Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Γερμανία: Aπαγoρεύθηκε η αναδημοσίευση του ποιήματος που σατιρίζει τον Ερντογάν

18-5-16To πρωτοδικείο του Αμβούργου εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει στον συγγραφέα ποιήματος που σατιρίζει με προσβλητικές εκφράσεις τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα αυτού του ποιήματος.

Οπως ανακοινώθηκε, το δικαστήριο όπου είχε προσφύγει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, «έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα» του Ερντογάν και «απαγορεύει στον Μπέμερμαν (τον συγγραφέα του ποιήματος) την αναδημοσίευση ορισμένων στίχων, το περιεχόμενο των οποίων είναι προσβλητικό, για τον Ερντογάν, πλήττει την τιμή του και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Μπέμερμαν, επειδή σε εκπομπή της ZDF στις 31 Μαρτίου απήγγειλε ένα ποίημα για τον Τούρκο ηγέτη, οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως χτυπάει κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε... κτηνοβασία.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου επιτρέπεται πλέον η αναδημοσίευση μόλις 6 στίχων από τους 24 του ποιήματος. Αυτοί οι στίχοι αναφέρονται στο πώς αντιμετωπίζονται οι μειονότητες στην Τουρκία.

«Στην υπο μορφή σάτιρας κριτική της συμπεριφοράς κάποιου προσώπου υπάρχουν όρια, όταν πρόκειται για ξεκάθαρη προσβολή ή εξύβριση που πλήττει την αξιοπρέπεια του», αναφέρεται στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***