Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Fed: Η Γέλεν επιμένει ότι η οικονομία έχει επανέλθει

8-4-16


Η Τζάνετ Γέλεν εξάλειψε όλες τις κατηγορίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve τον Δεκέμβριο έκανε λάθος που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, καθώς εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία έχει πραγματοποιήσει δραματική πρόοδο από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς λεχθεί .

Η επικεφαλής της τράπεζας έδωσε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την οικονομία της χώρας, απορρίπτοντας προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων, που έκανα λόγο για “φούσκα”, κατά τη διάρκεια ομιλίας της μαζί με τους Paul Volcker, Alan Greenspan και Ben Bernanke.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο ισολογισμός της Fed, η οποία σύμφωνα με τον κ Bernanke υπερέβη τα 4 δισ. δολάρια καθώς ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ Bernanke ερωτηθείς για τις προσπάθειες τόνωσης που ο ίδιος έκανε κατά τη διάρκεια της κρίσης, απάντησε πως ευτυχώς πλέον το βάρος αυτό βαραίνει την κυρία Γέλεν.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν θα ήταν τρομερά δραματική καθώς και ότι πολλές από τις υποτιθέμενες απειλές που σχετίζονται με τις προσπάθειες τόνωσης, συμπεριλαμβανομένου του υπερπληθωρισμού και του αδύναμου δολαρίου, δεν έχουν ακόμα επέλθει.

Από τη μεριά του ο κ Volcker απέρριψε την ιδέα ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι μια φούσκα και υποστήριξε ότι υπήρχαν πτυχές του χρηματοπιστωτικού τομέα που ήταν υπερεκτεταμένες, ωστόσο με μια υπερβολική εξάρτηση από τις βραχυπρόθεσμες.

Τέλος, η σιδηρά κυρία των ΗΠΑ, κα Γέλεν έλαβε το λόγο και τόνισε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού πλεονάσματος, όπως οι υπερτιμημένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων και η ταχεία πιστωτική επέκταση, δεν ήταν εμφανής. Παράλληλα, ανέφερε ότι μερικές από τις σκοτεινότερες ανησυχίες που αρχικά συνδέθηκαν με τις προσπάθειες της Fed αποδείχθηκαν λανθασμένες, επισημαίνοντας ότι ‘Τίποτα από όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που έχυν ειπωθεί δεν έχουν συμβεί”.

“Η αμερικανική οικονομία έχει σημείωσε τρομερή βελτίωση και έχει επανέλθει από την ζημία που προκάλεσε η οικονομική κρίση”, και τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να επιταχυνθεί αυτή η ανάκαμψη.

Κι ενώ κάποιοι επενδυτές κατέκριναν την τακτική της Fed το Δεκέμβριο, η κα Γέλεν εκτιμά ότι κάθε άλλο παρά λάθος ήταν, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο συνομιλητές της.

πηγή:http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***