Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Δεν υφίσταται FSA ούτε "μετριοπαθείς Σύριοι αντάρτες". Μόνο Ισλαμιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Flags of Islamic Front, Free Syrian Army, and Al-Nusra are displayed in Idlib
after the rebel capture of the city in March 2015.


21.4.2016


Εδώ και καιρό διαβάζω από ειδικούς και μη, για την Συριακή αντιπολίτευση και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό καθώς και για πρόσφυγες που μάχονταν με αυτόν και ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι τζιχαντιστές. Δυστυχώς αυτό δεν υφίσταται. Εξού και η ειρωνία από πλευράς αναλυτών και ανθρώπων πεδίου σε όσους αναφέρονται σε "μετριοπαθείς αντάρτες" καθώς και σε διάφορες "αντιστασιακές ομάδες".


Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.


Ο FSA (Free Syrian Army) υπήρξε στην αρχή ( 2011 ) και μάλιστα είχε εμφανή παρουσία με ομάδες πολιτών που λειτουργήσαν ως αυτοδημιούργητες ομάδες πολιτοφυλακής και μπήκαν κάτω από τις διαταγές αξιωματικών που έφυγαν από το στράτευμα του Άσαντ. Αυτό όμως έληξε περίπου τον Φεβρουάριο του 2014 , όταν με επίσημη ανακοίνωση διαλύθηκε το πολεμικό συμβούλιο λόγω ενδείξεων διαφθοράς στους αξιωματικούς του. Έτσι οι ομάδες που το συντελούσαν στράφηκαν προς το μέτωπο της Al Nusra σαν οργανωτική δομή. Το τελευταίο σώμα ανταρτών που λειτουργούσε ανεξάρτητα, το Harakat Hazzm, αποφάσισε να διαλυθεί τον Φεβρουάριο του 2015 και να ενωθεί με το Levant (Al Nusra)

Τι είναι όμως το μέτωπο Al-Nusra;

  

Το μέτωπο στήριξης των οπαδών του Al-Sham (Al Nusra) είναι ένα σύνολο Σουνιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχει ως απώτερο σκοπό την εκδίωξη Άσαντ και την εγκαθίδρυση Ισλαμικού κράτους. Πρόκειται για το Συριακό παρακλάδι της Al Qaeda. Το μέτωπο έχει οριστεί τόσο από ΗΠΑ όσο και από το UNSC σαν τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτή, λοιπόν, η οργάνωση φέρει την σφραγίδα της με δύο σημεία αναφοράς. Το ένα είναι αυτό που δείχνει προς το κράτος με Θεϊκή σφραγίδα και την Σαρία ως νόμο. Το δεύτερο είναι αυτό της μαύρης σημαίας που γράφει δήλωση πίστης στο Ισλάμ (shahada) και από κάτω το όνομα της οργάνωσης σε Αραβική γραφή. Όμως, υπάρχει και η σημαία της Συρίας με τα κόκκινα άστρα αντί για τα πράσινα. Η σημαία έχει ιστορική ρίζα σε παλαιότερη επανάσταση της χώρας κάτι που θεώρησαν το 2011 οι συμμαχητές του FSA πώς εκπροσωπεί και τους δικούς τους σκοπούς για την εκδίωξη του Άσαντ. Αυτό φυσικά στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τις οργανώσεις που μετέχουν της Al-Nusra γιατί πολύ απλά δίνει "νόμιμη εμφάνιση" στην παρουσία τους αντί της μαύρης σημαίας που πολλές οργανώσεις χρησιμοποιούν, ειδικότερα η Al-Qaeda και το DAESH.

Οι σημερινές υποτιθέμενες αντιστασιακές ομάδες αριθμούν περίπου τις 27 με μια εκτίμηση 1000 μελών ανά ομάδα, ενώ οι μετέχοντες αυτών λαμβάνουν μισθό 100$ με 150$ τον μήνα. Ποσά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και οδηγούν σε προσχώρηση τους στο DAESH για καλύτερες απολαβές. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη προσχωρήσει, πιο συγκεκριμένα, στην οργάνωση Jaish al-Islam (Σαλαφιστές) που έχουν στενές σχέσεις τόσο με το DAESH όσο και με την Al Nusra.

Οι αποδείξεις τώρα όσον αφορά τους συσχετισμούς του δήθεν "Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού" με την Al-Qaeda και το Ισλαμικό χαλιφάτο γίνονται ακόμα πιο εμφανείς όταν αποδείχτηκε πώς μέρος των στρατιωτών του που εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από Αμερικανικές δυνάμεις, εντοπίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τις SDF (Syrian Defence Forces) και την Ρώσικη υποστήριξη, να μετέχει των γραμμών του DAESH στην περιοχή του Aleppo.

Ο σκοπός των παραπάνω στοιχείων γίνεται για να διευκρινιστεί πώς στη Συρία δεν υπάρχει κανένας απελευθερωτικός στρατός και δυστυχώς για τους πολίτες της χώρας εκεί, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα βάναυσο καθεστώς, αυτό του Άσαντ και σε ένα βάρβαρο Θεοκρατούμενο κράτος, αυτό της Σαρία που πρεσβεύουν οι αντίθετες προς τον πρώτο δυνάμεις.

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί πώς ακόμα και μέλη του Πενταγώνου των ΗΠΑ, μετά την διεθνή ειρωνία από ΜΜΕ ανά τον κόσμο αλλά και απο ειδικούς, έχουν εγκαταλείψει τον όρο "μετριοπαθείς αντάρτες" και παραμένουν στον όρο "αντίθετες δυνάμεις" (opposing forces) καθώς τα τελευταία γεγονότα που έφεραν Αμερικανικό εξοπλισμό στα χέρια του DAESH, κάνουν αρκετή ζημιά στο "πρόσωπο" της διπλωματικής ικανότητας που ήδη υποφέρει στα θέματα εξωτερικής φύσης για τις ΗΠΑ.

Υ.Γ. Σε όσους ενδιαφέρονται ή αμφισβητούν τα παραπάνω , υπάρχουν επίσημες αναφορές και στοιχεία που ευχαρίστως μπορώ να αποστείλω ή να παραθέσω όσον αφορά την μη ύπαρξη πλέον του FSA και τον προβληματισμό των Σύριων όσον αφορά το δίλημμα Σκύλα ή Χάρυβδη.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

1 comments:

Εξαιρετικη αναφορα ακριβως πραγματικη.
Περιέργως όμως αγαπητε αρθρογραφε,η υπερδυναμη ετοιμαζεται να ψηφισει την εγκεφαλο της δημιουργιας του χαους που κατά την ταπεινη μου αποψη θα καταπιει στο τελος και αυτην και τον οικο της προσεχους διαμονης της.

*** Internet News ***