Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Σχεδιασμός απαγωγής από τρομοκράτες στο Βέλγιο για προμήθεια πυρηνικών υλικών.


Brussels Bombers May Have Plotted Kidnapping To Get Nuclear Material For Dirty Bomb
 Το ερευνητικό κέντρο SCKCEN του Βελγίου
 6.4.2016

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, το φως της δημοσιότητας είδαν αναφορές, περί παρακολούθησης ειδικών επιστημόνων πυρηνικής φυσικής από τους αδελφούς El Bakraoui. Πολλοί εκτίμησαν πως οι παρακολουθήσεις αυτές έγιναν, προκειμένου να απαχθούν, οι εν λόγω επιστήμονες ή μέλη της οικογενείας τους, ώστε να πεισθούν να κατασκευάσουν «βρώμικες βόμβες». Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, λόγω της φύσης της εργασίας των ανωτέρω επιστημόνων, που είναι ερευνητές στο κέντρο πυρηνικής φυσικής SCKCEN, που βρίσκεται μία ώρα περίπου μακριά από την πρωτεύουσα και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, κέντρα προμήθειας ραδιοϊσοτόπων για εμπορικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Οι συσκευές παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν είχαν εντοπιστεί το Νοέμβριο του 2015 σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, στα πλαίσια των ερευνών μετά την επίθεση στο Παρίσι. Νεότερα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα των αδελφών El Bakraoui συνέδεσαν εκείνα τα ευρήματα με τις ενέργειές τους, ώστε να είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν τώρα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. 

Οι «βρώμικες βόμβες» είναι ραδιολογικές συσκευές διασποράς, δηλαδή εκρηκτικοί μηχανισμοί, που συνδυάζονται με ραδιολογικό υλικό. Τέτοιες συσκευές αποτελούν τον κορυφαίο φόβο κάθε χώρας που κινδυνεύει από τρομοκρατικά χτυπήματα, διότι σε αντίθεση με τους μηχανισμούς σχάσης, όπου η θερμότητα και το ωστικό κύμα είναι η κύρια μέθοδος καταστροφής, η «βρώμικη βόμβα» αποσκοπεί στη ραδιολογική μόλυνση μίας μεγάλης περιοχής, τόσο πλησίον της έκρηξης, όσο και των περιοχών, που ο άνεμος θα μεταφέρει τα ραδιενεργά μικροσωματίδια.  Αναλόγως της συσκευής και του ραδιενεργού υλικού που χρησιμοποιείται, η περιοχή στην οποία θα εκραγεί μία βρώμικη βόμβα μπορεί να είναι μολυσμένη για χρόνια. 

Ο παρακάτω χάρτης βασίζεται σε ατμοσφαιρικό μοντέλο διασποράς για την Ουάσιγκτον, που δείχνει τα σημεία που πολίτες θα εκτεθούν σε περίπτωση έκρηξης «βρώμικης βόμβας» και θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία
.  


Επίσης αυτό που αυξάνει την επικινδυνότητα τέτοιων συσκευών είναι η πολύ απλούστερη κατασκευή τους, συγκριτικά με τη γνωστή μας πυρηνική βόμβα και μπορούν να κατασκευαστούν με ραδιολογικά υλικά εμπορικού τύπου, που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Οι υποψίες, από τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, πατούν σε παλαιότερα δημοσιεύματα του περιοδικού Dabiq του ISIS. Σε αυτά ο Muslim Al Britani υποστήριζε ότι είχε απαλλοτριώσει ραδιενεργά υλικά από το πανεπιστήμιο της Μοσούλης, ικανά να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας». Ωστόσο, η μεταφορά τέτοιων υλικών τόσο μακριά από το σημείο που υποστηρίζεται ότι αποκτήθηκαν είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Άλλωστε, υπάρχει πάντα η τακτική του «Area Denial Device», δηλαδή η  παγίδευση μίας πόλης τόσο στρατηγικής, όπως η Μοσσούλη, με μία βρώμικη βόμβα που θα ενεργοποιηθεί οποτεδήποτε διαπιστωθεί από τους ηγέτες των τζιχαντιστών, ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των αντιπάλων τους. Πρόκειται για μία αρρωστημένη λογική ψυχασθενούς που απαντάει στη ρήση: «εφόσον δεν την έχω εγώ δεν θα την έχει κανένας»...

