Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 20.5.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 20.5.2016

Σε μια εκτεταμένη επίθεση προπαγάνδας έχει προβεί το DAESH όπου καλεί μέλη του σε Γαλλία και Αγγλία να μετέχουν των ΜΜΕ που κατευθύνει το Ισλαμικό χαλιφάτο απέναντι στην Δυτική "παραπληροφόρηση" όπως υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή με θριαμβευτικά βίντεο και μηνύματα αναφέρει πώς τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας άνοιξαν και πάλι για τους μαχητές ενώ αναφέρει και μια έλευση Αμερικανών βετεράνων προσηλυτισμένων στο Ισλάμ με στρατιωτική εμπειρία, μετέχουν πλέον των δυνάμεων του.

Σε ενδείξεις συνδέσεων των Αλγερινών στρατευμάτων με τις οργανώσεις της Al Qaeda και DAESH εστιάζουν οι Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Στην Αλγερία τμήμα ακραίου μουσουλμανικού στρατού σχηματίστηκε όταν μια φατρία της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, θυγατρική της Βόρειας Αφρικής Αλ Κάιντα, αποσχίστηκε υποσχέθηκε πίστη στο DAESH και αναγνωρίστηκε από Μπαγκντάντι τον Νοέμβριο του 2014.Αν και η αλγερινή υποομάδα - γνωστή ως Wilayat αλ-Jaza'ir - ήταν μεταξύ των πρώτων αναγνωρισμένων ομάδων, δεν έχει πραγματοποιήσει το είδος των θεαματικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει μέλη του DAESH σε άλλες χώρες με μεγάλη συχνότητα. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες δράσεις υψηλού προφίλ του ήταν η απαγωγή και ο αποκεφαλισμός ενός Γάλλου πολίτη, Herve Gourdel, τον Σεπτέμβριο του 2014. Παρόλα αυτά φαίνεται πώς υπάρχει μεγάλη αύξηση δραστηριότητας του χαλιφάτου σε θέματα στρατολόγησης, ειδικά ανάμεσα στις τάξεις των στρατιωτών της Αλγερίας σύμφωνα με Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε ειδικό άρθρο, η Ισραηλινή εφημερίδα DEBKA κατηγορεί την Τουρκία για παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή για προώθηση μεταναστών σε Ιταλία και Γαλλία μετά την συμφωνία με Ε.Ε. και τον έλεγχο πλέον των συνόρων με Ελλάδα.

Η πτήση MS804 που έπεσε κατά την διάρκεια του ταξιδιού Παρίσι - Κάιρο έχει προκαλέσει την εστίαση ενδιαφέροντος και ερευνών από υπηρεσίες της Ε.Ε. , της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Ελλάδος για την ανεύρεση των αιτιών πτώσης του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο και συμπαγές στοιχείο όμως από την πλευρά Γαλλίας, Ρωσίας και Αιγύπτου με δηλώσεις χθες το απόγευμα δεν αποκλείεται το τρομοκρατικό χτύπημα μέσα από τον χώρο του σκάφους. Η πτήση εκτελούσε διαδρομή στα 37.000 πόδια αρχικά και μετά με διάφορες αλλαγές πορείας κατέπεσε στα 10.000 πόδια όπου και χάθηκε από τα ραντάρ. Οι έρευνες εξελίσσονται και σήμερα.

Η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει αντι-drone τεχνολογία για να παρεμβαίνει και να αναλάβει τον έλεγχο όλων των αεροσκαφών που παραβιάζουν αυστηρές ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πάνω από γήπεδα όπου θα γίνουν τα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016. Η τεχνολογία είναι μέρος της ευρείας και πρωτοφανής λήψης μέτρων ασφαλείας  για την ασφάλεια του μεγάλου αθλητικού γεγονότος.Το BBC αναφέρει ότι σε μια συνέντευξη με τον αρχηγό ασφαλείας της AP,για το Euro 2016, Ziad Khoury δηλώθηκε την Τρίτη ότι οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων θα ορίζονται πάνω από τα δέκα γήπεδα που θα μετέχουν είκοσι τέσσερις ομάδες από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θυμίζουμε πώς ειδικά στην Γαλλία το πρόβλημα πτήσεων με UAV ακόμα και πάνω από ευαίσθητες περιοχές (βλ. πυρηνικά εργοστάσια και στρατόπεδα) έχει ήδη επισημανθεία από τις εκεί μυστικές υπηρεσίες ως πιθανή μεγάλη απειλή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Ομπάμα διόρισε την πιο υψηλόβαθμη γυναίκα του Πολεμικού Ναυτικού για να οδηγήσει τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η Ναύαρχος (πλέον) Μισέλ Χάουαρντ ορίστηκε ως διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη-Αφρική καθώς και ως διοικητής της Συμμαχικής Διοίκησης Μεικτών Δυνάμεων, στη Νάπολη της Ιταλίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.
Η ίδια είναι απόφοιτος Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του 1982, με μεγάλη καριέρα. Ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κλήθηκε να διοικήσει ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ και να επιβλέπει αργότερα την καταπολέμηση της πειρατείας μέσα από μια ομάδα δράσης που απελευθέρωσαν τον καπετάνιο Richard Phillips, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο της ταινίας "Captain Phillips." Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που έφτασε τον βαθμό του ναυάρχου 4-αστέρων. Αν αναλάβει καθήκοντα θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ναύαρχο Mark Ferguson, ο οποίος ηγείται του NAVEUR από το 2014.

Σύμφωνα με τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται για μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων σε μεγάλα πλήθη στη Γαλλία, που θα φιλοξενήσει το Euro 2016 τον επόμενο μήνα. O Patrick Calvar,  επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSI της Γαλλίας, σε συνεδρίαση επιτροπής του Γαλλικού κοινοβουλίου για την άμυνα αναφέρθηκε με την φράση πώς "μια νέα μορφή επίθεσης ... χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε χώρους όπου υπάρχουν μεγάλα πλήθη και επαναλαμβάνοντας αυτό το είδος της δράσης για τη δημιουργία ενός το κλίμα της μέγιστης πανικού. (soft targets). Σαφώς, η Γαλλία είναι η πλέον απειλούμενη και γνωρίζουμε ότι τo DAESH σχεδιάζει νέες επιθέσεις". Αναφέρθηκε πώς υπάρχουν πληροφορίες που συνδέουν τις επιθέσεις 6 μήνες πριν σε cafe, bars και το γήπεδο ποδοσφαίρου.  Είπε ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα είχε σχέδιο για να ξεκινήσει νέες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 645 Γάλλων πολιτών (μετανάστες δεύτερης γενιάς)που είτε κατοικούν σήμερα στη Συρία ή στο Ιράκ, εκ των οποίων 400 είναι ενεργοί τζιχαντιστές σε πολεμικά πεδία. 201 από αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ή είναι σε διαδικασία να έρθουν προς την Γαλλία. Η δήλωση έγινε στις 10.5.2016 και μόλις χθες βγήκε στα Γαλλικά ΜΜΕ.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος θεμάτων Ασφαλείας.*** Internet News ***