Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Θα κόψει η ΕΕ τον Γόρδιο Δεσμό με την Τουρκία;
Μόσχα.
Πάνος Ιγνατίου.«Η Τουρκία δεν πρέπει να υποπέσει, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, στο λάθος να εξοστρακιστεί από τη γειτονική λεκάνη προτιμώντας την ελκυστικότητα της Δυτικής Ευρώπης και της διαπεριφερειακής συμμαχίας. Η Τουρκία, η οποία δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την κατάσταση στα Βαλκάνια , στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή δεν θα μπορέσει ούτε να διατηρήσει την δική της ακεραιότητα σε ένα τόσο λεπτό γεωπολιτικό χώρο ούτε να ανοίξει τον εαυτό της για τον κόσμο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε με την βοήθεια πολυμερών και διμερών συμφωνιών ένα σχέδιο μέγιστης μετατόπισης προς τη δύση σε επίπεδο Βαλκανίων, προς τη γραμμή ασφάλειας  που είχε δημιουργηθεί στην Ανατολική Θράκη την εποχή του ψυχρού πολέμου. Ο Καύκασος στο χάρτη της ναυσιπλοΐας από τη Μαύρη Θάλασσα ως το Δούναβη είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής των Βαλκανίων, της στρατηγικής των Στενών και γενικά της Ευρώ- ασιατικής της Τουρκίας.» Αυτά δεν τα έγραψε κάποιος εθνικιστής, αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Α Νταβούτογλου και σε αυτά συμφωνούσε απόλυτα ο πρόεδρος Τ Ερντογάν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εγκατέλειψε αυτές τις απόψεις που κατέγραψε στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος.» Δεν υπάρχει όμως καμία ένδειξη για αυτό τον ισχυρισμό.
Πληρώνουν την ανοχή τους και τη Γεωπολιτική ίντριγκα.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμπεριφέρθηκαν επιεικώς και με μεγάλη ανοχή στην Τουρκία και μαζί με τις ΗΠΑ υποτιμούσαν το σενάριο του Νταβούτογλου. Όλοι υπόσχονται ακόμα μια εξωπραγματική ένταξη στην ΕΕ καθοδηγούμενοι από συγκυριακά συμφέροντα. Υπολόγιζαν στον ρόλο της ηγεμονικής επιδίωξης της Άγκυρας ως αντίβαρο σε παρόμοιες βλέψεις του Ιράν στη Μ Ανατολή. Υποκρίνονται ακόμα ότι δεν προσέχουν την λεπτή τουρκική αυθάδεια στα Βαλκάνια με αντάλλαγμα την απατηλή δυνατότητα επιστροφής στη Μέση Ανατολή. Όμως, αυτό θέλει και η Α Μέρκελ, να αναβιώσει την Γερμανό – Τουρκική Εθνική οδό από το Βερολίνο, στα Βαλκάνια, στην Τουρκία μέχρι τη Βαγδάτη. Οι ΗΠΑ θέλουν την Άγκυρα στα σαλόνια της ΕΕ καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σταματήσουν τον Ιράν και να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία να πιέσει επιπρόσθετα τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κριμαία, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Η ανυπακοή της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στο προσφυγικό έχει κέρδος για τις ΗΠΑ, καθώς ασκεί πίεση στην ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Τουρκίας και στη συνέχεια να σύρουν μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ της Γερμανίας στην συμφωνία της Διαπλανητικής αγοράς TTIP.

Ο Α Νταβούτογλου μίλησε για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της χώρας του ως στόχο, δεν είπε όμως ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα.

Ποια είναι η διαφωνία του Τ Ερμτογάν με αυτές τις προσεγγίσεις και εκπαραθύρωσε τον Α Νταβούτογλου; Στην ιδεολογική προσέγγιση δεν έχουν καμία διαφορά.

