Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Τάταροι και σχέδιο ανεξαρτητοποίησης

12-4-16


Μετά από τις αποκαλύψεις των «Panama Papers», στις οποίες φαίνεται πως ο Ουκρανός Πρόεδρος φοροδιέφευγε, μέσω offshore εταιρειών, ένα νέο σκάνδαλο, με γεωπολιτικής σημασίας επιπτώσεις, έρχεται να απασχολήσει το τα παγκόσμια δρώμενα.


Συγκεκριμένα, αυτό που αποκαλύφτηκε, μέσω των «Panama Papers» είναι πως ο Ουκρανός Πρόεδρος διέθετε στην κατοχή του τη «Roshen», τη μεγαλύτερη ουκρανική εταιρεία τροφίμων, την οποία η ελβετική Nestle ήθελε να εξαγοράσει με $ 1 δις. Ο Poroshenko, όμως εκτιμούσε πως η εταιρεία του, την οποία δεν είχε δηλώσει πως κατείχε, χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες για την απόκρυψη της συμμετοχής του από το ουκρανικό κοινοβούλιο, άξιζε $ 3 δις! Το εν λόγω σκάνδαλο διόγκωσε, έτι περισσότερο, την έλλειψη εμπιστοσύνης της ουκρανικής κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ένα πολωμένο και διχαστικό κλίμα, ακόμα και στην δυτική επικράτεια, την οποία ελέγχει.


Ήδη στις 10 Απριλίου ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk παραιτήθηκε, αφού πρώτα, ο ίδιος, είχε καταθέσει πρόταση μομφής. Αν και ο κυβερνητικός σχηματισμός ξεπέρασε το σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, δεν έγινε το ίδιο και με τους τριγμούς, που προκάλεσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος αποχώρησε με αλληλοεκτοξευόμενες κατηγορίες, μεταξύ αυτού και στελεχών του συγκυβερνόντος κόμματος του Poroshenko. Παρόλα ταύτα, ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προέκυψε κατά τη συνέντευξή του, ήταν πως το πρόσωπο, που ο Ουκρανός Πρόεδρος προορίζει για αντικαταστάτη του, είναι ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Volodymir Groysman.


Ο Groysman δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην ιστορία σκανδάλων της Ουκρανίας, αφού ταυτόχρονα καλύπτει και τη θέση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής, που έχει συσταθεί για την εξέταση του οικονομικού σκανδάλου των «Panama Papers»! Δηλαδή ο, υπό εξέταση και κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, Πρόεδρος πρόκειται να προτείνει για πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της επιτροπής που διερευνά τις κατηγορίες εναντίον του! (σ.σ. το ανωτέρω προκύπτει από τις δηλώσεις του Yatsenyuk, αφού έτερες πληροφορίες θέλουν και την γεννημένη στις ΗΠΑ και αμερικανοτραφή Υπουργό Οικονομικών, να βρίσκεται, εντός των επιλογών του Poroshenko)

Όπως φαίνεται, από προσχέδιο εγγράφου του Προεδρικού Μεγάρου της Ουκρανίας, ο Poroshenko βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία για την παροχή αυτονομίας στους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή Kherson, καθώς και την παροχή γης για την μετοίκιση των Μεσχέτιων ή Μίσχιων Τούρκων στην Ουκρανία! Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το προσχέδιο αυτό προέκυψε, μετά από τις συχνές επαφές του Ουκρανού Προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του και πλέον διαφαίνεται ο λόγος, για τον οποίο οι δύο άντρες διατηρούσαν τόσο στενή επικοινωνία.
Οι Μεσχέτιοι Τούρκοι είναι εθνοτική φυλή, η οποία κατάγονται από την περιοχή Μεσχέτι της Γεωργίας, στα σύνορα με την Τουρκία. Στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 40,000, αλλά σε Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν οι αριθμοί τους ξεπερνούν τους 100,000, για κάθε χώρα.

