Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

Wikileaks ΔΝΤ και Μαξίμου σ΄ένα παιχνίδι αποκαλύψεων.

3-4-16

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου και ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 4 Απριλίου. Σύμφωνα με τα πρακτικά, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου επιστρέφει το Σάββατο- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το αγγλικό κείμενο εδώ:

https://wikileaks.org/imf-internal-20160319/transcript/IMF%20Anticipates%20Greek%20Disaster.pdf

Μέρος του διαλόγου:

Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Πόλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βέβαιη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι 'αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να ... έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι ... δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο ...

Πόλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να ... Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..

Ντέλια Βελκουλέσκου:
Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι 'αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές - εάν οι αρχές το θέλουν.

Πόλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις ... οπότε ... χαχα.

Ντέλια Βελκουλέσκου:
Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω ... Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.

Πόλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.

Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστρέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.

Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά....

Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει ...

Πόλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.


 Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι 'αυτό πρέπει να το βγάλουμε - συμφωνώ μαζί σου - όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Πόλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Ντέλια Βελκουλέσκου:
Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;

Πόλ Τόμσεν:
Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους -αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

«Επί της ουσίας, όσα λέγονται στη συνομιλία είναι αυτά που υποστηρίζουν το Ταμείο και ο κ. Τόμσεν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσης», υποστηρίζουν πηγές στην Ουάσιγκτον, που έχουν γνώση του παρασκηνίου και των αναταράξεων που προκάλεσε η συνομιλία του Τόμσεν - Βελκουλέσκου- Πέτροβα.


Το πιο βασικό ερώτημα που γεννάται και δεν έχει ακόμα απαντηθεί με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν είναι το ποιος, πώς και πότε κατέγραψε μια συνομιλία δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ και εκ των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος.

Σε ένα ορθογραφικό λάθος ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Marcus Walker, βασίζει τους ισχυρισμούς του ότι το έγγραφο- με τον αποκαλυπτικό διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσιεύτηκε στο Wikileaks – προέρχεται από ελληνική υπηρεσία.

Ο δημοσιογράφος έχει προκαλέσει νέο σάλο, μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks, καθώς βασιζόμενος στο ορθογραφικό λάθος του εγγράφου, όπου το όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου είναι γραμμένο "Velkouleskou", ενώ το όνομά της γράφεται "Velculescu", γεγονός που κατά τον αρθρογράφο σημαίνει πως το εν λόγω έγγραφο γράφτηκε από Έλληνες.

Σε άλλο tweet του ο Walker σχολιάζει ότι η διαρροή του εγγράφου δείχνει πως: Πρώτον η Άνγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να μην συζητά για το ελληνικό χρέος, δεύτερον ο Τσίπρας είναι ακόμη συγκεντρωμένος σε μία βραχυπρόθεσμη αποφυγή πόνου και τρίτον πως δεν προβλέπεται συμφωνία σύντομα.Αναφέρει επίσης πως το ότι ο Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο το ΔΝΤ δείχνει πως δεν βλέπει πλέον την απομείωση του χρέους ως το βραβείο. «Μόνο να ελαφρύνει τα φορολογικά μέτρα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση».Tους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου καταρρίπτει η ίδια η ιστοσελίδα Wikileaks, απαντώντας του με σχετικό tweet στο οποίο τονίζεται πως το κείμενο που δημοσίευσαν δεν προέρχεται από ελληνική υπηρεσία όπως υποστηρίζει.«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό τύπο) είναι δική μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.Σχετικά με το θέμα της υποκλοπής της συνομιλίας, όπως μας ενημερώνει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν: «Οι υποκλοπές των συνομιλιών των μελών του ΔΝΤ είναι προφανώς πολύ πρόσφατες και ίσως απο συνεχή παρακολούθηση ή από στοχευμένη υποκλοπή.Καμία υποκλοπή δεν γίνεται τυχαία. Πάντα το κάνει κάποια υπηρεσία ή ακόμα και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν πιέσεις και επιχειρήματα για να πιέσουν (το τελευταίο είναι τραβηγμένο αλλά συμβαίνει-- σαν το πυροβολώ το πόδι μου για να με προσέξεις).

Η σελίδα Wikileaks δεν είναι υπηρεσία πληροφοριών. Έχει συγκεκριμενες σελίδες στο DarkWeb που ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται συχνά όπου οι πληροφοριοδότες δίνουν τα στοιχεία τους ΑΝΩΝΥΜΑ.Αν τώρα μια υπηρεσία πληροφοριών ή οι συμμετέχοντες τα ανέβασαν εκεί... αυτόματα βγαίνουν οι παρακάτω ερωτήσεις:

1. Ποια υπηρεσία ή οντότητα έκανε την υποκλοπή;
2. Είναι απομονωμένη συνομιλία ή έχει και άλλες που δεν γνωρίζουμε;
3. Γιατί τώρα;.. Γιατί σε αυτό το χρονικό σημείο;... Προς πίεση στην ΕΕ ή για να πιεστούν οι συμμετέχοντες;.. Ή μήπως για να επωφεληθούν άλλοι που είναι σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση;
4. Οι τηλεφωνικές υποκλοπές προφανώς εγείρουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια τηλεπικοινωνιών ακόμα και αν κανένα από τα 3 παραπάνω δεν ισχύουν (απίθανο αλλά όχι αδύνατο). Οπότε ποιος γνωρίζει τι μπορεί ακόμα να κρύβεται και πώς χρησιμοποιείται ή θα χρησιμοποιηθεί κατά της Ελλάδος;
Αυτά και επιφυλάσσομαι γενικώς για ό,τι λέγεται λόγω των παραπάνω. Ειδικά αυτή την περίοδο που συμπίπτει με πάρα πολλά... όπως και το που έγινε η υποκλοπή και από ποιόν και γιατί.»


Geopolitics Editorial Team

*** Internet News ***