Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Οι Ολλανδοί πολίτες απέρριψαν την εταιρική σχέση ΕΕ-Ουκρανίας7-4-16

Γράφει ο Θοδωρής Πιτικάρης
Υποψήφιος Διδάκτωρ Μακροοικονομίας


Με 61.5% οι Ολλανδοί πολίτες απέρριψαν την εταιρική σχέση ΕΕ Ουκρανίας επιβιώνοντας την τάση των λαών να απορρίπτουν τα όσα οι γραφειοκράτες ων Βρυξελλών αποφασίζουν για τους λαούς χωρίς τους λαούς


Στην Ολλανδία οι περισσότερες μορφές νομοθετημάτων είναι αντικείμενο ενός ανασταλτικού χαρακτήρα και μη δεσμευτικού συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Η διαδικασία για την διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αποτελείται από δύο στάδια. Για να ξεκινήσει η διαδικασία χρειάζονται δέκα χιλιάδες υπογραφές, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη δημοσίευση του νόμου. Στο δεύτερο στάδιο, χρειάζονται τριακόσιες χιλιάδες υπογραφές, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν εντός έξι εβδομάδων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης.


Η συμφωνία συνεργασίας.Συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας (Ukraine–European Union Association Agreement) αποτελεί η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ, της Euratom και της Ουκρανίας. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η κατάσταση μιας πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στα μέρη που απαρτίζουν τη συμφωνία. Τα μέρη δεσμεύονται να συνεργάζονται αλλά και να προσαρμόσουν την νομοθεσία τους ώστε να υπάρξει ο μεγαλύτερος βαθμός συνεργατικότητας σε θέματα οικονομικής πολιτικής αλλά και ρύθμισης των αγορών καθώς και των εργατικών νομοθεσιών, διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση εκδόσης βίζας, ελευθερία κινήσεων πολιτών, ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα δικαιοσύνης και ασφάλειας, δικτύων και υποδομών ενέργειας της Ουκρανίας και πρόσβασης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Τα μέρη υποχρεώνονται σε τακτικές συνοδούς, σε επίπεδο υπουργών και αξιωματούχων αλλά και ειδικών. Η συμφωνία επίσης καθιερώνει βαθιά και εκτεταμένη ζώνης ελεύθερων συναλλαγών. Η συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ όταν όλα τα μέρη της την επικυρώσουν, ενώ ορισμένα έχουν ήδη τεθεί προσωρινά σε ισχύ.Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα  στην Ουκρανία για να μην υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου- τελωνειακής ένωσης Ρωσίας Ουκρανίας. Οι προτιμήσεις του προέδρου της Ουκρανίας εκείνη την εποχή οδήγησαν σε λαϊκή εξέγερση με αποτελέσματα της  γνωστά σε όλους μας καθώς και μια βαθιά και σφαιρική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade Are).

Να επισημάνουμε πως προηγουμένως η επιλογή του τότε προέδρου της Ουκρανίας να υπογράψει τελικά την Συμφωνία με την Ρωσία που έρχονταν μαζί με ένα δελεαστικό πακέτο διάσωσης ύψους 10 δις Δολαρίων, οδήγησε σε λαϊκή εξέγερση και την αποπομπή του προέδρου από την εξουσία. Η χώρα σήμερα πλέον έχει de facto διασπαστεί σε ανατολικό τομέα (που κυριαρχεί το ρωσικό εθνικό στοιχείο) και δυτικό. Ενώ  έχει εισέλθει στον αναπνευστήρα του ΔΝΤ. Πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών της χώρας οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά την σύγκρουση του με το ΔΝΤ. ενώ πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκε στις λίστες του Παναμά με αποτέλεσμα την πολιτική αποδυνάμωση του.

Γιατί οι πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν ενάντια στις αποφάσεις των Βρυξελών;

Τι κάνει, όμως, τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίσουν μαζικά ενάντια σε σημαντικές και ιδιαίτερης σημασίας για τις Βρυξέλλες αποφάσεις; Αρχικά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τρομάζει το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από μία ανεξέλεγκτη, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία γραφειοκρατική τεχνοκρατική μηχανή. Είναι λοιπόν φυσικό η οποιαδήποτε δημοκρατία να αντιτάσσεται στις προσπάθειες να υπερκεράσουν τους δημοκρατικούς και εκλεγμένους θεσμούς της.   Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα είναι φυσική αντίδραση των πολιτών απέναντι σε μία προσπάθεια σταδιακής επιβολής ενός μετά δημοκρατικού καθεστώτος.


Στη συνέχεια θα πρέπει να θυμηθούμε την σημασία που έχει η Ρωσική αγορά για την ολλανδική οικονομία (εξαγωγές προς την Ρωσία ύψους 7.1 δις δολαρίων έναντι μόλις 1,2 δις προς την Ουκρανία το 2012). Έτσι, χωρίς καμία αμφιβολία, η Ρωσία αποτελεί σημαντικότερη αγορά από την διαλυμένη Ουκρανία ενώ  η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, φοβίζει ακόμη περισσότερο πολίτες των χωρών του βορρά. Επιπλέον, το κατά συνθήκη ψεύδος ότι δήθεν την ενδεχόμενη οικονομική αποτυχία των χωρών του νότου θα πρέπει να την πληρώσουν οι πολίτες των χωρών του βορρά, παρότι αυτό δεν έχει καμία βάση, έχει πλέον τρομάξει το  λογικό υποσυνείδητο των πολιτών. 

Επομένως, η ολλανδική κοινή γνώμη έχει αποκτήσει φόβο ότι με την σύνδεση της με τη χρεοκοπημένη ουκρανική οικονομία, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να προβεί σε  διάσωση της, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, πως  η συμφωνία προβλέπει πρόσβαση της ουκρανικής οικονομίας στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ίδια στιγμή που είναι διασυνδεδεμένη με τον αναπνευστήρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


                         Οι χώρες που εξάγει η Ρωσία ως ποσοστό του ΑΕΠ
             (http://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/rus/show/all/2013/)
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων της Ολλανδίας. Ως Έλληνες έχουμε σχηματίσει το στερεότυπο ότι υπάρχει για όλους ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης στις Κάτω Χώρες, εντούτοις αυτή μας η εντύπωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σήμερα χιλιάδες νέοι με υψηλά προσόντα αναγκάζονται να δουλεύουν εντατικά ωράρια με χαμηλούς μισθούς ενώ και η ανεργία βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα. Δεν είχαν,λοιπόν, κανένα λόγο να ανοίξουν στην αγορά εργασίας αλλά και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε μία χώρα που η αμοιβή εργασίας είναι αισθητά χαμηλότερη και   εργατική νομοθεσία πρακτικά ανύπαρκτη.

                                         H ανεργία των νέων στην Ολλανδία

Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε που ο βασιλιάς της Ολλανδίας διακήρυξε ότι πρέπει οι πολίτες της χώρας πρέπει να ξεχάσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Όμως φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι αντιστέκονται σε μία τέτοια προοπτική. Το αποτέλεσμα και αυτού του δημοψηφίσματος αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της σε επίπεδο θεσμών και στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να κατορθώσει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της και να βγει ενισχυμένη και δημοκρατικότερη από το αποτέλεσμα αυτό. Σε πρώτη ανάγνωση το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μία βαθιά ήττα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας αλλά ας μην ξεχνάμε πως η σημερινή κρίση μπορεί να γίνει η ευκαιρία του αύριο.
=============================================================
  
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016. 
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***