Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Κρίσιμο τετ-α-τετ Μέρκελ - Λαγκάρντ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks

5-4-16Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks.

Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με τα ίδια ζητήματα αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η απάντηση Λαγκάρντ στον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει προς την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία εμπιστοσύνη, θέτοντας εμμέσως θέμα απομάκρυνσης των δύο στελεχών του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση. Ζήτησε επίσης από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τις θέσεις και τις προθέσεις του

Αργά το βραδύ το Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε επισήμως με προσεκτικές διατυπώσεις που κρύβουν υψηλούς τόνους, διεμηνύοντας πως παρέχει στήριξη στους συνεργάτες της. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πίεσης στην διαπραγμάτευση μ' ένα πιστωτικό γεγονός ως ενδεχόμενο στο τραπέζι διαμηνύοντας πως και για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το κλίμα που διεξάγονται οι συζητήσεις, αφήνει σαφείς αιχμές για τις ελληνικές αρχές και το γεγονός ότι πρέπει να σέβονται τις ιδιωτικές συζητήσεις!! Τέλος, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις συζητήσεις καλή τη πίστη και χωρίς διαρροές, ενώ προσβλέπει σε προσωπική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.Οι διαρροές των WikiLeaks

Τα όπλα πίεσης που χρησιμοποιούνται απέναντι στη χώρα αποκάλυψε το Wikileaks μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας του διευθυντή του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, στην οποία γίνεται πιο ξεκάθαρη από ποτέ η πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεoκοπία προκειμένου να περάσει τα δικά του σκληρά μέτρα.

Η εν λόγω συνομιλία φέρεται να έγινε στις 19 Μαρτίου. Μιλούν για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πακέτο μικρών μέτρων, ενώ επιτίθενται στη Μέρκελ για το αν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία.

Όπως προκύπτει από τη συνομιλία, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, προωθεί μέτρα για τη συμφωνία και επιπλέον μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Προαναγγέλλει δε ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.

Αυτό που ουσιαστικά προτείνει είναι η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να τελειώνουν τα λεφτά και να είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος, προκειμένου να υποχρεωθεί να πάρει τα μέτρα όπως τα θέλει το ΔΝΤ.

Έτσι, η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα για το Brexit και οι Ευρωπαίοι να καθυστερούν, αφού δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι σχεδιάζει να εκβιάσει την Άγκελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.

Συγκεκριμένα λέει, ''κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;''. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η Συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μην δέχονται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλουν να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Λέει, επίσης, ότι έπρεπε να έχουν βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την τεράστια διαπραγματευτική επιτυχία της Ελλάδας με τη Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Ωστόσο λέει πως «είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις» και απαντωντας στον Τόμσεν λέει πως «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». Ακολούθως προετεινει δύο προγράμματα.... «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.

Το Wikileaks αποκαλύπτει, ακόμη, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***