Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 24.4.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 24.4.2016


1. Σε αναταραχή η χώρα της Βαρντάρσκα καθώς σε δεκάδες σημεία γίνονται διαδηλώσεις και αντιδράσεις για το θέμα της Αλβανικής μειονότητας που φαίνεται να έχει φέρει την κυβέρνηση Γκρούεφσκι σε στενωπό για το ζήτημα ενώ παράλληλα εκκρεμεί εκδίκαση υπόθεσης για 20.000 παράνομες υποκλοπές κατά διαφόρων ατόμων.

2. Σε  πρώτη δοκιμαστική πτήση του stealth αεροσκάφους Χ2 προχώρησε η Ιαπωνία από το αεροδρόμιο Nagoya, την περασμένη Παρασκευή. Το αεροσκάφος κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και έχει κινητήρες της ΙΗΙ ενώ ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για το είδος καυσίμων αλλά και την καύση που χρησιμοποιεί σε βάση σχεδιαστική από την Mitsubishi. H Ιαπωνία μετά την σύμφωνη λήξη δεσμευτικής συμφωνίας με ΗΠΑ για να μην κατασκευάζει και να μην αναπτύξει στρατό, η ίδια έχει αρχίσει και δαπανά τεράστια ποσά για πολεμική τεχνολογία ενώ σύντομα αναμένεται να ανακτήσει μεγάλο μέρος της τεχνολογικής της ικανότητας από την δεκαετία του 1980 όπου θεωρούνταν η χώρα του ηλεκτρονικού κυκλώματος.

3. η Ιταλική Μαφία με δήλωση της κύρηξε τον πόλεμο κατά των μεταναστών. Ο λόγος γίνεται για τα κυκλώματα προστασίας ,ναρκωτικών και άλλων παράνομων δικτύων στην Σικελία. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος του Παλέρμο λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί , ανακοίνωσε πώς η πόλη του φαίνεται πώς δεν ανήκει πλέον στην Ε.Ε. αλλά κάπου στην Αφρική!

4. Σε πιθανή επίθεση με πυρηνικό τρόπο από το DAESH προειδοποίησε ο Jorge Berto Silva, αναπληρωτής επικεφαλής της αντιτρομοκρατίκής υπηρεσίας σε Ε.Ε. κατά της Βρετανίας. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες για ενσωματωμένες βόμβες σε σώματα βομβιστών (εσωτερικά) αλλά και σε χρήση οχημάτων με τηλεχειρισμό (VHIED).
Παράλληλα ο Dr. Jamie Sea αναπληρωτής Γ.Γ. για επικείμενες απειλές , των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ δήλωσε πώς φαίνεται ότι το DAESH έχει αρχίσει και δημιουργεί δύο τομείς. Έναν που θα λειτουργεί στην Μέση Ανατολή και θα διαχειρίζεται την ασφάλεια του Ισλαμικού κράτους ενώ ο δεύτερος σε συνεργασία με δίκτυα της Al Qaeda θα προχωρήσει σε επιθέσεις σε Δυτικές χώρες και πόλεις.

σ.σ. Σημειώνουμε πώς το είχαμε αναφέρει από τους πρώτους στο Geopolitics πώς επίκειται διαχωρισμός του DAESH και σύντομη συνεργασία με την οργάνωση της "Μεγάλης Βάσης" για να επιτευχθούν χτυπήματα εκτός συνόρων, αμέσως μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελών.

5. Σύμφωνα με πληροφορίες , η ομάδα που μετέχει στο μέτωπο al-Nusra με το όνομα Jund Al-Aqsa, αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο στον πόλεμο κατά του Assad και θεωρεί πώς η όλη ομάδα του μετώπου της Σουνιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν εκφράζει τον απελευθερωτικό αγώνα των Σύριων. Αυτό οδήγησε σε αποχώρηση 12 ηγετικών στελεχών της που προσχώρησαν στις τάξεις του DAESH διαφωνόντας ανοιχτά για την θέση της οργάνωσης τους.

Αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες θα είναι η πρώτη αποχώρηση με επίσημο τρόπο μιας πολύ μεγάλης ομάδας παραστρατιωτικών από την Σουνιτική οργάνωση και ίσως να δώσει πάτημα και για άλλες αποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή πάντως που το μέτωπο σε Συρία και Ιράκ φαίνεται να είναι χαμένο έδαφος για τους τρομοκράτες του DAESH και Al- Nusra , αντίθετη τροπή παίρνει η εξέλιξη στη Λιβύη όπου μετά την κατάληψη της Ντέρνα πολλές ακόμα πόλεις και περιοχές πέφτουν στα χέρια των Ισλαμιστών.

Την ίδια στιγμή η Βρεττανική κυβέρνηση δεν αποκλείει και πιο άμεση επέμβαση στην Λιβύη για την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας.
Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***