Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 22.5.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας --- 22.5.2016


Δύο εμπρηστικοί μηχανισμοί εξερράγησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία της  Google στην περιοχή Salado, San Francinsco, καταστρέφοντας ένα Google Earth demo αυτοκίνητο και αφήνοντας ένα μεγάλο σημάδι μονό σε ένα από τα κτίρια, ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές αρχές. Οι έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει κάτι απόλυτα και δεν έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Στην σύλληψη μετά από τον τραυματισμό από πυροβολισμό αστυνομικών δυνάμεων προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Λ. Οίκου, καθώς σε έλεγχο που του έγινε κοντά στον χώρο , βρέθηκε να κατέχει όπλο 9mm που αρνήθηκε να δώσει. Το περιστατικό δεν συνδέεται με πράξη τρομοκρατίας.

Η τελική έκθεση ελέγχου ηλεκτρονικών συστημάτων του DHS που έδωσε το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή δίνει λεπτομέρειες σε σοβαρά συνεχιζόμενα προβλήματα με το χειρισμό του προσωπικού TSA των πρωτοκόλλων ασφάλειας IT. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν servers που τρέχουν λογισμικό με γνωστά τρωτά σημεία, χωρίς διαδικασίες ασφαλείας να υπάρχουν, καθώς και μειωμένες προστασίας απέναντι σε zero day exploit πάνω στην προστασία των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Σύμφωνα με τις αναφορές οι διαχειριστές των συστημάτων δεν δεχόντουσαν να γίνουν σημαντικές αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα σε τακτικούς ελέγχους να προκύψουν πάνω από 12.000 κενά ασφαλείας σε κρίσιμους servers που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται σημαντικά δεδομένα σχετικά με ταξιδιώτες και στοιχεία ασφαλείας για τις μεταφορές σε ΗΠΑ. Ήδη το DHS έχει δώσει επιτακτικές εντολές και οδηγίες για την άμεση συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας ενώ αναμένεται έλεγχος για το προσωπικό που δεν αποδεχόταν τις εγκαταστάσεις αναβαθμισμένων λογισμικών.

Το βράδυ της 21ης Μαΐου ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης άνοιξε πυρ κατά ενός θωρακισμένου ισραηλινού λεωφορείου κοντά στην πόλη της Θεκουέ, νότια της Ιερουσαλήμ, και στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και έφυγε. Το λεωφορείο υπέστη ζημιές, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό.

Ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του DAESH  Al-'Adnani προέτρεψε μέσω βίντεο στο διαδίκτυο  τους "Υποστηρικτές μαχητές του Χαλιφάτου" να επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους κατά αμάχων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. To ηχητικό μήνυμα που διαδόθηκε μέσα από φίλιους προς το χαλιφάτο, λογαριασμούς του twitter, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί από ειδικούς για την αυθεντικότητα του.

Ένας άντρας πυροβόλησε νωρίς το πρωί της Κυριακής(22.5)μέσα σε ένα μικρό πλήθος που διασκέδαζαν σε υπαίθρια συναυλία σε δυτική επαρχία της Αυστρίας, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας 11 άλλους πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονήσει. Η αστυνομία αναφέρει πώς την προηγούμενη μέρα ο δράστης είχε μια έντονη διαφωνία με μια γυναίκα στο πάρκινγκ του χώρου. Ο άνθρωπος τότε έφυγε και επέστρεψε με ένα όπλο από το αυτοκίνητό του, πήγε στο συναυλιακό χώρο και άρχισε να πυροβολεί κατά του κόσμου εκεί. Οι έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα του δράστη.

Όλο και περισσότερα στοιχεία που διαρρέουν σχετικά με την πτήση από Παρίσι προς Κάιρο που έπεσε δείχνουν ως πιθανότερη την εκδοχή τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με διαρρέοντα στοιχεία φαίνεται πώς το πρόβλημα ξεκινάει στο πιλοτήριο με καπνούς σε αυτό καθώς και στην τουαλέτα του airbus της EgyptAir πτήσης 804, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου τριών λεπτών πριν να χαθεί από τα ραντάρ με συναγερμούς να ηχούν συνεχώς σε πιλοτήριο σειριακά. Οι έρευνες είναι ακόμα υπό εξέλιξη.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***