Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Νέο έκτακτο Eurogroup αντί Συνόδου Κορυφής, προσπάθεια απεμπλοκής27-4-16

Σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup – και όχι σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – θα αναζητηθεί λύση για την υπέρβαση της εμπλοκής που έχει ανακύψει στη διαπραγμάτευση. Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες μέρες – ενδεχομένως τη Μ. Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα. Μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση περιμένει σαφέστερες ενδείξεις ως προς αν μπορεί να βασισθεί σε στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων για να αποκρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και να επιτύχει συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει νομοθετημένα μέτρα-«κάβα».

Μέχρι στιγμής, στήριξη βρίσκει από τις Βρυξέλλες και ειδικότερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δηλώσεις του περίπου ταυτίστηκε με τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα – και εν πάση περιπτώσει όχι «προκαταβολικά νομοθετημένα».

Το σενάριο της «ηρωικής εξόδου»

Από τη στάση των Ευρωπαίων θα φανεί αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» που βάζει το ΔΝΤ, ή θα βρεθεί προ αδιεξόδου, αναγκαζόμενη να «παραδοθεί» ή να επιχειρήσει «ηρωική έξοδο» προς τις κάλπες.

Στις διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε χθες και σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη διατύπωση του αιτήματος για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν «δραματοποίηση» του θέματος.

Προτιμούν να περιορισθεί η συζήτηση στα πλαίσια του Eurogroup και να πιεσθεί περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να φανεί ενδοτικότερη στη συνέχεια της τελικής διαπραγμάτευσης.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ένας συγκερασμός απόψεων, ώστε η λύση που θα συμφωνηθεί για τα πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα, να ικανοποεί το ΔΝΤ και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να της δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα, ούτε να θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα της συμφωνίας.

Περιμένουν τον Ντάισελμπλουμ


Το μήνυμα δόθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε νέο κύκλο αβεβαιότητας στην Ελλάδα» και ότι είναι αναγκαίο «να ορισθεί ημερομηνία για νέα συνεδρίαση του Eurogroup – μέσα στις επόμενες μέρες και όχι σε εβδομάδες»

Στην κυβέρνηση περιμένουν σήμερα μια ρητή δήλωση από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε από την επιμονή του ΔΝΤ να νομοθετηθούν τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***