Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Σημερινή κατάσταση και προβλέψεις για μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Τουρκο-Συριακά σύνορα. Στην φωτογραφία είναι διακριτοί οι Τούρκοι ένοπλοι στρατιώτες που απαγορεύουν την είσοδο στους πρόσφυγες και μεταναστές πέρα από το συρματόπλεγμα που καθορίζει τα σύνορα των δύο χωρών.
source photo: Activistpost.com


21.4.2016


Το πρόβλημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού έχει πολλές πτυχές και παραμέτρους. Οι περισσότερες όμως από αυτές είναι εκτός συνόρων της χώρας μας. Χαρακτηριστικό είναι το δείγμα παρακάτω.

 "As civilians flee Isis fighters, Turkey is responding with live ammunition instead of compassion,” Gerry Simpson, senior refugee researcher at Human Rights Watch.

One resident at lkdah camp says that : “We left the camp but headed north through olive groves towards the Turkish border. We were about 2,000 people. As we approached the border wall we saw Turkish soldiers on a hill behind the wall and they just started shooting at us.

“They shot at our feet and everyone just turned round and ran in all directions. I took my family and we walked to another [displaced persons] camp nearby, called al-Rayan. We’re afraid now because Isis is close to this camp too. But where can we go.”


Source: Newspaper Independent

Τέτοια περιστατικά καταγράφονται επίσημα και παρόλα αυτά ούτε εμείς τα χρησιμοποιήσαμε για να δείξουμε πώς σε αντίθεση με όσα μας αποδίδουν για κακομεταχείριση, το πραγματικό πρόβλημα είναι αλλού. Επίσης, είναι καλό να φανεί και η υποκρισία της Ε.Ε. που αρνείται να δει το πρόβλημα στην ουσία του το οποίο βρίσκεται  στην Ανατολή και φυσικά αντί να τιμωρεί την Τουρκία, την επιβραβεύει με δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα ανέχεται τις απειλές Ερντογάν για ακύρωση συμφωνίας αν δεν πάρει την άδεια ελεύθερης μετακίνησης για Τούρκους.

Μια βίζα ελεύθερης μετακίνησης που είναι εμφανές πώς δεν θα δοθεί ποτέ, καθώς έτσι η μετακίνηση ακόμα και τζιχαντιστών που ενεργούν στην Τουρκία (άρθρο εδώ) θα βρει εύκολη πόρτα για την Ε.Ε. και γενικότερα προς την Δύση.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δεν κάνει εφαρμογή των νόμων του μεταναστευτικού ακόμα και αν έχει την άδεια να το κάνει από τον ΟΗΕ και την οργάνωση HRW καθώς η φράση επίσημα ήταν "Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να κάνει χρήση της νομοθεσίας της για προσφυγικό και μεταναστευτικό, αρκεί να μην μεταχειρίζεται ως ζώα τους ανθρώπους που θα ζητήσουν άσυλο ή εκείνους που είναι προς απέλαση" (HRW - Report)

Παράλληλα είναι σημαντικό να τονιστεί πώς υπάρχει μια ουσιώδη σημείωση που δείχνει πώς η Τουρκία συνεχίζει και συσωρρεύει μετανάστες στο έδαφος της, κυρίως από χώρες της Δ. Αφρικής και της Ασίας και πολύ λιγότερο από τη Συρία, όπου βάσει στοιχείων αρκετοί γυρνούν σε εδάφη που έχει καταφέρει να ισορροπήσει η Ρωσική - Ιρανική - Συριακή παράταξη με την ηγεσία του Άσαντ. Ειδικά μετά τις εκλογές που έκανε ο Άσαντ, ακόμα και αν στην Δύση εκλαμβάνονται ως σημείο εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικής δημοκρατικής ενέργειας, το ζητούμενο είναι πώς δείχνει μια προσπάθεια για εξομάλυνση.

Στην Τουρκία τώρα, καταγράφονται πτήσεις των 15 - 60$ ανά κεφάλι από Μαρόκο, Τυνησία, Σομαλία που μαζεύουν αρκετό κόσμο στις κεντρικές περιοχές της Ανατολίας. Όλοι είναι σε μια στάση αναμονής καθώς τα κυκλώματα δουλεμπόρων ( περίπου 2.5 δις δολάρια ετησίως ο τζίρος τους) περιμένουν και αυτοί τις κινήσεις της Άγκυρας όπου και εκεί η κυβέρνηση της Τουρκίας γνωρίζει τι θα επακολουθήσει.

Στην Ελλάδα  αντί να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία φιλτραρίσματος των αιτήσεων ασύλου και να συνεχιστούν οι απελάσεις μαζικά όσων δεν δικαιούνται, αυτές τις ημέρες που ακόμα ισχύει η συμφωνία, επιδίδονται σε τηλεοπτικές μάχες εντυπώσεων , εστιάζοντας στις κακές ΜΚΟ λές και είναι εκστρατευτικό σώμα. Επί της ουσίας όλες αυτές οι κακοφορμισμενες ομάδες , δήθεν, αρωγής, μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε 48 ώρες με ένα άρθρο νόμου που θα ζητεί νομική κατάσταση τους καθώς και να αιτηθούν άδεια ύπαρξης και δράσης από το Ελληνικό κράτος, κατά το υπόδειγμα όλων των εκσυγχρονισμένων χωρών γύρω μας.

