Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Συμφωνήσαν Τουρκία και Γερμανία για "ασφαλείς ζώνες" σε ΤουρκοΣυριακά σύνορα.25.4.2016

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Νταβούτογλου και Μέρκελ φαίνεται να έχουν καταλήξει στην δημιουργία ασφαλών ζωνών για την εγκατάσταση χώρων υποδοχής προσφύγων. Οι χώροι θα δημιουργηθούν στα ΤουρκοΣυριακά σύνορα.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί όμως είναι πώς πρώτον ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει εδώ και καιρό πώς αυτές οι ζώνες δεν εξασφαλίζουν την ακεραιότητα των προσφύγων.

Το δεύτερο είναι πώς εδώ και αρκετό καιρό η Τουρκία ψάχνει δικαιολογία για να δημιουργήσει "ειδικές ζώνες" για να αποκτήσει πρόσβαση σε Συριακά σύνορα με Τούρκους στρατιώτες ως φρουρούς. Οι ειδικές ζώνες ασφαλείας κατά αναφορές εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε εισόδους και εξόδους διαφόρων αντικειμένων λαθρεμπορίου (ναρκωτικά, όπλα) που  έχουν κατά καιρούς σημειωθεί πώς η Τουρκία έχει εμφανή συμμετοχή σε αυτά.

Σε αυτή την συμφωνία ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πώς η Τουρκία αναμένει την διαδικασία για την βίζα ελεύθερης μετακίνησης εντός Ε.Ε. που ήταν μέσα στο πακέτο συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Κάτι όμως που φαίνεται απίθανο να υλοποιηθεί τόσο επειδή η Τουρκία απέχει πολύ από τις απαιτήσεις συμμόρφωσης για να πάρει την συγκεκριμένη βίζα, όσο επειδή οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. διαβλέπουν πώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δούρειο ίππο για την είσοδο τζιχαντιστών αλλά και εκατομμυρίων Κούρδων και Τούρκων που περιμένουν ακριβώς αυτή την στιγμή.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***