Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Ποιοι είναι εκείνοι που πλουτίζουν παρά την κρίση του πετρελαίου


12-4-16Μπορεί κατά γενική ομολογία ο κλάδος της ενέργειας να περνάει κρίση, με την τιμή του αργού να έχει διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να βγάζουν χρήματα από αυτόν.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αξίας τους συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2014, εξαιτίας της υπερπροσφοράς σε συνάρτηση με την υποτονική ζήτηση, πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι πετρελαιοβιομηχανίες όλου του κόσμου να καταγράψουν ηχηρές απώλειες.Υπάρχει ωστόσο μία μερίδα στελεχών που ξεχώρισαν το 2015. Κέρδιζαν, παρά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Η Vitol Group, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία εμπορίας ενέργειας παγκοσμίως είχε καθαρό κέρδος 1,6 δισ. δολάρια πέρυσι, λόγω της στρατηγικής του Mark Couling, επικεφαλής του εμπορίου πετρελαίου.

Η Vitol προσέλαβε ένα από τα μεγαλύτερα τάνκερ του κόσμου, το Overseas Laura Lynn το οποίο μπορεί να μεταφέρει 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, και το χρησιμοποίησε ως offshore αποθήκη στο Dubai. Εταιρείες όπως η Glencore κέρδισαν ενοικιάζοντας γη από τη St. Lucia στην Καραϊβική μέχρι την Saldanha Bay στη Ν. Αφρική.

Η Glencore, ως μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευμάτων στον κόσμο υπέφερε στον τομέα εξορύξεών της, αλλά ο Αlex Beard, επικεφαλής του πετρελαίου είδε τα κέρδη του να αυξάνονται.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι κι αυτές στο... κόλπο. Μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα κέρδη συναλλαγών αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. δολαρίων.

Ο Thomas Waymel, επικεφαλής της Total Trading παρακολούθησε αύξηση 8% στις ποσότητες του εμπορίου αργού και διυλισμένου πετρελαίου. Στη Shell, οι ομάδες υπό τον Mike Conway προσέφεραν στην εταιρεία μεγάλα κέρδη τη στιγμή που τα υπόλοιπα τμήματα υπέφεραν.

Στη Σιγκαπούρη, η Trafigure υπό τον Jose Laroca, είχε την καλύτερή της χρονιά, με το ακαθάριστο κέρδος να βρίσκεται στα 1,7 δισ. δολάρια.

Στη Mercuria Energy Group, o επικεφαλής του oil trading, Kurt Chapman, απόφοιτος Harvard και πρώην πεζοναύτης, είχε την καλύτερή του χρονιά από το 2009.

Το Gunvor Group, με επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πετρελαίου τον Jose Orti είχε επίσης την καλύτερή του χρονιά. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν οι Jeff Frase και Mitch Rubinstein της Noble Group.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***