Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Η μεγαλύτερη πτώση σε 17 χρόνια στις αφίξεις τουριστών στην Τουρκία

27-5-16


O αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία κατέγραψε πτώση 28% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών, τη στιγμή που οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα παραμένουν τεταμένες και η χώρα έχει συγκλονιστεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Η πτώση αποτελεί ένδειξη ότι η τουρκική οικονομία θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις, σε χρονική περίοδο όπου καταγράφεται επιβράδυνση των εξαγωγών και αδυναμία στις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά 25% φέτος, ποσοστό που ισοδυναμεί με κόστος περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι το 1% του ΑΕΠ.

Αυτή η μείωση δεν συνιστά έναν καλό οιωνό καθώς η Τουρκία οδεύει προς την περίοδο τουριστικής αιχμής, το διάστημα δηλαδή Μαΐου έως Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαίοι παραθεριστές κατακλύζουν τις ακτές της στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Καθώς οδεύουμε προς την περίοδο με τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων στον τουρισμό, η επιδείνωση στα στατιστικά στοιχεία του τουριστικού τομέα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική» σημείωσε ο Ντενίζ Τζιτσέκ, οικονομολόγος στη Finansbank σε ένα έγγραφο προς τους πελάτες της.

Ο τουρισμός κατέγραψε πτώση 28,07% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο με 1,75 εκατομμύρια αφίξεις τον μήνα αυτόν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη μείωση από τον Μάιο του 1999 όταν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ξεκίνησε εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων και προειδοποιούσε τους τουρίστες να μην επισκέπτονται την χώρα μετά τη σύλληψη του ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Παραδοσιακά οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονταν μεταξύ των ομάδων ξένων τουριστών που επισκέπτονταν μαζικά την Τουρκία μετά τους Γερμανούς, ωστόσο σταμάτησαν να την επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία στη Συρία πέρυσι.

Ο αριθμός των Γερμανών επίσης μειώθηκε κατά το 1/3 και πλέον.

«Η σημαντική πτώση στις αφίξεις τουριστών φέτος δεν περιορίστηκε στη Ρωσία και επεκτάθηκε σε όλους τους μεγάλους τουριστικούς εταίρους της Τουρκία σε κάποιο βαθμό» επισήμανε ο Τζιτσέκ.


Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***