Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 15.4.2016 

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 15.4.2016

H Σουηδική αστυνομία συνέλαβε ένα 35χρονο αλλοδαπό που καταζητούσε η Γερμανική αστυνομία με την υποψία για εγκλήματα τρομοκρατίας που συνδέονται με επιθέσεις του 2014, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Η σύλληψη του άνδρα, ο οποίος καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης, έγινε στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης χθες το βράδυ. Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής εισαγγελέας Ronnie Jacobsson ανέφερε πώς ο συλληφθέντας δεν είναι Σουηδός πολίτης.Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του συνασπισμού της έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν την Κουρδική Πεσμεργκά με βαριά όπλα όπως τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όλμους και όπλα αντιαρματικά για να ενισχύσουν την ικανότητά τους ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Ο στρατηγός John E. Novalis ΙΙ, αναπληρωτής διοικητής της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, δήλωσε πώς μέσα στην εβδομάδα η αμερικανική ηγεσία συμμαχία θα παρέχει στην Peshmerga ένα σημαντικό μέρος των νέων εργαλείων, καθώς προετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε μια προγραμματισμένη επίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη της Μοσούλης από το ισλαμικό κράτος.

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν την Πέμπτη το πρωί ότι έγγραφα με λεπτομέρειες σχετικά με πυρηνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Γερμανίας στο Juelich, βρέθηκαν στο διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, όπου ο Salah Abdelslam, ο ύποπτος ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, συνελήφθη. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται άρθρα από το Διαδίκτυο σχετικά με το ινστιτούτο και φωτογραφίες από τον διευθυντή του. Το ινστιτούτο που αποθηκεύει επίσης πυρηνικα αποβλήτα βρίσκεται κοντά στα Βελγικά σύνορα, δυτικά της Κολωνίας.

Η αστυνομία σε Ιορδανία πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της χώρας την Τετάρτη. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ιορδανίας είχε χωριστεί στα δύο από τον Μάρτιο του 2015 λόγω της απόφασης απόσχισης με την κεντρική οντότητα του κινήματος στην Αίγυπτο. Η ομάδα που αποσχίστηκε διαθέτει άδεια λειτουργίας, ενώ μέρος της "παλιάς" Αδελφότητας από την ίδια ομάδα δεν διαθέτει πλέον άδεια λειτουργίας γραφείων.

Χειροβομβίδα βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ στο κοιμητήριο Παπάγου, χθες το πρωί. Η περιοχή είχε αποκλειστεί ενώ πυροτεχνουργοί παρέλαβαν το όπλο για περαιτέρω έρευνες που θα διενεργηθούν. Παράλληλα έχει ενημερωθεί και η αντιτρομοκρατική για το εύρημα.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον Antoine Denevi, 27 χρονών ως ύποπτο για την παροχή όπλων προς τον ληστή Amedy Coulibaly, ο οποίος δολοφόνησε τέσσερα άτομα σε ένα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2015. Ο Antoine Denevi συνελήφθη χάρη σε μια γαλλο-ισπανική επιδρομή σε ένα σπίτι στη Μάλαγα. Οι Αρχές εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο σύνδεσης του και με άλλες πωλήσεις σε εγκληματίες και τρομοκράτες.

Σε πολλαπλές προσαγωγές έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ διάφορων ατόμων , φερόμενα ως μέλη σε ΜΚΟ που στην συνέχεια διαπιστώθηκε πώς είτε οπλοφορούσαν με διάφορα αντικείμενα, είτε ήταν αιτία υποκίνησης επικίνδυνων καταστάσεων για την δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα σχηματίζεται φάκελος προς έρευνα για διάφορες εταιρίες με αμφιβόλη ίδρυση σχήματος εταιρίας από εισαγγελείς που θα ελέγχουν και τον ρόλο αυτών στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Προσθετικά ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο προς πρόταση που θα ορίζει πώς οι ΜΚΟ θα χρειάζονται πλέον ειδική άδεια από το κράτος για να βρίσκονται και να λειτουργούν πάνω στο θέμα του μεταναστευτικού.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***