Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Καμία συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι να εξακριβωθεί αν η Ελλάδα θα έχει 3,5% πλεονασμα.22.4.2016

Δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, την Παρασκευή που θα μπορεί να ξεκλειδώσει τα δάνεια και να ενεργοποιήσει ζωτικής σημασίας συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους, παρά την κάποια πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει η Αθήνα  να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα, δηλώσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

"Μην περιμένετε τυχόν αποτελέσματα σήμερα," είπε ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ωστόσο, ότι "ακούσαμε καλά νέα από την Αθήνα» στη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο. Δεν είμαστε ακόμη σε ικανοποιητικό στάδιο», είπε η Διευθύνων Σύμβουλος Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο την παραγωγή ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2018 »και πέρα ​​από αυτό», σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των κυβερνήσεων χωρών της Ευρωζώνης υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.

Αλλά υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ σχετικά με το εάν τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν σύνταξη και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και τη δημιουργία ενός ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ένα σύστημα για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ότι θα είναι αρκετό για να φτάσει αυτόν τον αριθμό ποσοστού.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, αντί 3,5 ​​τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο ένα πρωτογενές πλεόνασμα - το πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους - που ισοδυναμεί με 1,5 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής το 2018.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι επίσης σε αντίθεση πάνω στο θέμα του σε πόσο καιρό η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5 τοις εκατό και επομένως την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της σε μακροπρόθεσμη βάση. Το χρέος ανήλθε στο 177 τοις εκατό του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. 

πηγή: REUTERS

*** Internet News ***