Η εμπειρία στην Τουρκία απόδειξε πως όταν ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει την Προεδρία της χώρας δεν ελέγχει πλέον τον κόμμα του και στη συνέχεια αποχωρεί γιατί ανακτά δύναμη αυτός που ελέγχει το κόμμα και είναι Πρωθυπουργός. Ο Τ Ερντογάν ήθελε να αποφύγει αυτή την παγίδα, για να επιτύχει τους στόχους της συγκέντρωσης ισχυρών εξουσιών στον πρόεδρο της χώρας, χωρίς όμως να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε εξόφθαλμες αντισυνταγματικές ενέργειες και για αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθεί να ανακτήσει τον απόλυτο έλεγχο στο κόμμα του. Δεν μπορεί ακόμα να προχωρήσει επειδή δεν έχει την πλειοψηφία με το AKP και χρειάζεται συνεργασία με άλλο κόμμα.

Όμως ο Τ Ερντογάν απέστειλε τον Α Νταβούτογλου να διαπραγματευτεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και γνώριζε ότι δεν θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήταν βέβαιος ο Τ Ερντογάν ότι δεν θα πάρει από την αρχή αυτά που ήθελε από την ΕΕ και περίμενε τον Νταβούτογλου στη γωνία. Θυσίασε, όμως τον Πρωθυπουργό για να συνεχίσει ο ίδιος τις πιέσεις στην ΕΕ, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και στη Μ Ανατολή. Ο Α. Νταβούτογλου γνώριζε πολύ καλά ότι ο Τ ΕρΝτογάν δεν θα υποχωρούσε στο κουρδικό θέμα και επιδίωκε από την αρχή να έχει το πάνω χέρι, έστω και αν ρητορικά έλεγε μόνο παρασκηνιακά ότι επιθυμούσε το διάλογο με τους Κούρδους.

Στημένη προσφυγική κρίση.

Η σχέση μεταξύ της μεταναστευτικής πίεσης στην Ευρώπη και του πόλεμου στη/κατά της Συρίας είναι τεχνητή.

Δημιουργήθηκε σκόπιμα για να προκαλέσει τόσο την αποδοχή της μετανάστευσης και την έμμεση χρηματοδότηση του πολέμου από την ΕΕ. Αν εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι ωθήθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, είναι απίθανο ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλα εκατομμύρια.

- Το μείγμα πληθυσμών που οργανώθηκε για να σχηματίσουν το πλήθος που διαπέρασε τα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό . Περιελάμβανε τόσο Σύρους και Ιρακινούς, όσο και Αφγανούς, Αλβανούς και Κοσοβάρους, κ.λπ. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι δεν μπορεί να κρύψει ότι έχουν κουλτούρες και μια ερμηνεία της θρησκείας τους πολύ διαφορετικές. Κοινωνιολογικές προελεύσεις και κίνητρα άσχετα μεταξύ τους.

- Εκτός από το επεισόδιο του δεύτερου εξαμήνου του 2015, η μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη παραμένει ουσιαστικά Αφρικανική. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, μπορεί να γίνει Τουρκική. Πράγματι, αν η Άγκυρα θα στερήσει, όπως η ίδια ανακοίνωσε, 6 εκατομμύρια υπηκόους της από την ιθαγένειά τους, κυρίως Κούρδους, αυτά τα άτομα θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους, αν είναι δυνατόν, πριν να γίνουν απάτριδες. Μια μετακίνηση που θα διευκολυνθεί με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους για να εισέλθουν στο χώρο Σένγκεν.


Ο Νταβούτογλου απέτυχε αλλά κέρδισε τη φήμη.

Ο Α Νταβούτογλου δεν πέτυχε αυτό τον εκβιασμό που ήθελε να επιβάλει ο Ερντογάν στην ΕΕ και η ΕΕ δεν ξέρει ακόμα πως θα πουλήσει στα υπόλοιπα μέλη την αδυναμία της να επιβάλει στην Τουρκία την αναγνώριση της Κύπρου.

