Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας -- 17.5.2016


 

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας -- 17.5.2016

-Με κλιμάκωση απειλείται η κατάσταση στο Αιγαίο καθώς οι Τούρκοι σε μια κλασσική τακτική ανταπόδοσης (tit for tat) και σε προσαρμοσμένες στρατηγικές απέναντι στις Ελληνικές αντιδράσεις (42 παραβιάσεις FIR χθες) προσπαθεί να πιέσει για θερμή πράξη. Οι πρόσφατες ΝΟΤΑΜ από πλευράς Τουρκίας για άσκηση πραγματικών πυρών στην περιοχή Χίου και Ψαρών , έχει προκαλέσει επαγρύπνηση από το Ελληνικό ΥΠΑΜ, ενώ το θέμα παρακολουθούν και από το ΝΑΤΟ καθώς δεν αποκλείουν την πλεύση των ναυτικών δυνάμεων για το μεταναστευτικό στην περιοχή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

-Μετά την επίθεση στην Βαγδάτη σε εγκαταστάσεις Φ.Α. και δεκάδες νεκρούς , και νέα επίθεση έγινε από το DAESH σε εγκατάσταση Φ.Α. στην Συρία. Η εγκατάσταση είναι αυτή στην περιοχή Shaar, στην Homs που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην χώρα. Όπως είχαμε αναφέρει , οι πληροφορίες που έχουμε σε Geopolitics & Daily News και IISCA το χαλιφάτο θα κάνει πολλές επιθέσεις πλέον σε σταθμούς και κοιτάσματα ενέργειας καθώς θέλει πέρα από την προβολή ισχύος του, να προσπαθήσει να επηρεάσει στο μέτρο του δυνατού, τις τιμές της ενέργειας. Οι χαμηλές τιμές έχουν πλήξει το λαθρεμπόριο και κατά επέκταση την ικανότητα χρηματοδότησης του DAESH.

-Η λεκτική επίθεση του D.Cameron κατά Trump για το Μουσουλμανικό και το μεταναστευτικό, προκάλεσε την αντίδραση του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, που είπε πώς αποκλείει τις "καλές σχέσεις" με τον Βρετανό πολιτικό στο μέλλον ενώ πέρασε και από έντονη κρίση το γεγονός της εκλογής του Μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, αναφέροντας πως θα άρει ίσως τον περιορισμό εισόδου για Μουσουλμάνους σε ΗΠΑ για τον Λονδρέζο δήμαρχο, προκαλώντας λεκτική αντίδραση για το ότι ο Trump οδηγεί τις δύο χώρες σε ανασφαλή μονοπάτια. Από όσο φαίνεται ο υποψήφιος των Ελεφάντων θα έχει σίγουρα τριβές με ένα παραδοσιακό σύμμαχο αν εμμείνει στις απόλυτες θέσεις του περί απαγόρευσης εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

-Νέα έκρηξη στην Τουρκία που πλέον καθημερινά καταγράφει βομβιστικές επιθέσεις σε αρκετές περιοχές και πόλεις της χώρας. Αυτή την φορά έγινε στην περιοχή του Diyarbakir , στο κέντρο της πόλης όπου σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ , πάνω από 15 τόνοι εκρηκτικών ( !!! ) εξερράγησαν όπως γινόταν φόρτωση τους από μέλη του ΡΚΚ σε φορτηγό.Μέχρι στιγμής φαίνεται πώς θύματα είναι 4 νεκροί της οργάνωσης και 12 πολίτες αγνοούνται μετά την έκρηξη. Η οργάνωση του ΡΚΚ δήλωσε πώς επρόκειτο για ατύχημα και πώς ήταν υλικό για φόρτωση και όχι για επίθεση ζητώντας συγνώμη. Ταυτόχρονα πέντε στρατιώτες και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν όταν ένα όχημα που μετέφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (VBIED), , εξερράγη κοντά σε μια στρατιωτική θέση στοχεύοντας ένα λεωφορείο που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή Sancaktepe στα προάστια της πόλης της Κωνσταντινούπολης. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την δεύτερη επίθεση.

-Μετά την δημοσιοποίηση από το DAESH βίντεο με δύο παιδιά με τίτλο "στα βήματα του πατέρα" και πώς αυτά γίνονται μαχητές της Τζιχάντ, στον πόλεμο της αντι-προπαγάνδας μπήκαν και ακτιβιστικά μέλη του PixelHELPER όπως αυτοαποκαλούνται με φωτεινά μηνύματα πάνω στα κτίρια της Τουρκικής και Σαουδαραβικής πρεσβείας με τίτλο "DAESH BANK" και την σημαία του Ισλαμικού Χαλιφάτου όπου συνοδεύτηκε από μηνύματα για ανθρώπινα δικαιώματα κατά των παραπάνω χωρών.

-Σε αυξημένη επιφυλακή οι Τουρκικές Αρχές για πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στις 19.5 που είναι η εθνική μέρα νεολαίας και άθλησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς είναι πιθανόν να υπάρξουν συντονισμένες επιθέσεις σε διάφορα μέρη λόγω της συσσώρευσης κόσμου.

-Σε επιτυχημένη εκτόξευση αντιβαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Ινδία (AAD). H χώρα της Ινδίας εδώ και αρκετό καιρό έχει εμπλουτίσει το πολεμικό ναυτικό της καθώς και το πυραυλικό της οπλοστάσιο με αγορές από Ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γαλλία) και από ΗΠΑ, ενώ φαίνεται πώς δίνει και αρκετό χώρο και χρήμα στην ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου.

-Σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, o Διοικητής Αλί Fadavi του Ιρανικού Ναυτικού(IRGC )  ανέφερε πώς οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν κάνουν ακόμη και το παραμικρό λάθος, τα πολεμικά πλοία τους, θα βυθιστούν στον Περσικό Κόλπο, στα στενά του Ορμούζ και στην Θάλασσα του Ομάν. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι τα σκάφη του Ιράν θα αναπτυχθούν από "υποθαλάσσιες σήραγγες," όπου καμία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να βλάψει τα πολεμικά πλοία του Ιράν. Στη συνέντευξη, που προβλήθηκε στην IRINN τηλεόραση στις 10 Μαΐου, ο Fadavi υποστήριξε ότι το πλήρωμα των πλοίων των ΗΠΑ είναι πλέον υποχρεωμένο να μιλά φαρσί στον Περσικό Κόλπο όταν επικοινωνούν με το Ιρανικό ναυτικό και είναι πλήρως συμμορφώμενοι με αυτό.

-Σε κάλεσμα δολοφονίας όλων των κεφαλών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κάλεσε η al-Qaeda μέσα από το ηλεκτρονικό περιοδικό της , INSPIRE, αναφέροντας τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates, απεικονίζοντας τον σε μια φωτογραφία με αιματοβαμμένο πιστόλι δίπλα του. Καλεί μάλιστα οι δολοφονίες να γίνουν σε εργασιακούς χώρους όπως έγινε στην περίπτωση του San Bernandino.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***