Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Βραζιλία: Σε 23 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε το δεξί χέρι του Λούλα

19-5-16

Σε ποινή κάθειρξης 23 ετών και τριών μηνών καταδικάστηκε στη Βραζιλία ο άλλοτε προσωπάρχης και δεξί χέρι του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση συμμορίας.

Ο Ζουζέ Ντιρσέου δικαζόταν την εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ως επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Ο 70χρονος Ντιρσέου, αντάρτης την εποχή της χούντας και εξέχον στέλεχος του Κόμματος Εργατών (PT), το οποίο κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως την περασμένη εβδομάδα, είχε ήδη καταδικαστεί το 2012 σε 10 χρόνια στη φυλακή για μία άλλη υπόθεση διαφθοράς, που αφορούσε την εξαγορά ψήφων στο Κογκρέσο από το 2003 ως το 2005.

«Ούτε καν η καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο δεν μπόρεσε να εμποδίσει την εγκληματική υποτροπή», ανέφερε ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο στην ετυμηγορία του, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ντιρσέου συνέχισε να δρα στο πλαίσιο του κυκλώματος διαφθοράς της Petrobras, ακόμη και μετά την καταδίκη του για εξαγορά ψήφων.

Ο κ. Μόρο είναι ο επικεφαλής της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στην Petrobras, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας.

Το σκάνδαλο Petrobras

Η έρευνα οδήγησε στη φυλάκιση δεκάδων στελεχών επιχειρήσεων και βετεράνων πολιτικών, συνέβαλε στην επιδείνωση της χειρότερης ύφεσης που έχει καταγραφεί στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες, ενώ ενέτεινε την αγανάκτηση των πολιτών που βρισκόταν στο υπόβαθρο της διαδικασίας παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη στη Γερουσία.

Η Γερουσία παρέπεμψε την πρόεδρο Ρουσέφ, μέντορας και προκάτοχος της οποίας ήταν ο κ. Λούλα, σε δίκη για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από προσωρινή κυβέρνηση που θεωρείται φιλικότερη έναντι των αγορών και των επιχειρήσεων.

Η κ. Ρουσέφ, άλλοτε διευθύνουσα σύμβουλος της Petrobras, δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για το σκάνδαλο στην εταιρεία. Όμως σε βάρος του κ. Λούλα, ιδρυτικού στελέχους του PT, όπως και ο κ. Ντιρσέου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι του έγιναν «χάρες» από εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στη Βραζιλία ως Mensalão («μηνιάτικο»).

Λούλα και Ρουσέφ αρνούνται κατηγορηματικά ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Πέρα από τον Ντιρσέου καταδικάστηκαν σήμερα άλλα δέκα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο άλλοτε ταμίας του PT, Ζουάου Βακάρι Νέτου, σε εννιά χρόνια κάθειρξη. Τόσο ο Ντιρσέου όσο και ο Βακάρι Νέτου είναι ήδη έγκλειστοι σε μια φυλακή στο Παρανά της νότιας Βραζιλίας.

Ο Χενάτου Ντούκε, πρώην διευθυντής της Petrobras, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη σε διαφθορά, ενώ σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Τζέρσουν Αλμάδα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Engevix, για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι Ντούκε και Αλμάδα είναι επίσης ήδη φυλακισμένοι.

πηγή:skai.gr

*** Internet News ***