Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Κίνα: Αντιδρά στη δήλωση της G7 για διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

12-4-16

Τη δυσφορία της εξέφρασε η Κίνα μετά την κίνηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας χωρών G7 να εκφράσουν την αντίθεσή τους έναντι των προκλήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα, περιοχή για την οποία διεκδικεί η Κίνα.

«Συνιστούμε στις χώρες-μέλη της G7 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην παίρνουν θέση σε ζητήματα που άπτονται χωρικών διεκδικήσεων» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η ομάδα χωρών της G7 πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της σε θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης και συνεργασίας με ουσιαστικό αντικείμενο την αντιστροφή της τάσης της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης, παρά να ενθαρρύνει διαμάχες, αλλά και να δημιουργεί προβλήματα» σημείωνε η ίδια ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους στη Χιροσίμα ότι είναι «αντίθετοι» σε κάθε μονομερή ενέργεια, η οποία μπορεί «να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να δημιουργήσει εντάσεις» στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Από την πλευρά της, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της αναφερόμενης θαλάσσιας περιοχής, η οποία εκτιμάται ότι έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ σύμφωνα με δυτικές πηγές, το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε κατασκευή αμυντικών υποδομών σε τεχνητά νησιά.

Διεκδικήσεις για την ίδια περιοχή, έχουν εκφράσει το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταιβάν, αλλά και το Βιετνάμ.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***