Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας. 27.5.2016Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας. 27.5.2016


Σε νομοσχέδιο σήμανσης της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας μεταξύ πολιτών διά ηλεκτρονικών μέσων , ως τρομοκρατική δράση, προχωράει η Ουγγαρία. Το σκεπτικό της Ουγγρικής κυβέρνησης είναι πώς η κρυπτογραφημένη επικοινωνία είναι ένα ενδεικτικό σημείο αναφοράς για πράξεις που κρύβουν τρομοκρατικές συνδέσεις και συνομιλίες εντός και εκτός χώρας. Με αυτό ως σκεπτικό ενώ επιτρέπει την σύνδεση με κρυπτογράφηση end-to-end επί της ουσίας ζητάει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών (ISP) να παραδίδουν αναφορές αν εντοπίζουν τέτοιες κινήσεις μέσα από τα δίκτυα τους.

Σε διάψευση προχώρησε η Ρωσική πλευρά για την επίθεση σε Συριακή βάση που δήλωσε το DAESH ότι έγινε προ λίγων ημερών. Σε αυτό συναινεί και η ιδιωτική υπηρεσία πληροφορίων της STRATFOR που αναφέρει ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες δεν συνδέουν αυτόματα τις ζημιές που φαίνονται σε ενα MIG25 και στις υποδομές του χώρου. Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, (Ρωσία και ΗΠΑ) οι ζημιές μπορέι να έγιναν απο οβίδες που έριξε το πυροβολικό των ανταρτών της al-Nusra κατά των δυνάμεων της Συρίας που φρουρούν τον χώρο. Την υπόθεση αυτή στηρίζει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ανέφερε και την κατάληψη της διαδρομής μεταξύ Palmyra και Homs ενώ ταυτόχρονα παρατήρησε ομοβροντίες πυροβολικού προς την Τ4 βάση.

Χθες πέρασε το νομοσχέδιο αυξημένων δικαιωμάτων ελέγχου και έρευνας για τις Αρχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης τρομοκρατίας, από το Γαλλικό κοινοβούλιο. Το νέο νομοσχέδιο μοιάζει αρκετά με το Patriot Act καθώς δίνει το δικαίωμα άρνησης παραχώρησης δικηγόρου για 4 ώρες μέχρι να εξακριβωθούν τα στοιχέια του συλληφθέντα ενώ μπορεί να κρατηθεί χωρίς καμία κατηγορία για 144 ώρες. Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα χρήσης παρακολούθησης με ηλεκτρονικά μέσα, τηλεπικοινωνίες με απλή αναφορά προς Δικαστική Αρχή , πώς οι ύποπτοι σε έλεγχο αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφαλείας και σχετίζονται με τρομοκρατία, άνευ υποχρέωσης έκδοσης εντάλματος. Παράλληλα θα επιβάλλεται πρόστιμο εώς και 30.000€ σε άτομα και μέσα επικοινωνίας ηλεκτρονικά και μη, αν διαπιστωθεί υποστήριξη σε τρομοκρατία ή σε σχετικές πράξεις με αυτήν. Η μόνη παράγραφος που δεν πέρασε ως άρθρο και αποσύρθηκε είναι εκείνη που σχετίζεται με ειδικά μέτρα κατά πολιτογραφημένων Γάλλων καθώς θεωρήθηκε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων αφού στόχευε σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με ειδικά χαρακτηριστικά (π.χ. καταγωγή). Επίσης δίνει δικαίωμα απαγόρευσης διαδηλώσεων, κλείσιμο ιστοσελίδων καθώς και διάλυση οργανισμών και ομάδων άνευ δικαστικής εντολής αν θεωρηθεί οτι αποτελούν κίνδυνο για την Εθνική Ασφαλεία.

Σε σύντομη ανακοίνωση προχώρησαν οι Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία στις 25.5. αναφέροντας πώς θα αναπτύξουν δυνάμεις στρατού κατά μήκος των Βαλτικών συνόρων με Ρωσία , στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο σύμφωνο του ΝΑΤΟ. Η ομάδα αναφέρεται ως Visegrad group και είναι τα μέλη εκείνα μέσα στην συμμαχία που ζητούν την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή απέναντι στην Ρωσική παρουσία.

Η Microsoft και το Facebook ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την δημιουργία ενός υποβρύχιου backbone καλώδιου δεδομένων που θα συνδέει τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια που θα βοηθήσει τους δύο γίγαντες του Διαδικτύου να μεταφέρουν ταχύτερα και περισσότερα δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Το καλώδιο, που ονομάστηκε "MAREA," θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 και θα έχει εκτιμώμενη χωρητικότητα δεδομένων 160Tbps (περίπου 1TB = 1 εκατομύριο ΜΒ), καθιστώντας το καλώδιο ως την κυριότερη θαλάσσια δικτυακή υποδομή με την υψηλότερη ικανότητα μεταφοράς δεδομένων στον βυθό του Ατλαντικού.

Ισχυρή κινητοποίηση αστυνομικών και άλλων δυνάμεων έχει προκαλέσει η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα καθώς ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Ρωσικής παρουσίας εκεί για 1000 έτη. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου θα υπάρχει ομάδα 70 αντρών που θα τον συνοδεύουν , προερχόμενοι από τις Ρωσικές ειδικές μονάδες καθώς και ειδικές μονάδες "ηλεκτρονικών αντιμέτρων" που θα αχρηστεύουν/αδρανοποιούν κάθε ηλεκτρονική συσκευή σε ικανή απόσταση από το όχημα του. Ο Β.Πούτιν θα μείνει σε ειδικό δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ανατολική Αττική που θα βλέπει προς την θάλασσα ενώ ο χώρος θα θυμίζει φρούριο. Η κίνηση του θα γίνει με 3 ίδια οχήματα ενώ ο ίδιος δεν θα φάινεται σε ποιό βρίσκεται από αυτά. Η κίνηση στους δρόμους που θα κινηθεί η πομπή αναμένεται να έχουν σταδιακά διακοπές κυκλοφορίας. Θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες μια συνάντηση με την κυβέρνηση αλλά θα είναι πολύ μικρής διάρκειας και δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι σημαντικό όσον αναφορά τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στην χώρα αλλά και στην περιοχή, εκτός και αν ο Ρώσος ηγέτης αποφασίσει να εκπλήξει όπως συνηθίζει.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***