Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Πόλεμο Μεγάλης Βρετανίας - Ρωσίας το 2017 βλέπει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ19-5-16Πρώην κορυφαίος διοικητής του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπλακεί ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο με την Ρωσία την επόμενη χρονιά.

Η σοκαριστική εκτίμηση ανήκει στον πρώην υποδιοικητή του ΝΑΤΟ Sir Alexander Richard Shirreff - πρώην ΓΕΕΘΑ επίσης της Μεγάλης Βρετανίας.


Ο Shirreff υποστηρίζει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία ήταν η απαρχή μίας νέας ψυχροπολεμικής κατάστασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη, ακόμα και την επόμενη χρονιά.

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο 2017 War With Russia (Πόλεμος με την Ρωσία το 2017), ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η χρήση πυρηνικών είναι γραμμένη στο λογισμικό του στρατηγικού σχεδιασμού της Μόσχας.

Ο Shireff υποστηρίζει ότι όλα θα ξεκινήσουν με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, όπου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα "διάδρομο" προς την Κριμαία και να προετοιμάσει την εισβολή στις Βαλτικές Δημοκρατίες.

Ο Βρετανός πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός τονίζει ότι η Μόσχα αισθάνεται την καυτή ανάσα του ΝΑΤΟ, από το οποίο νιώθει ότι περικυκλώνεται εξαιτίας την εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας (Πολωνία, Ρουμανία, Βαλτικές χώρες).

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του ΝΑΤΟ ο Vladimir Putin είναι ο κίνδυνος νούμερο ένα για την Δύση, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί για την σύγκρουση.


Το βιβλίο του Shireff έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την δήλωση του Βίτολντ Βαστσικόφσκι (επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας) ο οποίος διατύπωσε ότι η Ρωσία συνιστά μια μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σε σύγκριση με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, που είναι «μια πολύ σοβαρή απειλή», όχι όμως μια απειλή κατά της ύπαρξης της Ευρώπης.

Το φαινόμενο της Ρωσοφοβίας του Ευρωπαϊκού κόσμου με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα στο Geopolitics and Daily News βρίσκει στις παραπάνω αναφορές τα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το ερώτημα βέβαια πουέρχεται να προστεθεί είναι πως θα λειτουργήσει ένα ενδεχόμενο Brexit στην ήδη τεταμένη σχέση Ευρώπης Ρωσίας καθώς η Μ.Βρετανία αν τελικά απομαακρυνθεί από την ΕΕ, θα επιστρέψει ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά της Αμερικής.Ενώ παράληλα θα ενεργοποιήσει στο έπακρο τις σχέσεις με Ινδία. Η Ινδία θεωρείται παραδοσιακά το παιδί των εγγλέζων, αλλά και μια ανερχόμενη πυρηνική δύναμη με την οποία φλερτάρει ο Πούτιν. Ινδία η οποία έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Πακιστάν, Και όλα τα παραπάνω ως υπόθεση αλλάζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες.Geopolitics Editorial Team


*** Internet News ***