Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.


20-4-16Πασχίζουν με κάθε τρόπο να διακόψουν την ιστορική αλληλουχία του Ελληνικού πολιτισμού. Πρέπει να χαθεί η σύνδεση της ρίζας του Δυτικού πολιτισμού με το Ελληνικό στοιχείο. Στον βωμό αυτής της μάταιης προσπάθειας, περνάνε αστεία και κακόμορφα επιχειρήματα πώς δήθεν η πολιτιστική ακμή ξεκίνησε από την Αρχαία Ρώμη και από εκεί πέρασε "δια μαγείας" στον αιώνα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, απαλείφοντας τον ρόλο του Βυζαντίου και των προστατευμένων, ελαχίστων η αλήθεια, στοιχείων της Ελληνιστικής εποχής.

Παράλληλα ο κόσμος της Ελλάδος, είτε ελεύθερος , είτε υπόδουλος πάντα διατηρούσε την "λαϊκή/δημοτική" ως μητρική γλώσσα του. Αυτό, είτε γινόταν αντικείμενο φανερής χλεύης και κρυφού θαυμασμού (αρχαίοι Ρωμαίοι) είτε υποβαθμιζόταν σε κατώτερης τάξης εκφορά λόγου (Πρώτοι Αυτοκράτορες Ανατολικής Ρωμυλίας) παρόλο που και οι ίδιοι μετά έσπευδαν να μάθουν γραφή και ανάγνωση των Ελληνικών για να μπορούν να απολαύσουν την όποια γνώση παρέμεινε σε θησαυροφυλάκια ευγενών και εκκλησίας.

Η δίωξη φυσικά ακολούθησε ακόμα μεγαλύτερη με τις ευλογίες Βατικανό και Γενοβέζων την περίοδο της Τουρκοκρατίας ( για λεπτομέρειες στη βιβλιογραφία Σιμόπουλου ), ενώ οι Έλληνες συνέχιζαν και διατηρούσαν την ικανότητα τους να επικοινωνούν και ταυτόχρονα να διατηρούν μια ευθεία γραμμή σύνδεσης με τον Αρχαϊκό πολιτισμό από την γλώσσα και την εκφορά λόγου που ακούστηκε στην Αρχαία Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου, έστω και με αρκετές αλλαγές που ενσωματώθηκαν (και δεν ενσωμάτωσαν) στην Ελληνική.

Η γλώσσα σήμερα φαντάζει ως το τελευταίο ιστορικό οχυρό της Ελλάδος. Είναι εκείνη που με τον ατελείωτο πλούτο της σε ερμηνείες, ακούσματα, ηχώ και έννοιες αποτελεί την "υπερδύναμη" του πλανήτη όπου καμία άλλη γλώσσα δεν μπορεί να αποφύγει να αναγνωρίσει τις ρίζες των κυρίαρχων επιστημών στα ελληνικά. Ο πολιτισμός, η τεχνολογία, η οικονομία, η πολιτική, κάθε είδους ανθρώπινο επίτευγμα που σχετίζεται με την επιστήμη σε όποιο τομέα θα βρει μπροστά του την Ελληνική γλώσσα.

Αυτό το ιστορικό οχυρό καλούμαστε σήμερα να διαφυλάξουμε και να παρουσιάσουμε στις επόμενες γενιές ως δάδα φωτός που θα δέσει τον σημερινό κρίκο αλυσίδας της Ελλάδας με αυτόν που θα μεταφέρει με την σειρά του,στην πορεία της ιστορίας, την σημασία της Ελληνικής ρίζας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η εκφορά της Ελληνικής αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια που έχουμε ως λαός. Ας μάθουμε να μιλάμε καλά τα Ελληνικά. Υπάρχουν αρκετοί που λόγω τεμπελιάς ή έλλειψης παιδείας τοποθετούνται αρνητικά και χαρακτηρίζουν με ταμπέλες όσους επιμένουν και στηρίζουν την Ελληνική γλώσσα με πείσμα. Και ας κάνουν λάθη γραμματικά και συντακτικά. Ουδείς ζητεί να γίνει κάποιος τέλειος σε κάτι τέτοιο. Ειδικά σε μια γλώσσα που αποδεδειγμένα από τους μεγαλύτερους γλωσσολόγους του κόσμου είναι τόσο ζωντανή και με τόση ουσία σε κάθε συλλαβή που τέλειος γνώστης της δεν υπάρχει., διότι και η ίδια δεν έχει τελειοποιηθεί καθώς ακόμα και μετά από 4000 χρόνια περίπου, συνεχίζει και αναπτύσσεται και αναδιαμορφώνεται.
Στην προσπάθεια αυτή και εμείς ως χώρος ενημέρωσης,επιθυμώντας να συμβάλλουμε στην αξιέπαινη πρωτοβουλία πού ανέλαβε η Εταιρία Κοινωνικών Επενδύσεων σε μια ιδιαίτερη ευαίσθητη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο,αποφασίσαμε να βοηθήσουμε και να συμμετάσχουμε ενεργά στην πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού,που για πρώτη φορά γίνεται και στοχεύει στη διάδοση εκτός συνόρων της χώρας μας, της γλώσσας μας,του Πολιτισμού μας και της Ελληνικής Ιστορίας.Η πρώτη επίσημη δράση της Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων.

Με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μαΐου,ημέρα γέννησης του Σωκράτη,η Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού καταθέτει τη δική της συνεισφορά για την παγκόσμια ανάδειξη και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, συμμετέχοντας στη μεγάλη αυτή γιορτή, η οποία και αναγνωρίστηκε από την Unesco, ως φόρος τιμής στη μητέρα γλώσσα όλων των γλωσσών του Δυτικού Πολιτισμού μετά από πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις μας με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος!

Το Geopolitics and Daily News θα έχει τη χαρά και την τιμή να ανήκει στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης!

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στη σελίδα της Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων: http://socialinvestments.gr/ και στις αναρτήσεις του Geopolitics
Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***