Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

DAESH, al Qaeda, μεταφορά μετώπου προς τρίτες χώρες.

Isis Jordan

Jordanian security forces are seen securing a street in the town of Irbid, 80 kms north of Amman near the border with SyriaKHALIL MAZRAAWI/AFP/Getty Images)
8.4.2016

Σε μαζική αντεπίθεση φαίνεται να ετοιμάζεται το DAESH στην περιοχή του Aleppo σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Igor Konashenkov. Παράλληλα πάνω απο 1000 μαχητές του μετώπου Al Nusra φαίνονται να συγκεντρώνονται στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να καταλάβουν τις περιοχές Handrat και Sheikh Maqsood.

Θυμίζω πώς το μέτωπο Al Nusra είναι υποτίθεται "μετριοπαθές" όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι στο UNSC. Παρόλα αυτά, εξοπλισμός αλλά και στελέχη του έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στα χέρια της οργάνωσης του DAESH.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει αρκετή ανησυχία για την μετατόπιση επιθέσεων προς την πλευρά της Ιορδανίας, ενώ δεν είναι και λίγες οι αναφορές για μικρές ομάδες κρούσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των συνόρων της Τυνησίας με έδρα επιχειρήσεων την Λιβύη.

Ειδικά στην περίπτωση της Ιορδανίας, μια επίθεση κατά της πόλης του Irbid που απέτρεψαν ειδικές δυνάμεις με υποστήριξη ελικόπτερων, φαίνεται να έχει προκαλέσει αναβάθμιση της επιφυλακής και επαγρύπνησης των δυνάμεων της χώρας, κοντά στα σύνορα με Συρία.

Κατά τα δεδομένα, το DAESH δείχνει να λειτουργεί ως σωληνάριο υπό πίεση που διοχετεύει όλη την εκτόνωση του προς περιοχές που δεν βρίσκει αντίσταση.

Χώρες όπως Τυνησία, Αλγερία, Ιορδανία φαίνεται να είναι τα σημεία που πιθανόν να αναπτύξει δράση το DAESH. Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί πώς φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια είδους συμφωνία μεταξύ Al Qaeda και του Ισλαμικού χαλιφάτου για να προκαλέσουν επιθέσεις και πιέσεις προς την Δύση μέσα στα σύνορα τους. Οι τακτικές που ακολούθησαν οι ομάδες κρούσης σε Βέλγιο με βόμβες αντί για πολεμικά όπλα, είναι σήμα κατατεθέν της οργάνωσης της "Μεγάλης Βάσης" ενώ δεν είναι κρυφό πώς απολαμβάνει επίσης και στήριξης από αρκετά στελέχη της Ουμά που θεωρούν οτι ο γιός του Μπίν Λάντεν μπορεί να αναλάβει την οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε φέρεται πώς τελευταία υπάρχουν και 1 με 2 φωνές που θέλουν να "αποστρατικοποιηθεί" η οργάνωση της Al-Qaeda στο πρότυπο της Hezbollah για να μπορέσει να ηγηθεί περισσότερων Ισλαμικών χωρών κάτω από την Σουνιτική σκέπη, όμως είναι πολύ χαμηλών τόνων και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια τάση.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***