Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Θερμό επεισόδιο ΗΠΑ-Ρωσίας στη Βαλτική (φωτογραφίες-βίντεο)
14-4-16Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά «επιθετικών» υπερπτήσεων πάνω από ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Κάνοντας λόγο για πολλαπλά συμβάντα τη Δευτέρα και τη Τρίτη, ένας αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε ειδικά την υπέρπτηση ενός Σουχόι Su-24, σε ύψος μικρότερο των εννέα μέτρων, πάνω από το πλοίο USS Donald Cook, που ο ίδιος χαρακτήρισε «προσομοιωμένη επίθεση».Επρόκειτο για μια ενέργεια «πιο επιθετική από ό,τι έχουμε δει εδώ και κάποιο καιρό», σημείωσε.

Οι ελιγμοί άρχισαν τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλεε σε απόσταση περίπου 70 ναυτικών μιλίων (περίπου 130 χλμ.) από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο τμήμα του ρωσικού εδάφους, ανάμεσα στη Βαλτική θάλασσα, την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Δύο ρωσικά Su-24 έκαναν 20 διελεύσεις κοντά στο USS Donald Cook, σε απόσταση μικρότερη των 900 μέτρων και σε υψόμετρο μικρότερο των 30 μέτρων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Κατόπιν, την Τρίτη, ένα ρωσικό ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka-27 έκανε επτά διελεύσεις κοντά στο ίδιο αμερικανικό πλοίο τραβώντας φωτογραφίες.


Λίγο αργότερα ένα Su-24 έφθασε στην περιοχή και πέταξε πάνω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό, σε τόσο μικρό ύψος που «προκάλεσε δίνες στην επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το ρωσικό αεροσκάφος δεν έφερε εμφανή οπλισμό.


Το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πιλότο χρησιμοποιώντας διεθνείς συχνότητες αλλά δεν πήρε απάντηση.

«Σύμφωνα με τον πλοίαρχο» του αντιτορπιλικού, η υπέρπτηση αυτή «ήταν επικίνδυνη και μη επαγγελματική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις «επιθετικές» διελεύσεις του Σουχόι.«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτούς τους μη ασφαλείς, μη επαγγελματικούς ελιγμούς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Πενταγώνου, κάνοντας λόγο περί κινδύνου «περαιτέρω κλιμάκωσης χωρίς λόγο» στις διμερείς σχέσεις, αλλά και περί κινδύνου πρόκλησης «ενός ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με το περιστατικό.


Η Ρωσική απάντηση

Τη διαβεβαίωση ότι οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική, τηρούσαν «όλους τους κανόνες ασφαλείας», έδωσε σήμερα ο ρωσικός στρατός.

«Όταν εντόπισαν το (αμερικανικό) πλοίο στην περιοχή ορατότητάς τους, οι Ρώσοι πιλότοι εξέτρεψαν τα αεροσκάφη τους μακριά από το πλοίο τηρώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, κάνοντας λόγο για «εκπαιδευτική πτήση».

«Το δρομολόγιο των ρωσικών αεροπλάνων περνούσε πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού», πρόσθεσε.

«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω την υπερβολική αντίδραση των Αμερικανών συναδέλφων μας», σχολίασε.

«Όταν κανείς βρίσκεται κοντά σε μια ναυτική βάση του (ρωσικού) στόλου της Βαλτικής, η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αμερικανικών αντιτορπιλικών δεν περιορίζει την ελευθερία πτήσης των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων», είπε.


Η περιοχή της Βαλτικής 

Η Βαλτική Θάλασσα που χαρακτηρίζεται και Μεσόγειος της Βόρειας Ευρώπης, εκτείνεται μεταξύ των βορείων γεωγραφικών πλατών 53° - 66° και ανατολικών μεσημβρινών 20° - 26°. Περικλείεται από την Σκανδιναβική Χερσόνησο, τις ηπειρωτικές χώρες της Βόρειας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τα Δανικά νησιά. Είναι ο αρχαίος "Σαρματικός ωκεανός" του Μαρκιανού του Ηρακλειώτη. Συνδέεται δια των πορθμών Κάτεγατ και Σκάγερακ με την Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό ωκεανό. Η Βαλτική θάλασσα συνδέεται με την Λευκή Θάλασσα από το Κανάλι της Λευκής Θάλασσας και κατευθείαν στην Βόρεια Θάλασσα από το Κανάλι του Κιέλου. Περιλαμβάνει τον Βοθνιακό κόλπο, τον Φινλανδικό κόλπο, τον κόλπο της Ρίγας και τον κόλπο του Γκντανσκ. Η Βαλτική θάλασσα ακτογραφεί τα παράλια εννέα χωρών.
Με τον όρο Βαλτικά κράτη ή Βαλτικές χώρες είναι μια περιληπτική ονομασία που περιγράφει τρία μικρά κράτη της ανατολικής Βαλτικής Θάλασσας, την Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία.

Μολονότι διαφορετικής εθνικής καταγωγής (οι Εσθονοί είναι Φίνοι, ενώ οι Λετονοί και Λιθουανοί είναι Βάλτες), αυτοί οι τρεις λαοί έχουν κοινή ιστορική διαδρομή:

-Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τα πρώτα χρόνια της Σύγχρονης Εποχής, αποτελούν μήλον της έριδος ανάμεσα σε Γερμανούς, Σουηδούς, Πολωνούς και Μοσχοβίτες.


-Το 18ο αιώνα προσαρτώνται στη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία εισάγει πρώτη τον όρο «Χώρες της Εγγύoς Βαλτικής».
-Ανεξαρτητοποιούνται το 1918 με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για πρώτη φορά τα τρία κράτη αποκτούν τη σημερινή μορφή τους.

-Το 1939 δέχονται επίθεση από το σοβιετικό στρατό σε εφαρμογή του Συμφώνου Μολότοβ - Ρίμπεντροπ. Ακολουθεί το 1941 η Βέρμαχτ, την οποία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει ως απελευθερωτή από τους σοβιετικούς - η υποστήριξη στους ναζί και η εθελοντική κατάταξη πολλών στα SS αποτελεί ένα ιστορικό στίγμα που ακόμα κατατρέχει τη φήμη τους.

-Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1945) κατακυρώνονται στη Σοβιετική Ένωση ως Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες.
-Το 1991 αποκτούν ξανά την πλήρη ανεξαρτησία τους. Το 2004 εντάσσονται στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News
*** Internet News ***