Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες σε Ρίο εν μέσω πορειών με Σάμπα και απειλές τρομοκρατίας.

Ομάδα αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών και επικίνδυνων υλικών (HazMat) σε Ρίο. Η εξάπλωση του ιού Ζίκα έχει αποτελέσει μέγιστη πρόκληση ασφαλείας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.


12.4.2016

Σε σοβαρές κινήσεις αύξησης μέτρων ασφαλείας προχωράει η Βραζιλία με διαταγή Ρούσεφ όσο πλησιάζει η ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.


Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικών, στην Βραζιλία υπάρχει έξαρση δραστηριότητας πυρήνων φανατικών Ισλαμιστών που στρατολογούν αρκετούς "μοναχικούς λύκους" έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια ικανή ομάδα κρούσης η οποία θα ενεργοποιηθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015 από την εφημερίδα Estato de Sao Paolo, όπου αρκετά στοιχεία των Βραζιλιάνικων Αρχών εμφανίστηκαν και ήταν η αιτία που κίνησε το ενδιαφέρον για την έλλειψη αντιτρομοκρατικού νόμου και πλαίσου διαδικασιών στην χώρα του καφέ.

Η παρουσία του DAESH στην Λ.Αμερική δεν είναι κάτι καινούριο και είχε επισημανθεί πέρισυ από τον  τότε στρατηγό των ΗΠΑ, John Kelly σε σχετική ημερίδα ασφαλείας, εστιάζοντας σε χώρες όπως η Χιλή αλλά και η Βραζιλία.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η παραίτηση του επικεφαλής ασφαλείας Adilson Moreira που με ηλεκτρονικό μήνυμα σε υφιστάμενους του, παρατήρησε πολλά κενά οργάνωσης αλλά και πολιτικές μικροσκοπιμότητες από το "καθεστώς Ρούσεφ", που αφήνουν κενά ασφαλείας απέναντι σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

Σημαντικό είναι πάντως να τονιστεί πώς τα διεθνή παρατηρητήρια ασφάλειας, δεν μένουν μόνο στο θέμα που έχει προκύψει με την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος στο Ρίο. Υπάρχουν πολλαπλές αναφορές που μιλούν για έντονο προβληματισμό όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τις διαρκείς πορείες και αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Κύριο πρόβλημα επίσης είναι η μεγάλη εξάπλωση της μολυσματικής ασθένειας από τον ιό Ζίκα που πλήττει κυρίως τις έγκυους οδηγώντας σε προβληματικούς τοκετούς και σε θέματα υγείας των βρεφών. Η Βραζιλία εκτός αυτών, εδώ και καιρό τελεί σε κρίση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πώς η κυβέρνηση Ρούσεφ δέχεται έντονες πιέσεις και με μεγάλη δυσκολία θα κρατήσει την θητεία της πέρα από την λήξη των φετινών Ολυμπιακών αγώνων.

Να σημειωθεί πάντως πώς σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, ο τομέας της ασφάλειας είναι ο πιο πολυδάπανος και ο πιο δύσκολος να οργανωθεί για κάθε χώρα. Ο προυπολογισμός για τους αγώνες του Πεκίνο και σε Λονδίνο είχαν φτάσει σε δεκάδες δις δολάρια σε κόστος ( !!! ) ενώ πολλοί είχαν επισημάνει και διάφορα σκάνδαλα που απέφεραν πολλά κέρδη σε οργανισμούς και εταιρίες, στο όνομα της "προστασίας κατά απειλών" με χαρακτηριστικό την υπερβολική τοποθέτηση SAM σε στέγες στο Λονδίνο!!!

Σε λίγους μήνες όπου θα ανάψει και πάλι η Ολυμπιακή φλόγα στην Βραζιλία, στην πόλη του Ρίο, οι απαιτήσεις θα είναι ίδιες ή και πολλαπλάσιες. Είναι σίγουρα μια πρόσκληση για να έρθει εις πέρας χωρίς να υπάρξουν πραγματικά προβλήματα αλλά στο τέλος να φέρει και θετικό ισοζυγιο για την διοργανώτρια πόλη, κάτι που μόνο η Βαρκελώνη είχε φέρει σε ισορροπία (χωρίς αρνητικό ή θετικό πρόσημο)

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***