Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 22.4.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 22.4.2016


1. Σε απόφαση υπέρ των οικογενειών των θυμάτων κατέληξε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τις επιθέσεις από το Ιράν τις δεκαετίες 1980-1990. Η απόφαση ορίζει πώς το Αμερικανικό Κογκρέσσο μπορεί να περάσει νομοθεσία που θα περάσει σε κατάσχεση των παγωμένων Ιρανικών πόρων , αξίας 2 δις δολαρίων. Η κυβέρνηση Ομπάμα και η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων ήδη έχουν προσυμφωνήσει στην προώθηση του νομοσχεδίου αν η απόφαση έβγαινε υπέρ των 1300 οικογενειών , θυμάτων των επιθέσεων σε Βυρητό (1983) , Σαουδική Αραβία Κόμπαρ Πυργοι(1996) καθώς και άλλων παρόμοιων συμβάτων.

σ.σ. Θυμίζουμε εδώ πώς παρόμοιες κινήσεις γίνονται από οικογένειες θυμάτων για την 9.11 κατά της  Σαουδικής Αραβίας όπου έχει προκαλέσει την οργή του Ριάντ και την απειλή απόσυρσης των 270δις $ σε κεφάλαια που υπάρχουν σε ΗΠΑ, αν προχωρήσει η αγωγή. Η παραπάνω αγωγή μπορεί να αποτελέσει νομική οδό για να καταλήξει υπέρ των θυμάτων μια τέτοια κίνηση.

2. Σε πρώτη επίθεση με βομβαρδιστικά Β52 προχώρησαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με επίσημο δελτίο του DoD κατά του DAESH στην Μοσούλη, στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον αξιωματικό Steve Warren εκπρόσωπο των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ο σκοπός της δράσης τους είναι να πετύχουν χτυπήματα ακριβείας κατά των Ιρακινών. Να γίνει υπενύμιση εδώ πώς η τελευταία φορά που έγινε χρήση των βομβαρδιστικών αυτού του τύπου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν στις αρχές των 1990s κατά την επιχείρηση Desert Storm.

3. Στις 25.4 θα γίνει μια άτυπη συνάντηση ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην Γερμανία, για τα θέματα τρομοκρατίας και υπηρεσιών πληροφορίας καθώς ο Ομπάμα αναμένεται να πιέσει τους Κάμερον, Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντζινα συνεργαστούν πιο στενά σε θέματα που αφορούν το πρόβλημα της Συρίας αλλά και την αδυναμία της Ένωσης να παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες για την μετακίνηση τρομοκρατών από και προς την Ε.Ε.

4. Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα ΥΝΕΤ , μέλος της Χαμάς ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης κατά του λεωφορείου στο Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα, με το όνομα  Abd al-Hamid Abu Srur, ετών 19. Ο δράστης κατέληξε σε νοσοκομείο από τα βαριά τραύματα του. Με προκυρήξη και δελτίο σε δικά της ΜΜΕ, η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και ανακύρηξε των δράστη ως "μάρτυρα της Τζιχάντ". Η επίθεση άφησε 21 τραυματίες.

5. Ειδικό υπουργείο κυβερνοτεχνολογίας και ασφάλειας δημιουργεί η Αυστραλία που θα αποδώσει 100 θέσεις εργασίας και θα φτάσει περίπου τα 136 εκατομμύρια Αυστραλίας ο προϋπολογισμός του μόνο για το 2016. Οι σκοποί εργασίας του θα είναι η συμμετοχή σε αύξηση ασφάλειας σε κυβερνοεπίπεδο για κρατικές οντότητες και υπηρεσίες, αλλά και η συμμετοχή του σε επίπεδο πληροφορήσης σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες Τάξης και Άμυνας της χώρας.

6. Σε διαμαρτυρία προχώρησε το ΥΠΑΜ της Βαρντάρσκα καθώς ισχυρίζεται πώς σε δύο περιπτώσεις , αεροσκάφος της Ελληνικής Π.Α. παραβίασε τον εναέριο χώρο στις 14.4 πάνω από την περιοχή Gevgelija, ενώ αναφέρει και άλλες παραβιάσεις απο Ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Ειδομένη. Το Ελληνικό ΥΠΑΜ απάντησε πώς επρόκειτο για την άσκηση "καταιγίδα" που εντάσεται στην προετοιμασία για το πλαίσιο μεταφοράς των μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή και πώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση.


Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***