Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Νέα Εθνοφρουρά σε Ρωσία. Προβληματισμός σε ξένες υπηρεσίες.

Β. Πούτιν με τον προσωπικό του φίλο και φρουρό, Β. Ζολότοφ --- πηγή BBC NEWS


12.4.2016


Προβληματισμό δηλώνουν οι ξένες υπηρεσίες πληροφορίας απέναντι στην κίνηση του Β. Πούτιν να δημιουργήσει εθνική φρουρά με επικεφαλής πρώην προσωπικό του φρουρό, τον Βίκτωρ Ζολότοφ.


Η επίσημη εκδοχή του ΥΠΑΜ της Ρωσίας είναι πώς αυτό γίνεται για την αντιμετώπιση των διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών σε τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα. Φαινόμενα που από αστικά προβλήματα με χρήση περιορισμένης εμβέλειας όπλων και τακτικών, έχουν μετατραπεί σε καθεστώς ανταρτοπολέμου και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι υπηρεσίες εκτός Ρωσίας, όμως, επισημαίνουν πώς είναι μάλλον μια προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της ασφάλειας της χώρας εσωτερικά σε μια μόνο υπηρεσία που θα ελέγχεται άμεσα από τον Ρώσο πρόεδρο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως μια δύναμη προστασίας σε μια προσπάθεια εκτροπής του.

Η πιθανότητα εκτροπής του Ρώσου προέδρου έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο σε ΜΜΕ εκτός των συνόρων της Ρωσίας, καθώς φέρεται να έχουν αναμιχθεί αγανακτισμένοι κύκλοι επιχειρηματιών ( σ.σ. μάλλον πρόκειται για υπηρεσίες τρίτων χωρών) σε μια τέτοια προσπάθεια που δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμα. Πρόσωπα, όπως ο Σόιγκου, ο Καντίροφ και άλλοι  έχουν διακοσμήσει τέτοιες ειδήσεις, όμως ουδέποτε έχει εξακριβωθεί ή διασταυρωθεί κάτι τέτοιο ως αληθές.

Γενικώς, σε αυτό το πλαίσιο (παρα)-πληροφόρησης τα ΜΜΕ ασκούν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πώς περνούν μηνύματα ΨΕΠ  από και προς τις δύο πλευρές, δηλαδή Ρωσία και Δύση.

Το μόνο σίγουρο είναι πώς η νέα υπηρεσία θα είναι λειτουργική εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος με πολλά κέντρα επιχειρήσεων σε όλη την Ρωσική περιφέρεια. Το ποιο ρόλο θα παίξει, θα φανεί πάρα πολύ σύντομα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***