Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Βραζιλία: Αποπέμπεται η Ντίλμα Ρούσεφ

18-4-16


Η Γερουσία θα κρίνει το μέλλον της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς χθες η Κάτω Βουλή τάχθηκε υπέρ της αποπομπής της προέδρου και το κυβερνών Κόμμα Εργατών αποδέχθηκε την ήττα του.

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρούσεφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Ο ηγέτης του κόμματος Χοσέ Γκιμαράες είπε χθες ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία. «Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία» είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ρούσεφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρούσεφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930 και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρούσεφ αποπεμφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρούσεφ ως το 2018.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***