Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Πρώτη φορά κάτω από το 50% ο γερμανικός Μεγάλος Συνασπισμός

31-5-16
                Μέρκελ και Γκάμπριελ (κέντρο) κοιτάζουν τον βαυαρό Ζέχοφερ: Το προσφυγικό έχει φέρει τριβές μεταξύ CDU και                                                                            CSU (Φωτογραφία: Reuters )


Για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2013, τα κόμματα του κυβερνώντος Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία πέφτουν κάτω από το 50% σε δημοσκόπηση.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να χάνουν από μισή μονάδα, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίζεται το λαϊκιστικό ξενοφοβικό AfD.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της Bild που δημοσιεύεται την Τρίτη, το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU της Μέρκελ και το «αδελφό κόμμα» στη Βαυαρία CSU του Ζέχοφερ) εμφανίζονται στη πρόθεση ψήφου στο 30%, μισή μονάδα χαμηλότερα της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD βρίσκονται επίσης μισή μονάδα χαμηλότερα, στο 19%. Αθροιστικά, οι δυνάμεις που συνθέτουν το Μεγάλο Συνασπισμού βρίσκονται στο 49%.

Το ξενοφοβικό, λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) εμφανίζεται σταθερά στο 15%, στην τρίτη θέση (και σε απόσταση μόλις τεσσάρων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες).

Τέταρτοι, και επίσης με ίδια ποσοστά, εμφανίζονται οι Πράσινοι στο 13% ενώ η Αριστερά (Linke) χάνει επίσης μισή μονάδα και υποχωρεί στο 9,5%.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει επίσης δυναμική των Φιλελεύθερων του FDP, οι οποίοι εμφανίζονται να επιστρέφουν στο Μπούντεσταγκ με 8%.

Πέραν του χαμηλού επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, ειδικά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, το κλίμα βαρύνει η ανοικτή διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ του CDU και του βαυαρού Ζέχοφερ του CSU στο προσφυγικό.

Το κεντροδεξιό στρατόπεδο εμφανίζεται επίσης ανήσυχο για την στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στο AfD. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πρόσφατα ότι υπάρχει όριο στην πάγια θέση του CDU/CSU πως δεν πρέπει να υπάρχει «τίποτε στα δεξιά», και το όριο αυτό αγγίζεται «όταν σχετικοποιούνται ή ακόμη και εγκαταλείπονται βασικές θεμελιώδεις αρχές, όπως η ευρωπαϊκή ενοποίηση και ο σεβασμός της Αξίας του Ανθρώπου και ειδικά όσων βρίσκονται σε κίνδυνο».

Η στάση απέναντι στο AfD, στο προσφυγικό και στην Άγκυρα σε σχέση με τη συμφωνία για το προσφυγικό είναι τα βασικά αγκάθια με το βαυαρικό CSU.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***