Ο Α Νταβούτογλου προσπάθησε να εμφανιστεί μετριοπαθής στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να διατηρήσει τη χώρα του σε τροχιά προς την Ευρώπη, αλλά τόσο ο ίδιος και πολύ περισσότερο ο Τ Ερντογάν δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Ούτε ο Ερντογάν συμφωνεί με την νομοθετική μεταρρύθμιση σχετικά με την τρομοκρατία έστω και αν ο Νταβούτογλου εμφανίζεται πιο μετριοπαθής αλλά ποτέ δεν σήκωσε το δάκτυλο του δημόσια να διαφωνήσει με τον Ερτογάν. « Θα παραμείνω πιστός στον πρόεδρο της χώρας και δεν θα με ακούσετε να διατυπώσω ούτε μια κακή λέξη για αυτόν μέχρι το τέλος της παραμονής μου στην Πρωθυπουργία» είχε δηλώσει ο Α Νταβούτογλου πριν μερικούς μήνες. Το βέβαιο είναι ότι κανένας εκτός από τον Τ Ερντογάν δεν έχει τις ικανότητες να διατηρήσει Ενωμένη την Τουρκία. Αν αποχωρήσει, αρχίζει η διαδικασία τεράστιας αποσταθεροποίησης στη χώρα και το γνωρίζει και αυτό πολύ καλά. Όμως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν και συμφώνησαν σε συνάντηση με τον Νταβούτογλου και αυτό εξόργισε τον Σουλτάνο.

Μην μας ξεγελά ότι ο Ερντογάν θα αποδεχθεί τώρα τις βασικές προϋποθέσεις που διαπραγματεύτηκε ο Νταβούτογλου στη συμφωνία με την ΕΕ και σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τη νομοθεσία για την τρομοκρατία και να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα τις αποδεχτεί όταν θα τελειώσει με το Κουρδικό μετά από ένα και πλέον χρόνο.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι αναζητούσαν στο πρόσωπο του Νταβούτογλου την μετριοπάθεια για να διαπιστώσουν τα όρια του Ερντογάν, αν θα συνεχίσει την εκστρατεία στη Συρία. Δεν τους ενδιαφέρει ότι καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη γενοκτονία των Κούρδων και ούτε ενδιαφέρει τον Νταβούτογλου. Δεν ενδιαφέρει τον Τ Ερντογάν η προσφυγική κρίση, αφού οι μετακινήσεις επιχειρηματιών από τη Συρία προσέδωσαν νέο κύμα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στην Τουρκία και υπάρχει διαθέσιμο φθηνό εργατικό δυναμικό . Ο πόλεμος στη Συρία συμφέρει οικονομικά στον Ερντογάν και εξασφαλίζει ενεργειακούς πόρους με 20 $ το βαρέλι. Όλα τα μέλη της οικογένειας του είναι μπλεγμένα σε επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων , σκάνδαλα και διαφθορά.


Πίσω στο 1914….


Αυτή η περίοδος στην Τουρκία θυμίζει την εποχή των Νεότουρκων. Ο Τ Ερντογάν θα επιβληθεί πρώτα στο κόμμα του και μετά θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για να συγκεντρώσει τις εξουσίες στα χέρια του προέδρου. Το πιθανότερο είναι να συνεργαστεί με το Εθνικιστικό Κόμμα και στη νέα εποχή να δημιουργήσει τον Τουρκικό Ισλαμο- εθνικισμό. Φαίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, ότι θα προσπαθήσει μια μετατόπιση της πολιτικής του από το Νέο- Οθωμανισμό σε περισσότερο Εθνικισμό.

Θα πιέσει την Ευρώπη ακόμα περισσότερο με το προσφυγικό και θα πιέσει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Γερμανία έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες να επεκτείνει τα σύνορα της ΕΕ και την επιρροή της στην Ουκρανία, στη Γεωργία, στην Αρμενία και η Τουρκία είναι ο παλιός καλός σύμμαχος. Η Τουρκία έχει ήδη αποκτήσει ναυτική αεροπορική βάση στο Κατάρ και επέστρεψε στην περιοχή μετά από 100 χρόνια για να προστατεύσει τους σουνίτες και να ανοίξει δρόμους στις ανοικτές θάλασσες και στον Ειρηνικό. Δεν ενδιαφέρει η ΕΕ την Τουρκία καθώς θέλει να μετατραπεί σε υπερδύναμη και να αναλάβει την ηγεσία του Μουσουλμανικού κόσμου. Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεργαστεί με τον Τ Ερντογάν για να ανακόψει την προσφυγική κρίση. Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και της πολύ- πολιτισμικότητας γιατί αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή του Φιλελεύθερου Διεθνισμού. Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη, αλλά πιέζει να πάρει όσα περισσότερα έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει μέσα από τον εκβιασμό και γνωρίζει ο Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή. Η δεύτερη επιλογή που έχει η ΕΕ είναι να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό και να διακόψει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά ποιος θα ανακόψει τις ροές των προσφύγων όταν θα ανοίξει ξανά τα σύνορα ;

