Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Το ΔΝΤ άνοιξε την πόρτα εξόδου

15-4-16


Αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες επίτευξης άμεσης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές και ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία θα συνδυασθεί με αποχώρηση του ΔΝΤ από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος και παραμονή του ως «τεχνικού συμβούλου» - ή εν πάση περιπτώσει με περιορισμένο ρόλο. Το μήνυμα δόθηκε χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ: Την ώρα που διαβεβαίωνε ότι το Ταμείο «δεν θα αποχωρήσει» από το ελληνικό πρόγραμμα, άνοιγε ουσιαστικά την πόρτα εξόδου, προαναγγέλλοντας ότι ενδέχεται «να τροποποιηθεί η μορφή συμμετοχής» του, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας και με τις υποχρεώσεις – προφανώς χρηματοδοτικές – που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

«Δεν θα αποχωρήσουμε» είπε η κ. Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που αρχίζει σήμερα. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. Ομως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε με έμφαση.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά, κυρίως όσον αφορά τα περί «ανάληψης υποχρεώσεων» από τους Ευρωπαίους και «δεσμεύσεων» από την Ελλάδα.

Οι υποχρεώσεις που μπορεί να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι είναι προφανώς η κάλυψη του ποσού χρηματοδότησης που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Τα περί δεσμεύσεων της Ελλάδας παραπέμπουν στο σενάριο μιας «συμφωνίας με αστερίσκους», όπου θα καταγράφονται οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και οι άλλες δύο πλευρές – ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Ελλάδα – θα «υπόσχονται» πως ό,τι ζητά το Ταμείο θα γίνουν… μελλοντικά.Από αξιωματούχους της ΕΕ και σχολιαστές διεθνών μέσων ενημέρωσης οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ερμηνεύθηκαν ως έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι τις τελευταίες μέρες μεταξύ Βερολίνου-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον έχει συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και να παραμείνει μόνο ως «τεχνικός σύμβουλος».Το σενάριο αυτό προκρίνεται ως λύση για την επίτευξη μιάς συμφωνίας η οποία «βολεύει» όλες τις πλευρές:

-Τους Ευρωπαίους, που θέλουν να κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πηγή κινδύνων και αυξάνει το πολιτικό ρίσκο σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας

- Την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να περάσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς να αποδεχθεί τα σκληρά αντιδημοτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ

- Το ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στους περαιτέρω χειρισμούς, έχοντας περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι μένει σταθερό στις απόψεις του και ότι δεν βάζει «νερό στο κρασί του» κατά περίπτωση.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***