Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την Αποπομπή του Μαδούρο


16-5-16


Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Αριστόμπουλο Ιστούρις, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα για την αποπομπή του πρόεδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, όπως αξιώνει η αντιπολίτευση.

«Ο (Νικολάς) Μαδούρο δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος διότι δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα. (…) Εκείνοι (η ηγεσία της αντιπολίτευσης) γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα επειδή άργησαν πάρα πολύ να ενεργήσουν, κι ενήργησαν πολύ άσχημα διαπράττοντας απάτες», υπογράμμισε ο Αριστόμπουλο Ιστούρις σε μια δημόσια τοποθέτησή του.


Η αντιπολίτευση, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 1,8 εκατομμύρια υπογραφές, ζητά δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, όμως η κυβέρνηση φαντάζει διατεθειμένη να απορρίψει το αίτημα για τεχνικούς λόγους.Η κατάρρευση της οικονομίας και η βία έρχονται να συμπληρώσουν την πολιτική κρίση που βιώνει η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αλεύρι, κοτόπουλα, ακόμα και εσώρουχα κλέβουν στη Βενεζουέλα οι όχλοι που επιδίδονται σε λεηλασίες, καθώς η βαθιά οικονομική κρίση οδηγεί σε όλο και περισσότερα περιστατικά βίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters.

Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται από τα ξημερώματα ώστε να στηθούν στις τεράστιες ουρές έξω από καταστήματα, με την ελπίδα ότι μετά από ώρες αναμονής θα μπορέσουν να αγοράσουν βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη.

Οι τιμές στη μαύρη αγορά αυξάνονται διαρκώς, ενώ ο τριψήφιος πληθωρισμός συρρικνώνει την ήδη πενιχρή αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα περιστατικά πλιάτσικου, μία οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Σύγκρουσης, κατέγραψε 107 περιπτώσεις λεηλασίας ή απόπειρας λεηλασίας μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

*** Internet News ***