Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Συμφωνία στις 22, ή «σενάριο Τόμσεν»12-4-16

Θα υπάρξει ενδιάμεση ή συνολική συμφωνία με τους δανειστές πριν από Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα επαληθευτεί το σενάριο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που προέβλεπε παράταση των διαπραγματεύσεων και λήψη αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου, υπό την απειλή χρεοκοπίας της χώρας;

Μετά την προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτύχει μια ενδιάμεση ή συνολική, τελική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.

Όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.Κομβικό στοιχείο των εξελίξεων θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤγια τους περαιτέρω χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα σε συνάρτηση το θέμα του χρέους.

Από το αθηναϊκό Χίλτον και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και τις επικουρικές, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην Ουάσιγκτον. Το Σαββατοκύριακο στην αμερικανική πρωτεύουσα και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ, όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος σε άτυπες πολυμερείς συζητήσεις. Κυρίαρχο ζήτημα στις επαφές παραγόντων της Ευρωζώνης με εκπροσώπους του ταμείου θα είναι το ελληνικό χρέος και τα σενάρια ελάφρυνσης του.

Στις συζητήσεις αυτές το θέμα του χρέους θα προσεγγισθεί βέβαια σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, την τήρηση των συμπεφωνημένων και τις «διορθωτικές παρεμβάσεις» που πρέπει να γίνουν – τα πρόσθετα μέτρα που θα κληθεί να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά,

Χωρίς το χαρτί μιάς έστω κατ’ όνομα «συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), οι εκπρόσωποι της χώρας μας θα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση στις συζητήσεις όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν. Η κυβέρνηση θα αναμένει λοιπόν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ, για να προσαρμόσει ανάλογα τις θέσεις και την τακτική της στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με του Θεσμούς, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Εχοντας «σφυγμομετρήσει» διαθέσεις, προθέσεις και αντιστάσεις, θα είναι έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που θα είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Διεθνείς σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, οι δανειστές θα ασκήσουν ισχυρότερες πιέσεις προς την Ελλάδα. Εκτιμούν μάλιστα ότι αν η Ευρωζώνη αποδεχτεί κάποια αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων της, ικανοποιώντας την απαίτηση του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Εχοντας κάνει παραχωρήσεις για να παραμείνει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα ζητήσει ανάλογες παραχωρήσεις από την Ελλάδα – δηλαδή πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων.

Αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν έστω και εν μέρει τις προτάσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνσή του χρέους, ενδέχεται να προκύψει νέα εμπλοκή, καθώς το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με την Ελλάδα, ή αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως «τεχνικός σύμβουλος».

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη κι αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία μόνο με την Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι θα σκληρύνουν τη στάση τους, πιέζοντας την Αθήνα για πρόσθετα μέτρα.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***