Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Δελτίο Θεμάτων Ασφαλείας 3.5.2016Δελτίο Θεμάτων Ασφαλείας 3.5.2016

- Σε αναμενόμενη κλιμάκωση της έντασης των επιθέσεων προχώρησε το DAESH μετά από τις συνεχόμενες απώλειες σε έδαφος και μαχητές του. Οι τακτικές του περιλαμβάνουν πλέον μαζικές επιθέσεις κατά πόλεων ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο για το 2016 μέχρι στιγμής πάνω από τους 2100. Η συνεχόμενη δυναμική της επέμβασης του Συριακού στρατού με συμμάχους τις Ρωσικές δυνάμεις και το δεύτερο μέτωπο που έχει ανοίξει με τις Ιρακινές δυνάμεις που έχουν συμμάχους τις ΗΠΑ φαίνεται πώς έχει ωθήσει το DAESH σε  πράξεις που δείχνουν περισσότερο αποδυνάμωση παρά στην εικόνα που θέλουν οι ίδιοι να περάσουν ως ενός στρατού με ισχύ.

- Παρ' όλες τις προσπάθειες του πρωθυπουργού της Λιβύης, Fayez al-Sarraj, για να μπορέσει να φέρει ισορροπίες στην χώρα, πάρα πολλοί αναλυτές και ειδικοί θεωρούν πώς αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει εφικτό και σύντομα η χώρα θα προχωρήσει σε διαίρεση.  Μάλιστα επισημαίνουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα διαφορών στις διάφορες φυλές και κάστες της χώρας ενώ υπάρχει και αντίδραση από ΗΑΕ και Αίγυπτο σε μια πιθανή Ισλαμιστική κυβέρνηση. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί προβληματισμό και από πλευράς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. καθώς η ανυπαρξία ικανής εναλλακτικής σε εξουσία, κατά ουσία δημιουργεί αναχώματα σε μια καλοσχεδιασμένη επιβολή ισχύος από στρατεύματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επαναφέρουν την τάξη στην χώρα.

- Τόσο οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας όσο και η ΜΙ6 αναφέρουν πώς φαίνεται μετανάστης δεύτερης γενιάς με το όνομα Abu Suleyman al-Firansi να είναι αυτός που κινεί τα νήματα εντός της Ευρώπης όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τα χτυπήματα τους. Ο Abu Suleyman al-Firansi φέρεται να είχε αλυσίδα γυμναστηρίων που χρησιμοποιούσε ως "βιτρίνα" αλλά και ως μέρος στρατολόγησης, καθώς αρκετά από τα καταστήματα ήταν σε περιοχές μεταναστών. Ο ίδιος από όσο αναφέρουν οι υπηρεσίες , είναι ο πρώτος "Ευρωπαίος"" που λαμβάνει χρίσμα αξιωματικού πληροφοριών για το DAESH. Η περιγραφή του τον φέρει ως μεθοδικό , χαρισματικό, έξυπνο και με μεγάλη απήχηση στον κόσμο των μεταναστών που υποστηρίζουν την Σαρία. Η οικογένεια του ζεί στο Aleppo  (γυναίκα και 3 παιδιά).
Σε πρόσθεση όλων αυτών υπάρχει και μια έντονη τριβή μεταξύ CIA/NSA και Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς δια στόματος J.Clapper οι δεύτερες δεν θέλουν να μοιραστούν ως πληροφορίες το τι έχουν και έτσι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των δράσεων του και στην υπόλοιπη Δύση.

- Σε απάντηση των βομβαρδισμών της επαρχίας του Kilis από το DAESH προχώρησε ο Τουρκικός στρατός , με πλήγματα κατά θέσεων των Ισλαμιστών με πυροβολικό και μη επανδρωμένα οχήματα/αεροσκάφη. Σύμωνα με την αναφορά του Τουρκικού ΥΠΑΜ πάνω από 34 Ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις και καταστράφηκαν υποδομές του Χαλιφάτου. Μόλις πριν μερικές μέρες ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πώς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα εγκαταστήσει πυραυλικό σύστημα ως ασπίδα (σαν το iron dome του Ισραήλ). Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις αλλά διευκρινίζουν πώς δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία

- Μετά από λανθασμένη πράξη χρήστη της εταιρίας American public utility Lansing Board of Water & Light (BWL), που παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και ενέργειας για τις ΗΠΑ όπου άνοιξε επισυναπτόμενο αρχείο από ηλεκτρονικό μήνυμα, υπήρξε μόλυνση όλου του εσωτερικού δικτύου της εταιρίας με το κακόβουλο λογισμικό ransomware. Το λογισμικό κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα και ως μέρος εκβιασμού απαιτεί λύτρα από τον κάτοχο τους (από 500$ εώς και μερικές χιλιάδες $ ) για να στείλει κλειδί αποκρυπτογράφησης. Μόνο για το 2015 θεωρείται πώς πέτυχε επιθέσεις και λύτρα της τάξης των 500.000.000$ και άνω.

Σε πρόσφατη έκθεση Ανάλυσης Ρίσκου που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών για τις ΗΠΑ κάθε έτος , είχε αναφερθεί με έντονα γράμματα ο κίνδυνος μόλυνσης υποδομών από τέτοια λογισμικά αναφέροντας τόσο το ransomware όσο και το stuxnet. Είχε επισημανθεί πώς η επίθεση μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσον αφορά τις επιπτώσεις της που να προκαλέσει ως και μερική κατάρρευση υπηρεσιών για τις υποδομές των ΗΠΑ.

- Σε βασική στρατιωτική εκπαίδευση περνάει όλους τους ψαράδες η Κινεζική Κυβέρνηση αν θέλουν να επιχειρούν στα Ν.Α. παράλια της. Η επίσημη δικαιολογία είναι πώς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε αναγνώριση και πληροφόρηση των Αρχών σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβίαση "εθνικών υδάτων" της χώρας. Οι ασκήσεις και εκπαίδευση θα γίνει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου επί πληρωμή για όσους συμμετέχουν.

Ο αντίλογος φωτογραφίζει τις μεγάλες διαφωνίες που έχει η Κίνα για διάφορες θαλάσσιες περιοχές τόσο με Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταΐβάν όσο και με Ιαπωνία.  Είναι αρκετοί επίσης που θεωρούν πώς η όλη κατάσταση θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνη καθώς δεν θα μπορεί να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος με χιλιάδες πλοιάρια ψαράδων να κινούνται στην Νότια Θάλασσα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κάποια συμμόρφωση σε κάποιο πρωτόκολλο κανόνων εμπλοκής.

*** Internet News ***