Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Ενώπιος ενωπίω Ομπάμα και βασιλιάς Σαλμάν με το Ιράν στην ατζέντα

20-4-16

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έφθασε  ο Μπαράκ Ομπάμα στην τέταρτη και τελευταία κατά τα φαινόμενα επίσκεψή του στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως ενόσω βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον βασιλιά Σαλμάν στη σκιά της έντασης που έχει πυροδοτήσει στις διμερείς σχέσεις το άνοιγμα στο Ιράν και η αμερικανική προσέγγιση στη Συρία.

Ακολουθεί την Πέμπτη η σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα με τη χώρα-ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, καθώς και να δώσει διαβεβαιώσεις προς τις άλλες χώρες του Κόλπου για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλειά τους, αναζητώντας επίσης τρόπους μείωσης των σεκταριστικών εντάσεων στην περιοχή, σημειώνει το Reuters.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιάς Χάλεντ του Ριάντ. Ο βασιλιάς Σαλμάν, με τον οποίο συναντήθηκε εν συνεχεία στο παλάτι ο Ομπάμα, δεν ήταν στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί.

Η άφιξη, κάτω από τον δυνατό ήλιο, του Αμερικανού προέδρου δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών.

Το ταξίδι, το οποίο η Ουάσινγκτον θέλει να επικεντρώσει στην καταπολέμηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και στην παύση των συγκρούσεων στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη) είναι η τέταρτη επίσκεψη του Ομπάμα στο σουνιτικό βασίλειο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2017, αναμένεται να μετάσχει την Πέμπτη σε σύνοδο με τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν).

Πρόκειται κυρίως για σουνιτικές μοναρχίες, με εξαίρεση το Ομάν, οι οποίες εκλαμβάνουν το σιιτικό Ιράν ως απειλή για την ασφάλειά τους και τονίζουν ότι η ανάμειξή του στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις και επιδεινώσει τις σεκταριστικές διαιρέσεις.

Τον Μάιο του 2015, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Ομπάμα είχε συγκεντρώσει τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ σε Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ.

Ο βασιλιάς Σαλμάν δεν είχε μεταβεί, αλλά είχε στείλει τους πρίγκιπες διαδόχους, τον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, και τον γιο του και υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***