Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Επιβολή "πράσινης ανάπτυξης" μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.20.5.2016

Είναι αρκετοί που ακόμα και σήμερα, αμφισβητούν το δεδομένο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης με διάφορες δικαιολογίες. Κύριοι υποστηρικτές αυτής της τάσης είναι κυρίως βιομηχανίες από ΗΠΑ και Κίνα που θέλουν να μην υποστούν τον περιορισμό ρύπων και άλλων τεχνολογικών επιβολών που θα πρέπει να αποπληρωθούν σε δεκάδες δις δολαρίων για να επιβληθούν. Από κοντά φυσικά και ο ΟΠΕΚ αν και αρκετές εταιρίες πλέον έχουν ήδη επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σε όλα αυτά προστίθεται μερίδα του πληθυσμού καθώς και αρκετοί πολίτες που λόγω συγκεχυμένης παραπληροφόρησης δεν είναι εύκολο να δουν την μεγάλη εικόνα.

Όλα αυτά έρχεται να τα επιβεβαιώσει, μια πολύ επείγουσα αναφορά από πλευράς επίσημων ερευνητικών ιδρυμάτων για το κλίμα που δείχνει κύματα καύσωνα μέχρι το 2040 να επηρεάζουν την ήπειρο της Αφρικής.

Συγκεκριμένα, η αναφορά λέει ότι:

"Η Αφρική είναι μια από τις πλέον ευάλωτες ηπείρους στην αλλαγή του κλίματος. Στις επερχόμενες δεκαετίες η εμφάνιση  πλέον, πιο ζεστών και συχνότερων κυμάτων καύσωνα θα μπορούσε να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη θνησιμότητα και φυτική παραγωγή. Εδώ, με την εφαρμογή του δείκτη μεγέθους καύσωνα καθημερινά με τα στοιχεία πραγματικού χρόνου  που αφορούν την θερμοκρασία, έχουμε ποσοτικοποιήσει το μέγεθος και την έκταση στο χώρο των πιο ακραίων κυμάτων καύσωνα που υπήρξαν στην Αφρική από το 1979 έως και τον Οκτώβριο 2015 σε διαφορετικές χρονικές εποχές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Αφρική παρουσίασε εντονότερα και περισσότερα κύματα σε βαθμό θερμότητας από ό, τι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Στο μέλλον, το 50% των περιφερειακών προβολών κλίματος δείχνουν ότι τα κύματα καύσωνα που είναι σήμερα ασυνήθιστα υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες θα συμβαίνουν σε τακτική βάση από το 2040."

αναφορά πλήρης εδώ. ( http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/5/054016/meta;jsessionid=1BE487D4EC4957E4F0B0B3B7D08D51A3.c2.iopscience.cld.iop.org )

Παράλληλα στην Ινδία καταγράφηκε πρόσφατα η μεγαλύτερη θερμοκρασία  που έχει βιώσει , φτάνοντας τους 51°c υπό σκιά! Υπενθυμίζουμε εδώ πώς το 2015 η χώρα της Ινδίας έχασε περίπου 1000 ανθρώπους από τα κύματα καύσωνα.

Οι επιπτώσεις όμως μιας αλλαγής του κλίματος θα έχουν επιρροή πάνω και στον ανθρώπινο παράγοντα τόσο σε οικονομία όσο και στην πραγματική του επιβίωση. Στην πρόσφατη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ με το όνομα WorldWide Threat Assessment, ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών J. Clapper ανέφερε πώς οι επιταχυνόμενες αλλαγές κλίματος καθώς και η επιρροή τους σε φυσικούς πόρους (βλ. νερό, παραγωγή τροφίμων κτλ. ) θα επιφέρει μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών προς άλλες περιοχές και θα προκαλέσει πολιτικές αναταραχές , ίσως ακόμα και πολέμους. Προσθετικά όλων αυτών περιέχει συνοδευτικά στοιχεία για την "βύθιση" παράλιων ακτών σε όλο το μήκος των Αμερικανικών ακτογραμμών λόγω της επιταχυνόμενης τήξης του Βορείου Πόλου.

