Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας - 16.5.201616.5.2016


Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας

- Η επίθεση του DAESH κατά υποδομής φυσικού αερίου σε Βαγδάτη με δεκάδες τραυματίες και νεκρούς θεωρείται από ειδικούς ως μια νέα κίνηση τακτικής από το Ισλαμικό χαλιφάτο να πλήξει πηγές ενέργειας σε χώρες που βρίσκονται κοντά σε αυτό, τόσο για να ενισχύσει την προβολή ισχύος του, αλλά και για να προσπαθήσει να δώσει μια επιρροή επάνω σε τιμές ενέργειας καθώς και αυτό έχει πληγεί αρκετά από τις χαμηλές τιμές σε Φ.Α. και πετρέλαιο. Οι χαμηλές τιμές οδηγούν και σε χαμηλή ζήτηση λαθραίων ποσοτήτων πετρελαίου που διαχειρίζεται από διάφορες πηγές το Χαλιφάτο με αποτέλεσμα να χάνει πόρους αναγκαίους για την χρηματοδότηση του.

- Σε μια δημόσια δήλωση προχώρησε η Hizbollah μετά τον θάνατο από έκρηξη του αρχηγού των στρατιωτικών της δυνάμεων, Mustafa Bader Al-din. Στην δήλωση αυτή δεν κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ, αλλά άφησε αρκετές αιχμές για πιθανή συνεργασία δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας επιχείρησης κατά της οργάνωσης. Παρόλα αυτά ειδικοί αναφέρουν πώς η οργάνωση της Hizbollah θα κλιμακώσει δράσεις κατά του Ισραήλ ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και ενίσχυση δυνάμεων στο Συριακό μέτωπο.

- Ο John F Lehman , πρώην γ.γ του Ναυτικού των ΗΠΑ επί Ρήγκαν και ειδικό στέλεχος στην επιτροπή για την εξέταση συνθηκών της επίθεσης στις 9.11, ανέφερε ρητά και δημόσια , πώς στελέχη του υπουργείου Ισλαμικών υποθέσεων της Σ.Αραβίας στήριξαν τους τρομοκράτες. Η κατάσταση δείχνει να εντείνεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ, καθώς όλο και περισσότερο φαίνεται πώς δημιουργείται χάσμα σχέσεων. Όχι τόσο από τον Λ.Οίκο, όσο από διάφορες άλλες υπηρεσίες και πρόσωπα σε ΗΠΑ. Θυμίζουμε εδώ πώς πρόσφατα δικαιώθηκε δίκη κατά του Ιράν και των τρομοκρατικών επιθέσεων που δέχτηκαν Αμερικανοί πολίτες με αποζημιώσεις μαμούθ. Η υπόθεση αναφέρθηκε ως δημόσιος προπομπός για αντίστοιχη κίνηση από συγγενείς θυμάτων και θύματα τρομοκρατίας από Σαουδάραβες (υπήρχαν και μεταξύ των τρομοκρατών της 9/11). Το Ριάντ απάντησε πώς θα αποσύρει όλα τα κεφάλαια του από ΗΠΑ αν γίνει κάτι τέτοιο (περίπου 20δις $). Μόλις πριν μερικές μέρες επίσης η CIA μέσω του διευθυντή της αλλά και G.Bush jr ανέφεραν πώς δεν θεωρούν σωστό να αποχαρακτηριστεί αναφορά 28 σελίδων με ευρήματα και ενδείξεις που αναφέρουν την Σ.Αραβία ως παράγοντα επηρεασμού για την επίθεση στους δίδυμους πύργους σε ΝΥ.