Αν και αποτελεί απορίας άξιον γιατί η Ουκρανία διαπραγματεύεται μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, θα πρέπει να αναλογιστούμε πως η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία τελεί υπό καθεστώς πίεσης, αισθάνεται απομονωμένη από την Ευρώπη, που ήδη επιχειρεί να άρει τις ρωσικές κυρώσεις, που επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τη δική της οικονομία, παρά την αντίστοιχη ρωσική. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δε μπορούν να στηρίξουν το ουκρανικό καθεστώς πλήρως, απέναντι στις προκλήσεις που εμφανίζονται στη διένεξη με τη Ρωσία. Ο πλέον εύκαιρος και πρόθυμος σύμμαχος, αυτή τη στιγμή, είναι η «νέο-οθωμανική» πολιτική και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος προστρέχει να εκμεταλλευτεί την απόγνωση του Ουκρανού ομολόγου του, ο οποίος δεν έχει διστάσει να συνεργαστεί ακόμα και με ακροδεξιά νεοναζιστικά στοιχεία, για την επιβολή της τάξης στη χώρα του και την καταστολή των αντιδράσεων. Άλλωστε, οι δύο ηγετικότερες μορφές του πληθυσμού των Τατάρων στην Ουκρανία, Mustafa Abduldzhemil Dzhemilev και Refat Abdurakhmanovich Chubarov, μετέχουν στην ουκρανική βουλή εκλεγμένοι με το κόμμα του Poroshenko.

Η Τουρκία, από την άλλη, επιθυμεί την αποκατάσταση της εθνικής της τιμής, από έναν πόλεμο που έλαβε χώρα 300 χρόνια πριν και με τον οποίο απώλεσε τη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Για κάποιους ίσως ακούγεται γελοίο, αλλά η τουρκική πραγματικότητα μπορεί να μεταφραστεί μόνο μέσα από τα μάτια του τουρκικού κατεστημένου. Το 1914, 200 χρόνια από τη λήξη του ρωσο-οθωμανικού πολέμου, η Τουρκία ανατίναξε το μνημείο του Αγίου Σταφάνου, στην Κων/πολη γιατί συμβόλιζε τη ντροπιαστική ήττα, όπως είχε ανακοινώσει τότε η οθωμανική αυλή (περισσότερα στοιχεία σε παλαιότερο άρθρο του geopolitics). Η Τουρκία ακόμα δείχνει διστακτική να ανασκευάσει τα λάθη του παρελθόντος της, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα, αφού 4 χρόνια μετά τη σύνταξη του προσχεδίου, που προέκυψε από τις διμερείς επαφές με τη Ρωσία, επί του θέματος, αυτό παραμένει ανυπόγραφο. Η μετοίκιση τουρκικής μειονότητας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τους Τατάρους, που το Ak Saray χαρακτηρίζει αδελφό πληθυσμό, δίνει το δικαίωμα για τη νέο-οθωμανική διείσδυση της Άγκυρας στην περιοχή.

Στο προσχέδιο, που φαίνεται στη φωτογραφία, αναφέρεται πως η πόλη Kherson, της ομώνυμης περιοχής στην οποία διαμένουν, όπως προείπαμε, οι Τατάροι της Ουκρανίας, θα μετονομαστεί σε Khan-Giray. H ευρύτερη περιοχή θα εξαγοραστεί από τους Τατάρους, προφανώς με κεφάλαια προερχόμενα από την Άγκυρα, ενώ προβλέπεται και η μετοίκιση 1,000,000 μουσουλμάνων… οι οποίοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι μπορεί να αποτελούνται και από μουσουλμάνους, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα στρατόπεδα προσφύγων της Τουρκίας, αφού οι Μεσχέτιοι Τούρκοι, συνολικά, δεν υπερβαίνουν παγκοσμίως τους 600,000! Ωστόσο, αυτό που ολοκληρώνει την τουρκική διείσδυση στην Ουκρανία, είναι η πρόβλεψη για εγκατάσταση αντιπροσωπείας στην πόλη «Khan-Giray» της «Τουρκικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης», καθώς και Τουρκικού Γενικού Προξενείου… δηλαδή μηχανισμών, που έχουμε δει με ποιο τρόπο επιχειρούν στην Δυτική Θράκη!

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ένα προσχέδιο δεν είναι δεσμευτικό και ως εκ τούτου δεν αποτελεί συμφωνία. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτό βρίσκεται στα αρχεία του ουκρανικού Προεδρικού Μεγάρου, αποτελεί απόδειξη ότι τα όσα περιγράφει δεν έχουν απορριφθεί από το ουκρανικό κατεστημένο, που λειτουργεί με αρκετά ύποπτες μεθόδους, κρίνοντας με τα όσα προστάζουν τα δημοκρατικά ιδεώδη, μεθόδους πέραν οποιασδήποτε πολιτικής ηθικής, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας. Η είσοδος μουσουλμάνων και τουρκικών μειονοτήτων, θα δώσει πρόσκαιρα την επιθυμητή ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας της Ουκρανίας, ωστόσο μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση και έλεγχο των ουκρανικών πολιτικών δρώμενων, από τους μειονοτικούς και κατ’ επέκταση τουρκικούς μηχανισμούς.Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης για το Geopolitics---------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***