αναφορά πλήρης εδώ (http://iisca-archive.blogspot.gr/2016/02/world-wide-threat-assessment-us.html )

Όμως τα πράγματα δεν είναι ευνοϊκά ούτε και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αναφορές και επιστημονικές έρευνες και η χώρα μας περίπου μέχρι το 2050 θα νιώσει με πολύ έντονο τρόπο τις κλιματικές αλλαγές σε οικονομία και καθημερινότητα. Σε σχετικό δημοσίευμα των ECONEWS αναφέρεται:

"Η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις στους τομείς της γεωργίας, των δασών, της αλιείας, του τουρισμού, των μεταφορών, στις δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές και στο δομημένο περιβάλλον των αστικών κέντρων οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην ξηρασία, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με την Έκθεση, οι επιπτώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας, σε απώλεια κεφαλαίου και σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών. Αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν επίσης όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα της Ελλάδος και την υγεία των κατοίκων.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της ούτε στην Ελλάδα ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε από τη μελέτη ότι θα είναι πολύ υψηλό. Αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται έως το 2050 και το 2100 χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισεκ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας."

Πλήρες δημοσίευμα εδώ ( http://www.econews.gr/2011/06/01/klimatiki-allagi-tte/ )

Είναι προφανές πώς δεν είναι κάποιο αποκύημα φαντασίας, ούτε φυσικά αποτέλεσμα κάποιας κοσμοθεωρίας που δεν στηρίζεται πλέον σε πραγματικά δεδομένα καθώς οι επιστήμονες αναφέρονται σε φυσικά μοντέλα και μοτίβα που έχουν δημιουργηθεί σε στοιχεία δύο αιώνων καταγραφής και βάσει αυτών δείχνουν πώς υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα για το κλίμα.

Ακόμα δε περισσότερο προβληματίζει ή ενεργοποιεί (σ.σ. αναλόγως διάθεσης ανάγνωσης) και τον επιχειρηματικό τομέα, οι σχετικές αναφορές στην επερχόμενη συμφωνία ΤΤΙΡ που περικλείει πάρα πολλές παραμέτρους μετά την περιβαντολλογική συμφωνία στο Παρίσι, ειδικά στο θέμα της ενέργειας αλλά και των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων για τον πλανήτη. Σε μια ειδική αναφορά της Ε.Ε. προβληματίζει το γεγονός πώς ακόμα και έτσι , η συμφωνία της ΤΤΙΡ χρειάζεται και άλλες δράσεις και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη έρευνα επί του θέματος επηρεασμού περιβάλλοντος, καταδεικνύοντας όλο και περισσότερο μια ισχυρή τάση στροφής προς το "πράσινο μοντέλο"

πλήρης αναφοράς εδώ ( http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/july/tradoc_151626.pdf )

Κλείνοντας αυτό το σύντομο άρθρο για την πράσινη πολιτική που θα επηρεάσει την σύγχρονη κοινωνία του πλανήτη, είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί πώς το "περιβαντολλογικό ίχνος" των ανθρώπων είναι φανερό πώς έχει επηρεάσει τον πλανήτη τόσο σε επίπεδο ατμόσφαιρας, όσο και σε αυτό των φυσικών πόρων. Είναι επιτακτικό να αντιληφθούμε πώς ο πλανήτης Γή δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες αναπλήρωσης σε βραχύ και μέσο διάστημα. Αν ο ανθρώπινος παράγοντας κατάφερε να μειώσει για παράδειγμα κατά 70% τους πόσιμους υδάτινους πόρους και έχει ανάγκη για υπερδιπλάσιους τώρα λόγω αύξησης πληθυσμού ( από το 2000 μέχρι τώρα, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί περίπου 700 εκ με 1 δις) είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούμε έτσι ώστε να μπορούμε να επιβιώσουμε... τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα κάποιας αποίκησης άλλου πλανήτη, ή τεχνολογικής δυνατότητας αναπλήρωσης φυσικών πόρων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***