Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Με οδηγίες από το Facebook έρχονται οι μετανάστες από Τουρκία σε Ελλάδα.

8.4.2016


Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Υπάρχουν ειδικά groups, κλειστά προς θέαση που μπαίνει κάποιος μόνο με ειδική πρόσκληση (secret/closed group) που αναφέρει συγκεκριμένα..


Κάθε ενδιαφερόμενος που μπαίνει στην σελίδα μετά απο μήνυμα που του έρχεται στο κινητό του, λαμβάνει οδηγίες για το πώς μπορεί να μπεί σε αυτή την ομάδα στο Facebook. Εκεί λαμβάνει οδηγίες στο πώς και τι μπορεί να κάνει για να έρθει "εγγυημένα" στην Ελλάδα.

Η εταιρία Facebook αναφέρει πώς όποτε ανακαλύπτει τέτοιες σελίδες που ασχολούνται με κάθε είδους λαθρεμπόριο, τις απενεργοποιεί και παρέχει τα στοιχεία σχετικά με αυτήν στις Αρχές, όμως αυτό είναι πολύ υποδέεστερο μέτρο αντιμετώπισης σε σχέση με όσα γίνονται.


Ο λόγος είναι πώς το κοινωνικό δίκτυο του FB εκ σχεδιασμού αποτρέπει τον εντοπισμό τέτοιων σελίδων για λόγους ιδιωτικότητος και χρειάζεται να γίνει κάποια καταγγελία για να απενεργοποιηθεί. Παράλληλα η απενεργοποίηση τους , θεωρητικά οδηγεί στην έναρξη άλλων 10-20 ομάδων παρόμοιας φύσης.

Από πλευράς της εταιρίας αναφέρεται πώς σύντομα θα αλλάξει πολιτικές και διαδικασίες εντοπισμού για διάφορες σελίδες που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα που υπογράφει ψηφιακά κάθε χρήστης του κοινωνικού δικτύου. Μια προσπάθεια έγινε με την ταυτοποίηση του χρήστη με αυθεντικά έγγραφα που προσέκρουσε σε νόμους περί ιδιωτικότητας. Η εταιρία ζήτησε συγνώμη και ανέφερε πώς ήταν μια πιλοτική προσπάθεια. Μια ακόμα σκέψη είναι η χρήση ομάδων και σελίδων να μην είναι πλέον δωρεάν και να ζητείται αριθμός τραπεζικής κάρτας για την ίδρυση τέτοιων στοιχείων (χωρίς χρέωση κάρτας) αφού στην ουσία είναι μια κίνηση επαγγελματικής προώθησης επί το πλείστον.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.


*** Internet News ***