Οι προβληματισμοί για τις προθέσεις «βρώμικης» επίθεσης των τζιχαντιστών στην Ευρώπη ενισχύοντα,ι λόγω έτερων περιστατικών σε πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, που σημειώθηκαν από το Β΄ εξάμηνο του 2014 έως και το Μάρτιο του 2015. Συγκεκριμένα, σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα, σημειώνονταν υπερπτήσεις από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – Drones, τα οποία ίπταντο πάντα σε νυχτερινές ώρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι πτήσεις αυτές σημειώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα, πάνω από εργοστάσια που απείχαν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιόμετρα. Το σημαντικό στοιχείο, σε αυτή την υπόθεση, είναι πως τα drones, για να εκτελέσουν τέτοιες νυχτερινές πτήσεις, θα έπρεπε να διαθέτουν κάμερες νυχτερινής όρασης ή ακόμα και υπερύθρων. Αυτό θα επέτρεπε στο χρήστη τους να ανιχνεύσει τα περίπολα και τα μέτρα ασφαλείας στα εργοστάσια, επομένως και να αποκτήσει μία πρώτη άποψη για ένα ενδεχόμενο σχεδιασμό επίθεσης από τρομοκρατικές ομάδες σε αυτά. Σημειώνεται, ότι σήμερα στη Γαλλία λειτουργούν 19 πυρηνικά εργοστάσια που συνολικά διαθέτουν 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Τα drones, επίσης, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά ΜΕΑ, τα οποία θα έφεραν μικρή ποσότητα, έως 2 kgr, υψηλής εκρηκτικότητας ύλης, ωστόσο, ένα τέτοιο χτύπημα δε θα επέφερε μεγάλη ζημιά, λόγω της αδυναμίας διάτρησης της κατασκευής ενός πυρηνικού εργοστασίου, αλλά και των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Επομένως, μία τέτοια επίθεση θα αποσκοπούσε μόνο στη δημιουργία θορύβου, ανάτασης του ηθικού των τζιχαντιστών και πρόκλησης ανησυχίας στη δυτική κοινή γνώμη, που ήδη είναι προβληματισμένη για τον υψηλό αριθμό πυρηνικών εργοστασίων που διαθέτουν πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία ή την παλαιότητα κατασκευής ανάλογων εργοστασίων, όπως στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Επίσης, οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να περάσουν με drones εξοπλισμό, κυρίως εκρηκτικά, σε μέλη των οργανώσεών τους, που ίσως εργάζονται ήδη εντός των πυρηνικών εγκαταστάσεων και δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Η σημαντικότερη, ωστόσο, απειλή για μία τέτοια εγκατάσταση παραμένει η επίθεση από πολυμελή ομάδα τρομοκρατών. Η μόνη ασφάλεια που παρέχεται, πέραν του προσωπικού φύλαξης και λίαν προσφάτως και στρατιωτικού προσωπικού, είναι οι θωρακισμένες είσοδοι ασφαλείας, που απομονώνουν τα υποσυγκροτήματα που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του αντιδραστήρα.

Αν αυτή η τρομοκρατική ομάδα αποκτούσε πρόσβαση στο θάλαμο ελέγχου των αντιδραστήρων, τότε θα μπορούσε να τερματίσει τη διαδικασία ψύξης αυτών, τη στιγμή που ακόμα θα λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και την τήξη των ράβδων καυσίμων, ενώ με τον οπλισμό και τις θωρακισμένες πύλες θα απέτρεπαν για αρκετές ώρες την είσοδο των κρατικών δυνάμεων στο χώρο ελέγχου των αντιδραστήρων. Τότε μία βόμβα στη θωράκιση των αντιδραστήρων θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχητικές συνέπειες εφάμιλλες ενός Chernobyl.

Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι σίγουρα δύσκολο να εφαρμοστεί, επί ενός hard target όπως ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ωστόσο, δεν είναι και απίθανο. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι τζιχαντιστές έχουν το πλεονέκτημα της εξέλιξης του υβριδικού πολέμου, μίας έννοιας που το ΝΑΤΟ «ανακάλυψε» μόλις το 2008 και από τότε επιχειρεί να εξελίξει, ενώ κάποια μέλη του αδυνατούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις του. Εγκαταστάσεις, όπως αυτές του Βελγίου και της Ολλανδίας, είναι πιο εύκολο να προσβληθούν, λόγω και της παλαιότητάς τους, συγκριτικά με τις αντίστοιχες γαλλικές, που προστατεύονται ακόμα και από Λεγεωνάριους. Προς το παρόν όλοι ευχόμαστε τέτοιες επιθέσεις να παραμείνουν μόνο στη θεωρία.

σχετικές πηγές:
http://foxtrotalpha.jalopnik.com
http://www.nbcnews.com--- Πολυδεύκης ---

Ειδικός Συνεργάτης


*** Internet News ***