Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ «ζυμώνεται» σε Βερολίνο-Βρυξέλλες


13-4-16Δεν πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις, αλλά η ιδέα «ζυμώνεται» στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ μπορεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του και να παραμείνει μόνο ως «τεχνικός σύμβουλος». Η νέα συμφωνία θα συναφθεί μεταξύ Ελλάδας - ευρωπαϊκών Θεσμών και η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, πιθανότατα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, παρακαμπτομένων των απαιτήσεων του ΔΝΤ για πρόσθετα σκληρά μέτρα και για δραστική αναδιάρθρωση-ελάφρυνση χρέους.


Το σενάριο αυτό θα συζητηθεί και σε άτυπες επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Προς το παρόν αποτελεί αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης και κορυφαίων παραγόντων της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ωριμάζει η ιδέα ότι το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να κλείσει άμεσα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γιατί η παρατεινόμενηαβεβαιότητα «κοστίζει» πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας κινδύνους και προβλήματα σε μια περίδο αστάθειας.

Η προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ δεν καθιστά βέβαια διαλλακτικότερους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη σκληρή διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία όπου «οι αριθμοί θα βγαίνουν» - όπως είπε χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ολα «παίζονται» στην Αθήνα

Κι ενώ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το «παιχνίδι» μεταφέρεται στη ν Ουάσιγκτον και στη Σύνοδο του ΔΝΤ, η πραγματική μάχη δίνεται στην Αθήνα, όπου οι επίπονες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μετά την προσωρινή αποχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών.

Παράγοντες της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον ελάχιστα μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αυτή την εβδομάδα θα γεφυρώσουν τις διαφορές σε πολλά ζητήματα και οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για το τελικό λίφτινγκ σε ένα σχέδιο συμφωνίας.

Εκεί μπορεί να φανεί η διαφοροποίηση του ΔΝΤ και να δοθεί το μήνυμα περί ενδεχόμενης αποχώρησης του από το χρηματοδοτικό μέρος του προγράμματος.

Όποιες εκκρεμότητες απομείνουν, θα κλείσουν με μια πολιτική απόφαση στο Eurogroup. To Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις στις 22 Απριλίου, αλλά θα συνεδριάσει εκτάκτως τρεις μέρες αργότερα, στις 25-25 Απριλίου, για να ασχοληθεί μόνο με το ελληνικό ζήτημα.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***