- Σε μια σημαντική υπογραφή σχεδίου οδηγιών και διαταγών προχώρησε ο διευθυντής υπηρεσιών πληροφορίας των ΗΠΑ, James Clapper , όπου αναφέρει πώς οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες Τάξης και Ασφάλειας μπορούν να κάνουν χρήση στοιχείων που θα βρίσκουν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το FB και το Twitter για να ελέγχουν την εγκυρότητα και την έκδοση ειδικών βαθμίδων ασφαλείας για τα στελέχη τους (security clearance license). Ο ίδιος είπε πώς θα ήταν τεράστιο λάθος και αστοχία να μην χρησιμοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες που οι κάτοχοι τους, εθελοντικά τοποθετούν σε ανοιχτές πηγές, για να μπορεί να διασταυρωθεί το κατά πόσο μπορούν να κατέχουν μια σημαντική βαθμίδα ελέγχου σε θέματα ειδικής ευαισθησίας και ασφάλειας για την χώρα. Παράλληλα όμως διασφαλίζεται και η ιδιωτικότητα άλλων μελών των κοινωνικών δικτύων καθώς μέσα σε αυτό το σύνολο διαταγών ρητά αναφέρεται πώς κάθε αίτηση για λήψη κωδικού ή άλλων στοιχείων , μη δημόσια τοποθετήμενα, από άτομα που δεν έχουν ενδιαφέρον για την εθνική ασφάλεια , δεν θα είναι δεκτή χωρίς δικαστική εντολή ενώ παράλληλα οι παραβάτες θα τιμωρούνται πολύ αυστηρά.

- Σε κυνήγι χιμαιρών και προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης έχει προχωρήσει ο Ν.Μαδούρο σε Βενεζουέλα, για τις συνεχείς αναταραχές που βιώνει πλέον η χώρα του, καθώς δηλώθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προχωρώντας σε στρατιωτική παρουσία και επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο ίδιος πλέον έχοντας πάνω από 70% του κόσμου εναντίον του, συνεχίζει και κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση εκτροπής του πολιτεύματος. Αυτή την στιγμή πάντως στην Βενεζουέλα επικρατεί χάος , καθώς πολίτες κλέβουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα υπάρχουν επεισόδια με πυροβολισμούς και συγκρούσεις σε όλες τις πόλεις. Η αποσταθεροποίηση της χώρας βοηθήθηκε και από τις πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου που πλέον δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα στην οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μαδούρο να μην μπορεί να έχει και συνεχή παραγωγή ενέργειας, που πλέον είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες μόνο ώρες την ημέρα στον κόσμο. Μάλιστα πρόσθεσε πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κρατικοποίηση βιομηχανιών που είναι στάσιμες χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

- Σε αύξηση των συγκρούσεων με το DAESH βρίσκεται η Λιβυκή κυβέρνηση που ζητάει από την Δύση βοήθεια καθώς δηλώνει αδυναμία να συγκρατήσει τον αυξανόμενο όγκο στρατιωτών της Τζιχάντ. Την αύξηση των συγκρούσεων επιβεβαιώνουν και αξιωματικοί των ΗΠΑ, της ΜΒ και της Ιταλίας που βρίσκονται εκεί. Μέχρι στιγμής η μόνη αντίδραση ήταν από την Ιταλία που ζήτησε να επισπευσθεί η προσπάθεια παροχής βοηθείας προς την Λιβύη ενώ ο ΟΗΕ παραμένει στην θέση του όσον αφορά το εμπάργκο όπλων κατά της Τρίπολης.

- Σε αύξηση βρίσκονται και οι ροές μεταναστών από την Λιβύη προς την Ιταλία, ενώ παρατηρείται μια μικρή αύξηση και στις ροές από Τουρκία προς Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά πάνω από 1.500.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τα σύνορα της Ε.Ε. προς χώρες της Ένωσης ενώ υπολογίζεται πώς περίπου 10.000 μαχητές της Τζιχάντ, χρησιμοποίησαν αυτές τις ροές ως κάλυψη για να εισέλθουν στην Δύση.
Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά καταγράφηκε η χρήση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα ως μισθοφορική 5η φάλαγγα από οργανώσεις αναρχικών και ακραίων στοιχείων κατά των δυνάμεων Τάξης. Το περιστατικό έχει ήδη επισημανθεί ως σημαντικό πρόβλημα για υπηρεσίες της Δύσης που θα συνυπολογιστεί από όσο αναφέρεται σε θέματα συνοριακών ελέγχων.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***