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι στόχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι και στόχος του Τ Ερντογάν, αλλά θέλει να επιβάλει αυτός τα δικά του Ισλαμικά και Εθνικά στερεότυπα στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο έχει ξεπεράσει τα όρια και αρχίζει πλέον να αγνοεί και τους επίσημους συμμάχους του.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήθελε να αποδυναμωθεί η αποφασιστικότητα του για να επιβάλει τους δικούς του όρους με τον Νταβούτογλου Πρωθυπουργό, που έστω και αν έχει τις δικές του φιλοδοξίες, δεν διαφωνεί στο στόχο αλλά στην στρατηγική υλοποίησης του. Για αυτή την αφορμή είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ και να φορτώσει όλα τα προβλήματα της χώρας στον πρώην Πρωθυπουργό. Ο Νταβούτογλου ήταν ο αρχιτέκτονας του Νέο- Οθωμανισμού, αλλά εμφανιζόταν και ως «εκσυγχρονιστής» και επεδίωκε στενότερη συνεργασία με τη Δύση, σε αντίθεση με τον Ερτογάν που είναι ισλαμιστής και εθνικιστής, αλλά θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη και να επιβάλει τα δικά του στερεότυπα. Αν υποθέσουμε ότι την θέση του Πρωθυπουργό θα αναλάβει κάποιος μετριοπαθής και ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ ή απαιτήσει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό βοήθειας προς την Τουρκία, ο Τ Ερντογάν θα κερδίσει χρόνο μέχρι τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές. Θα εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία και θα αρχίσει ξανά τον εκβιασμό.


Θα τολμήσει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ;


Σε αυτό το οριακό σημείο θα επαναξιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και πολύ πιθανόν να αρχίσει τη διαδικασία της εξομάλυνσης και θα εγκαταλείψει το σχέδιο ανατροπής του Άσαντ, νοουμένου ότι θα αποσπάσει την υπόσχεση από τη Ρωσία ότι θα αποτρέψει διεθνώς τον διαμελισμό της Τουρκίας που αρχίζει από τη Συρία. Αν πετύχει το σχέδιο του δεν θα ξεχάσει την προοπτική ένταξης στην Ευρώ – Ασιατική Ένωση και θα συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα κοντά, αλλά ο Ερντογάν βλέπει με καλό μάτι τη Συμφωνία της Σαγκάης που είναι στρατιωτική συμμαχία Ρωσίας- Κίνας.

Η Τουρκία, όσο και αν τα ΜΜΕ της χώρας δεν το ομολογούν, βρίσκεται σε πορεία αυξανόμενου εμφυλίου πολέμου. Η οικονομία της έχει υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα και, αν από την εκρίζωση δέντρων σε πλατεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ξέσπασε ολόκληρη εξέγερση, πολύ πιθανόν την Τουρκία να την περιμένει «έγχρωμη επανάσταση», όπως αυτές που ξέρουν πολύ καλά να διοργανώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Άλλωστε στις ΗΠΑ έχουν εκπονήσει σχέδιο με τίτλο Take Down Turkey όταν παρασπονδήσει…. Ο Τ Ερντογάν, όμως, δήλωσε ότι θέλει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και είναι προφανές ότι τώρα δοκιμάζει αυτός τις αντοχές τους….Γνωρίζει πως αν δεν σπάσει αυγά δεν θα κάνει ομελέτα.

Για να αποφασίσει όμως ο Τ Ερντογάν να απομακρύνει τον Α Νταβούτογλου έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαφορετικά η χώρα οδεύει σε πολύ σοβαρή αποσταθεροποίηση και θα αυτοπυροβοληθεί….Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και δεν επιστρέφει πίσω αλλά απομένει να περιμένουμε να δούμε την πορεία που θα ακολουθήσει.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2016.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

*** Internet News ***