Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

FT: Το έγγραφο του Wikileaks αναφέρει ότι το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα - Γιατί ο θυμός της Αθήνας;


3-4-16


Το ΔΝΤ σκέφτεται να ασκήσει πίεση στην γερμανική ηγεσία για να προχωρήσει γρήγορα μία ευρείας κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή να επιτρέψει την έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα μετά από 6 χρόνια, υπογραμμίζει ο Peter Spiegel σε άρθρο του για τους Financial Times, όπου σχολιάζει το έγγραφο με τον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου που δημοσίευσε το Wikileaks.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την αυθεντικότητα του εγγράφου, αλλά αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις είπε ότι το έγγραφο αντανακλά με ακρίβεια τις πεποιθήσεις και απόψεις – διατυπωμένες ιδιωτικά και δημόσια – του Πολ Τόμσεν αν και «σε μία γλώσσα πιο άμεση και γλαφυρή»επισημαίνεται στο άρθρο.

Πολλά από τα σημεία που εγείρει ο κ. Τόμσεν περιλαμβάνονται ήδη στο blog που διατηρεί ο ίδιος στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, αντέδρασε με θυμό στην αποκάλυψη, ερμηνεύοντας τα περιεχόμενα στο έγγραφο ως απόδειξη εκβιασμού από το ΔΝΤ στη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ο δημοσιογράφος των FT.

Περαιτέρω ο Π. Σπίγκελ αναφέρεται στη συνεδρίαση στο Μαξίμου, τις επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και την επιστολή που θα στείλει ο ίδιος στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξάλλου επισημαίνει ότι η τηλεδιάσκεψη που ενσωματώνει το έγγραφο έγινε λίγες μόλις ημέρες αφού ο Γ. Σόιμπλε δήλωσε εκ νέου ότι είναι αντίθετος σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο στην αναδιάρθρωση.

Το έγγραφο - σχολιάζει - δείχνει ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ανησυχούν πως παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς των αρχηγών της Ευρωζώνης ότι επιθυμούν να προχωρήσουν γρήγορα για να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους – κάτι το οποίο από καιρό αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, καθώς ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση – η απόφαση πιθανότατα θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη πληρωμή δόσης για το χρέος.

«Τι θα προκαλέσει την λήψη απόφασης; Στο παρελθόν αυτό είχε γίνει μόνο μία φορά και τότε αυτό έγινε όταν επρόκειτο να τους τελειώσουν τα λεφτά και να χρεοκοπήσουν... Και αυτό πιθανότατα θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση τραβάει μέχρι τον Ιούλιο» είναι η αναφορά που αποδίδεται στον Π. Τόμσεν, σημειώνουν οι FT, αλλά προσθέτουν ότι ο Δ/ντης του ΔΝΤ για την Ευρώπη επισημαίνει πως επιπροσθέτως στην προκαλούμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μία ρητή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ΕΕ, επειδή θα συμπέσει με τις δυσκολίες που προκαλεί η προσφυγική κρίση καθώς και με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

«Ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση έναν μήνα πριν το Brexit [το δημοψήφισμα] κι έτσι, στο ίδιο στάδιο, θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξαναξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα» είναι η δήλωση Τόμσεν που επικαλείται στο σημείο αυτό ο Π. Σπίγκελ.
Μάλιστα σημειώνει ότι εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο για εξώθηση της Ελλάδας σε χρεοκοπία από το ΔΝΤ λίγο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ρωτώντας αν κάτι τέτοιο συνιστά επίσημη θέση του Ταμείου.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου περιλαμβάνει θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα λίγο – πολύ γνωστές, συνεχίζει το άρθρο, αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις βαθύτατες διαφορές του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ενώ φωτίζει την πεποίθηση του Ταμείου ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αξιοπιστία πλέον ως προς τις κρίσεις της για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Εξάλλου γίνεται αναφορά στον εκνευρισμό της Ντέλιας Βελκουλέσκου για το ζήτημα αυτό, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό διάλογο.

«Πρέπει να αποφασίσουν ξεκάθαρα αν πιστεύουν τις δικές μας προβλέψεις ή της Κομισιόν», φαίνεται να έχει πει η ίδια και οι FT σχολιάζουν:

Παρά τον θυμό των Ελλήνων σχετικά με την αποκάλυψη, το έγγραφο δείχνει επίσης ότι το ΔΝΤ έχει επιχειρήματα υπέρ της Ελλάδας, λέγοντας ότι επιθυμεί την ελάττωση της πίεσης σχετικά με τους πλεονασματικούς στόχους και να προσφέρει στην Ελλάδα μία σημαντική ελάφρυνση χρέους – και τα δύο πολιτικές που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από καιρό.

Για να παραθέσουν την δήλωση Τόμσεν:

«Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε μία λύση σύντομα».


1 comments:

Το ΔΝΤ πραγματι φαινεται ότι εχει ελαστικότερες επιδιωξεις σε σχεση με την τροικα κατι που θα επρεπε να εχει κανει την κομπανια που υποδύεται την κυβερνηση να τους εχει στα ωπα-ωπα,ελα όμως που το ΔΝΤ παραλληλα ζηταει μεταρυθμισεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ.
Είναι λοιπον δυνατον τωρα που ανακαλύψαμε την γλυκα του θρονου και των εκατοντάδων ευρω,να βγαλουμε τα ματια μας μονοι μας ?.

*** Internet News ***