Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 12.5.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας 12.5.2016


Σε μπλοκάρισμα των υπηρεσιών ΥΑΗΟΟ και GOOGLE προχώρησε ο Λ. Οίκος στα ηλεκτρονικά δίκτυα του, φοβούμενοι πιθανή παραβίαση ασφαλείας από το κακόβουλο λογισμικό ransomware. Το λογισμικό αποστέλεται συνήθως μέσω υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σαν επισυναπτόμενο αρχείο και αν ανοιχθεί τότε εξαπλώνεται ταχύτατα σε όποιο δικτυακό τερματικό βρεί και κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία του. Αμέσως μετά ζητάει λύτρα για να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει ο χρήστης τα αρχεία του με το κλειδί που θα του αποσταλεί. Το συγκεκριμένο λογισμικό μόλις πριν μια εβδομάδα είχε μολύνει εταιρία παροχής ύδρευσης και ενέργειας προκαλώντας ζημιά 10.000.000$. Οι εταιρίες ασφαλείας προειδοποιούν πώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διορθωτικής κίνησης αν μολυνθεί τερματικό, εκτός από την ολική αναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου και επαναφορά αρχείων απο αντίγραφα ασφαλείας με ειδικές διαδικασίες. Είναι σημαντικό εδω να ειπωθεί πώς παγκοσμίως το συγκεκριμένο λογισμικό ευθύνεται για ζημιές άνω των 500.000.000$ ενώ η αρχική πηγή του φέρεται να είναι από την Ρωσία, αν και πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά απο διάφορες ομάδες εγκληματίων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων DEBKA, δυνάμεις του DAESH έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον κύριο δρόμο που ενώνει την πόλη της Παλμύρα με την τροφοδοσία και τις ενισχύσεις των Ρωσικών δυνάμεων ενώ υπάρχει μεγάλο πλήθος Τζιχαντιστών που την έχουν περικυκλώσει και απειλούν με ανακατάληψη της. Υπάρχουν φήμες επίσης πώς ετοιμάζεται γιγαντιαία επιχείρηση αεροπορικών βομβαρδισμών από Ρωσικές δυνάμεις.

Σε δημόσια ομιλία του ο Τ. Ερντογάν αποκάλεσε την Ε.Ε. ως "καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων" καθώς όλο και περισσότερες ενδείξεις για την ύπαρξη Τζιχαντιστών που λειτουργούν στην Ευρώπη οδηγούν σε ανησυχία ειδικών ασφαλείας. Παράλληλα όμως η Ε.Ε. δείχνει να αδυνατεί να ανταπεξέρθει σε ικανοποιητική αντίσταση προς αυτούς λόγω του "χαλαρού" νομοθετικού πλαισίου της που δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίσει τέτοια αλλαγή ποιοτικών χαρακτηριστικών τρομοκρατίας, ειδικά ατόμων που θεωρούνται "Ευρωπαίοι πολίτες" λόγω της απόδοσης υπηκοότητας προς αυτούς. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, πάντως, αποδίδουν την αντίδραση του Τούρκου ηγέτη στο πάγωμα της διαδικασίας βίζας ελεύθερης μετακίνησης από τον Μ. Σούλτς καθώς και στην αποχώρηση Νταβούτογλου που αποτελούσε το "σημείο επαφής πολιτικής" για την Τουρκική διπλωματία που θα πάρει πιο σκληρή στροφή, πλέον. Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις ανακοινώθηκε το παγωμα της διαδικασίας, στέλεχος του ΑΚΡ , ο Burhan Kuzu ανέφερε πώς αν δεν αλλάξει σύντομα αυτό θα στείλουν ξανά τους πρόσφυγες προκαλώντας πολύ αρνητικά σχόλια για την Τουρκία από πλευράς κύκλων της Ε.Ε.

Σε επανέναρξη συνομιλιών για την αντιμετώπιση της εσωτερικής κρίσης σε Βαρντάρσκα προχωρήσαν αντιπροσώποι των ΗΠΑ και ΕΕ. Η γειτονική χώρα βασανίζεται απο διάφορες εθνικιστικές τάσεις απόσχισης ενώ παράλληλα η κοινωνική κρίση λόγω της αδύναμης οικονομίας της έχει διαμορφώσει πολύ αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση της. Η ίδια το επιβάρρυνε ακόμα περισσότερο όταν αρνήθηκε να προχωρήσει σε ποινική έρευνα για εξέχοντα πολιτικά στελέχη της χώρας και πράξεις του παρελθόντος όταν ήταν εξουσία.

