Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Χρονική επέκταση ελέγχου συνόρων ζητούν στην Ε.Ε. Η Τουρκία απαιτεί εδώ και τώρα την "ελεύθερη βίζα" 3.5.2016

Άσχημα τα νέα για την Ελληνική κυβέρνηση και πρόβλημα σχετικά με το μεταναστευτικό καθώς φαίνεται πώς η Γερμανία ζητάει επέκταση της ελεγκτικής κατάστασης των συνόρων της Ε.Ε. εντός ζώνης.

ο υπουργός εσωτερικών υποθέσεων Thomas de Maizere, αναφέρει πώς η Γερμανία , η Αυστρία καθώς και μερικές ακόμα χώρες απέστειλαν επιστολή προς την Ε.Ε. που ζητούν επέκταση των συνοριακών ελέγχων εντός της Σέγκεν για ακόμα 6 μήνες καθώς αναμένουν κλιμάκωση των ροών κατά το διάστημα του καλοκαιριού.

Μάλιστα αυτή την φορά φωτογραφίζουν και την Ιταλία καθώς ζητούν περισσότερα μέτρα προστασίας από το Ιταλικό ΥΠΑΜ ενώ επισημαίνουν και την συμφωνία με την Τουρκία.

Μια συμφωνία που φαίνεται να είναι ακόμα σε "γκρι περιοχή" καθώς η Άγκυρα εμμένει στο αντάλλαγμα της βίζας ελεύθερης διακίνησης μέσα στην Ε.Ε. κάτι όμως που οι Βρυξέλλες ενδέχεται να μην εγκρίνουν καθώς η Τουρκία παραμένει μη συμμορφωμένη με τα 72 σημεία/κριτήρια για να αναδειχθεί ως υποψήφιο μέλος για την Ευρώπη. Μάλιστα επισημαίνεται πώς σε καμία περίπτωση η Ε.Ε. δεν θα μειώσει την ποιότητα των κριτηρίων προς όφελος της Τουρκίας.

Αναφέρουν ειδικοί πώς ειδικά αυτή την περίοδο που η Ευρώπη ταλανίζεται από ακραίες συμπεριφορές των πολιτών της, φωτογραφίζοντας τα αποτελέσματα σε Αυστρία και Γαλλία μετά από εκλογές, δεν βλέπει καθόλου ενθαρρυντικό να δεχτεί μια ακόμα μεγαλύτερη ροή Κούρδων και Σύριων-Τουρκμένων μέσα από μια ελεύθερη διακίνηση της Τουρκίας που δίνει αφειδώς διαβατήρια.

Την ίδια στιγμή, ειδικές αναλύσεις από FRONTEX δείχνουν πώς θα αυξηθούν σύντομα οι ροές και πάλι , παρά την συμφωνία, τόσο από πλευράς Τουρκίας, όσο και από την πλευρά της Λιβύης, παρόλο που η δεύτερη πλέον από τον Μάρτιο έχει νέα ηγεσία.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***