Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Ολάντ όπως Ερντογάν;

12-5-16


Γράφει η Μαρία Δεναξά

Στις μέρες μας τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…


Επειδή λοιπόν απο αύριο στη Γαλλία περιμένουν να γίνει ολίγον χαμός εξαιτίας της επιβολής της εργασιακής απορρύθμισης με το άρθρο 49:3 του συντάγματος κι όχι με ψηφοφορία στη βουλή, ο Ολαντ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα εν οίκω μη εν δήμω.

Απο χθές έγινε μια αποτυχημένη προσπάθεια να "ταίσουν" την κοινή γνώμη με μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μισέλ Σαπέν. Ο ΥΠΟΙΚ φέρεται σε κάποια σύνοδο στο Νταβός, να τράβηξε το στρινγκ σκυμμένης δημοσιογράφου. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε βιβλίο που κυκλοφόρησε.

Η ιστορία είναι γνωστή εδώ και κάποιες εβδομάδες. Κι επειδή μάλλον η "μαγιά" δεν έπιασε, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού έλαβε μέρος κι ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ που μπήκε στον κόπο να διαψεύσει τις φήμες, στο γαλλικό πρακτορείο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, σούσουρο δεν έγινε.

Ολοι στη Γαλλία αλλά και διεθνως ασχολήθηκαν και παρακολούθησαν live απο την εφαρμογή Periscope, για ένα ακόμα βράδυ τον κοινωνικό ξεσηκωμό και τις οδομαχίες μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση κι όχι μόνο.

Σημερα ωστόσο τα δελτία ειδήσεων ελάχιστα έδωσαν σημασία. Εστίασαν πέραν του δέοντος στην έναρξη του φεστιβάλ των Καννών και κατόπιν στην πράξη ενός κοριτσιού, που μετέδωσε ζωντανά την αυτοκτονία του μέσω της εφαρμογής Periscope .

Κι έρχομαι στο ψητό.

Η πράξη της αυτοκτονίας είναι ένα τραγικό συμβάν όπως και η live μετάδοσης της. Ομως κανένα απο τα φριχτά περιστατικά που δημοσιεύονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα βιασμοί, φόνοι κτλ δεν έγιναν πρώτο θέμα στην γαλλική επικαιρότητα. Οπως επίσης ποτε η γαλλική κυβέρνηση δεν ζήτησε να κλείσει το YouTube οπου εχουν δημοσιευτεί τέτοια συμβάντα.

Ομως τώρα εξετάζει να κλείσει την εφαρμογή του Periscope, που μετέδωσε το σοκαριστικό περιστατικό και την ίδια ώρα, καθημερινά σε απευθείας σύνδεση δείχνει όχι μόνο τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και το τεταμένο κοινωνικό κλίμα, αλλά και την αστυνομική καταστολή και βία που τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν τον γύρο του κόσμου. Εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που δεν θα της δείξει ποτέ κανένα άλλο μέσο.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου όταν κατάλαβαν τις προθέσεις της κοπέλας που μέρες τώρα έκανε προαναγγελίες θανάτου στο ιντερνετ, προειδοποίησαν την αστυνομία. Χθες την ξανακάλεσαν όπως και τους υπεύθυνους του σιδηροδρομικού σταθμού που άφησε την τελευταία της πνοή η κοπέλα. Η Αστυνομία που όποτε μπορεί και θέλει εξουδετερώνει τρομοκράτες ακόμα κι απο το διαδίκτυο, ενήργησε κατόπιν εορτής όπως και οι εργαζόμενοι στον σιδηροδρομικό σταθμό …

*** Internet News ***