Σε καταγγελία προχώρησε η ΜΚΟ HRW με βίντεο που δείχνει Τούρκους στρατιώτες να στοχεύουν με όπλα και να τραυματίζουν με βιαιοπραγίες μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα με Συρία. Η Τουρκία διαψεύδει πώς έγινε κάτι τέτοιο και αναφέρει πώς το βίντεο δεν είναι ευκρινές και δεν απεικονίζει Τούρκους στρατιώτες ενώ επισημαίνει πώς η ίδια έχει δώσει κάθε δυνατότητα αρωγής φιλοξενώντας κοντά 3 εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή την στιγμή, χωρίς να έχει δεχτεί κάποια ουσιαστική βοήθεια ακόμη.

Σε έκδοση εφαρμογής εκμάθησης του Αραβικου Αλφαβήτου προχώρησε τζιχαντιστική οργάνωση με το όνομα Library of Zeal που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Η εφαρμογή "τρέχει" σε κινητά και συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και περιέχει όρους που συνδέουν ακραίες ιδεολογίες και λέξεις από το Ισλαμικό κράτος και την Τζιχάντ. Παράλληλα συνδέεται με διάφορους υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε βίντεο εκπαίδευσης και δοκίμια κατήχησης στο διαδίκτυο. Οι εταιρίες GOOGLE καθώς και άλλες εμπορικές έχουν βάλει φραγή σε αυτή την εφαρμογή, όμως ήδη έχει περάσει σε μη πιστοποιημένους servers ενώ αρκετές φορές έχει αποσταλλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω mailbomb εφαρμογών.

Διά δηλώσεων του ο Chuck Hagel, όπως αποτυπόνωνται στο DEFENCENEWS, προτρέπει τον Λ.Οίκο και το ΝΑΤΟ να μην αναλάβουν ενεργό στρατιωτικό ρόλο στην Συρία. Το πρόβλημα της Συρίας και το Μέσο Ανατολικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι δαιδαλώδες και πολύπλοκο για να λυθεί μόνο απο μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά ανά περίπτωση αλλά μια πλήρης εκστρατεία σε Συρία , όπου λειτουργούν και δυνάμεις της Ρωσίας , υπάρχει περίπτωση να έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα παρά να οδηγούσε σε λύσεις.

Πολλαπλές εστίες πολιτικής αναταραχής φαίνεται να εγείρονται επίσης και για ΗΠΑ και τον απερχόμενο Μ.Ομπάμα. Στο Ιράν , φαίνεται πώς η συμφωνία δεν έχει δώσει κάτι θετικότερο σε αντιμετώπιση προς ΗΠΑ καθώς πνευματικοί και πολιτικοί ηγέτες εμμένουν στο ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εχθρός του Ιράν. Παράλληλα οι δηλώσεις του νεοεκλεγμένου μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου για πιθανές άσχημες εξελίξεις στις καταστάσεις ασφαλείας από Ισλαμιστές σε UK και ΗΠΑ αν συνεχιστεί η αντι-ισλαμική ρητορική του Τράμπ καθώς και η ανοχή σε αυτήν, ρίχνει λάδι στην φωτιά, αλλά προκαλεί και αντιδράσεις και μέσα στην Βρετανία σε πολιτικό επίπεδο.

πολλαπλασιάζονται οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις απο μετανάστες κατά μικρών παιδιών και γυναικών στην Ευρώπη. Στην Γερμανία σε σύλληψη 20χρονου Αφγανού για επίθεση κατά 6χρονου αγοριού σε αθλητικό κέντρο προχώρησε η Γερμανική αστυνομία. Παράλληλα σε 130 καταγγελίες έχει ανέβει ο αριθμός σεξουαλικών επιθέσεων που έγινα την πρωτοχρονιά σε Κολωνία και αφορά μόνο μετανάστες. Στην Αυστρία συνελλήφθη 35χρονος Αλγερινός για επίθεση σε γυναίκα και ερευνούν υπόθεση βιασμού 13χρονου από Αφγανό μετανάστη. Σύμφωνα με ειδικούς της EUROPOL , τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε ακραίες πράξεις κάποιων μεμονωμένων ατόμων. Αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς αναλυτές όμως καθώς έχουν εστιάσει στο γεγονός πώς στις κοινωνίες των χωρών αυτών, τα φαινόμενα αυτά είναι συνηθισμένα και δεν εκλαμβάνονται ως κάτι αποτροπαίο αφού οι θέσεις των γυναικών είναι υποδέεστερες των αντρών αλλά και γενικότερα η οπτική για την σημαντικότητα της ζωής έχει διαφορετική σημασία και αξία σε σχέση με τον Δυτικό πολιτισμό.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***