Τα camps υποδοχής από ανοιχτά  έγιναν ξαφνικά κλειστά αλλά χωρίς καμία φύλαξη και πρόνοια (μετατρέποντας τα σε βραδυφλεγείς βόμβες) ενώ παράλληλα απασχολούν το σύνολο των Ε.Δ. και των υπηρεσιών του κράτους να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που κατά μεγάλο ποσοστό δεν δικαιούνται τίποτα άλλο παρά πρώτες βοήθειες και απέλαση.

Γιατί όμως όλα αυτά;... Μα φυσικά για το κέρδος. Υπολογίζεται μόνο για το 2016, πώς η εποπτεία του ΟΗΕ μόνο σε πάγια έξοδα για το μεταναστευτικό σε οργανώσεις και χορηγίες θα φτάσει τα 3.6δις $ ενώ είναι πολύ περισσότερα τα χρήματα από χορηγίες, δωρεές αλλά και παράνομες πράξεις όπως λαθρεμπόριο όπλων, καπνού κτλ.

Το πρόβλημα θα ενταθεί τις επόμενες μέρες για Ελλάδα και γενικότερα για Ε.Ε. Τόσο επειδή ούτε η Τουρκία μπορεί επ' άπειρον να κρατήσει τις ορδές μεταναστών που έρχονται από 2 ηπείρους πλέον για να περάσουν στην Δύση, όσο γιατί σε Λιβύη ανοίγει νέα δίοδος με 1.200.000 ήδη να έχουν περάσει σε παραλιακά σημεία της χώρας, με τις ευλογίες του DAESH που φυσικά κερδίζει από το δουλεμπόριο ενώ τους έχει ως προκάλυψη κίνησης προς Ιταλία (κυρίως) αλλά δεν αποκλείεται και προς Κρήτη.

Υπάρχουν βέβαια αρκετές φήμες πώς λόγω της επιχείρησης ΤΡΙΤΩΝ και ΣΟΦΙΑ δεν θα είναι τόσο εύκολο να περάσουν από το Λιβυκό πέλαγος προς την Ευρώπη, όμως αυτό είναι εικασία και δεν βασίζεται σε πραγματικές δυνατότητες δράσεις και πράξεις, παρά μόνο σε αντιστοιχεία αριθμών σκαφών και στην δυσκολία διάσχισης ανοιχτής θάλασσας που δεν έχει προφανώς σχέση με το Αιγαίο και τα παράλια μας.

Οι προβλέψεις πάντως από FRONTEX αλλά και από HRW, μιλάνε καθαρά για 5.500.000 πιθανές αφίξεις μέσα στην περίοδο 2015-2020 που δεν θα μπορέσουν να ανακοπούν, εκτός και αν αλλάξουν οι εξελίξεις τόσο σε Μέση Ανατολή, όσο και σε χώρες transit όπως αποκαλούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Συμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


--------------------------------------------------------------------------
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

1 comments:

Υπαρχει κανεις που να νομιζει ότι η τασια μιλησε για 100.000 ετσι στην τυχη ;.
Είναι πολύ το χρημα και μαλιστα μαυρο αφου η κάθε παρεα γράφοντας στο κιτρινο γιλεκο μια πομπωδη ονομασια αυτοβαφτιζεται ΜΚΟ και κουναει το δακτυλο στους Λιμενικους,στις επισημες 'κρατικες' οργανώσεις ακομα και στο χαμογελο,-περαστικα του Κου Γιαννοπουλου-,κάθε ασημαντη πολιτικη παρεα τυπωνει χαρτια στα αραβικα και τους προτρεπει για τα παντα λεγοντας τους ότι εδώ εχουν τα ιδια δικαιώματα με τους Ελληνες οι οποιοι τον Ξενιο Δια τον κανανε τελειως μακακα.
Μιλουν για υγειονομικη βοβμα όταν εκτος των αθλιων συνθηκων διαβιωσης,αυτοι οι ιδιοι και μαλιστα πολλες φορες προκλητικα μπροστα στις καθαριστριες που ηρωικα προσπαθουν να τους ξεβρωμισουν,πετανε κάθε λογης βρωμια χαμω θεωρώντας ότι είναι τουρίστες που τους υπηρετουν.
Δεν μιλω για τις καταστασεις που συμβαινουν όταν αρχιζει να σκοτεινιαζει.
Ας μην υποκρινονται λοιπον ότι αιφνιδιαστηκαν,ολα οργανωμένα είναι και ταιριαζουν γαντι στις υπολοιπες εμμονες τους.
Σε λιγο η Ελλαδα θα εχει περισσοτερους ψηφοφόρους από την Ιταλια και μαλιστα θα είναι και αυτοι : πρωτη φορα ψηφοφοροι.

Τραγελαφικες καταστασεις που συνεχως θα οδηγησουν σε πολύ ασχημα συμβαντα

*** Internet News ***