στο Bingen ενώ είχε ήδη ζωγραφίσει 3 σβάστικες σε εξωτερικούς τοίχους για να οδηγήσει την αστυνομία σε θεωρίες περί πράξης ακροδεξιών στοιχείων. Σημειώνουμε πώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες κινήσεις/προβοκάτσια έχουν καταγραφεί από μετανάστες/"πρόσφυγες΄" καθώς έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία όπου τα "θύματα" ισχυριζοντουσαν επιθέσεις και βίαιες πράξεις από ακραία στοιχεία, για να αποδειχτεί στο τέλος πώς ήταν πράξεις από γνωστούς και ομόθρησκους τους. Δεν είναι μια άγνωστη τακτική που έχει επισημανθεί εδώ και καιρό. Συμπληρωματικά αυτών χρήζει αναφοράς η διαμαρτυρία του κράτους της Σερβίας όταν ήταν σε πόλεμο με Αλβανία πώς πολλές από τις πράξεις που είχαν αποδοθεί σε Σερβικά τμήματα είχαν γίνει από μονάδες Μουσουλμάνων που λειτουργούσαν ως τάγματα φαντασμάτων με στολές κλεμένες απο αποθήκες ιματισμού του Σερβικού στρατού.

Περίεργη τροπή παίρνει η σύλληψη και εκδίκαση της υπόθεσης του μουσουλμάνου Abderamane Ameroud, 38 ετών, στις Βρυξέλες όπου κατά την επιχείρηση ακινητοποίησης του, σε στάση τράμ στις 25.3.2015 στην περιοχη Schaerbeek βρέθηκαν στο σακκίδιο του, τυλιγμένα εντόσθια και περιττώματα ζώων μαζί με άλλα υλικά σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ο κατήγορος της υπόθεσης με βάσει ερμηνείες και αναλύσεις ειδικών αναφέρει πώς παρόμοια υλικά μπορούν να δηλητηριάσουν αποθηκευμένες ποσότητες τροφής και νερού ή ακόμα και να γίνουν φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών αν τοποθετηθούν σε χώρους ευρείας διέλευσης.
Η υπόθεση έρχεται ένα μήνα μετά περίπου απο μια παρόμοια σύλληψη 10 ατόμων που οδήγησε σε αποθήκη τρομοκρατών Μαροκινής καταγωγής. Η αποθήκη είχε δεκάδες βάζα με ψόφιους ποντικούς, ανθρώπινα σωματικά υγρά, θραύσματα σιδήρου και τροποποιημένα καρφιά. Ειδικοί αναφέρουν πώς τα ευρήματα είναι άξια προβληματισμού, καθώς είναι εμφανές πώς πρόκειται για υλικά πειραματισμού για χρήση σε χημικά/βιολογικά όπλα.

Αύξηση της χρήσης παιδιών για βομβιστές αυτοκτονίας , εντόπισαν οι ειδικοί από την τρομοκρατική οργάνωση της Μπόκο Χαράμ. Αναφέρεται πώς πλέον 1 στι 3 επιθέσεις αυτοκτονίας γίνεται απο παιδιά στρατιώτες που στρατολογούν με την βία οι τρομοκράτες.

Σε επισήμανση επαγρύπνησης και αύξησης μέτρων πρόληψης και ενημέρωσης προχωράει η ηλεκτρονική υπηρεσία ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται νέα και βελτιωμένη έξαρση σε ransomware. Τα κακόβουλα λογισμικά αναμένεται να έχουν ακόμα καλύτερη ικανότητα κρυπτογράφησης και πιθανόν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να μη μπορεί να επανέρθει το σύστημα παρά μόνο με ολική αναδιομόρφωση του ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ως trojan horse για υποκλοπή δεδομένων.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***